Hoppa till huvudinnehållet

Nu tackar Thomas Johansson för sig: ”Det har varit en spännande tid”

Publicerad:
Thomas Johansson, tidigare samhällsbyggnadschef och nu tillförordnad kommundirektör lämnar sina uppdrag i Mariestads kommun för att bli pensionär.
Thomas Johansson, tidigare samhällsbyggnadschef och nu tillförordnad kommundirektör lämnar sina uppdrag i Mariestads kommun för att bli pensionär. Foto: Charlotte Ferneman

Efter 13 år i kommunens tjänst blir tidigare samhällsbyggnadschef och nu tillförordnad kommundirektör Thomas Johansson pensionär.

– Det känns bra. Jag kommer att sakna alla kollegor, men det finns mycket annat att göra, säger 64-åringen, som precis skaffat höns.

Thomas Johansson är inte den som ligger på sofflocket. Han gillar att vara aktiv och tur är väl det. Det senaste halvåret har varit hektiskt. I mars fick han temporärt kliva in som Mariestads kommundirektör efter Kristofer Svensson när dennes ersättare skulle hittas.

– Att vara kommundirektör är intensivt med många möten. Det är roligt, men jag ser fram emot att kunna få äga min tid, säger han.

Fokus på utveckling

De senaste åren har en stor del av tiden varit vigd åt Mariestads kommun. Först som planeringschef under 2000 till 2007 och sedan som samhällsbyggnadschef från 2017 till nutid. Perioden däremellan var han kommunchef i Karlsborg.

– Det är stor skillnad mellan kommunerna. Mariestad är större och har mer resurser. Mariestad har fokus på utvecklingsfrågor och är med och driver utvecklingen. Det har varit roligt att få arbeta med, säger Thomas Johansson, som med glädje ser tillbaka på sin tid i kommunen.

Thomas Johansson är stolt över samarbetet mellan tjänstemännen i Mariestads kommun. Han har trivts bra.
Thomas Johansson är stolt över samarbetet mellan tjänstemännen i Mariestads kommun. Han har trivts bra. Foto: Charlotte Ferneman

– Den första perioden präglades av länssammanslagningen. Mariestad var inte längre residensstad och tappade statliga jobb. Då var det deppigt. Men så gjorde vi upp planer för framtiden och det ledde till positiva strömmar.

God dialog

När han kom tillbaka till Mariestad 2017 hade kommunen hittat en väg framåt, berättar han.

– Då fanns ett påtagligt driv och tydliga politiska mål. Det var det som lockade mig. Sedan har vi en bra dialog mellan oss tjänstemän och även med politikerna. Det kanske inte syns utåt, men har vi ett nära samarbete internt och det är en framgångsfaktor, att vi kan lyfta idéer och stämma av med politikerna.

Thomas Johanssons yrkesbana började dock på ett helt annat plats än bakom ett skrivbord.

– Jag har haft två liv. Jag jobbade som sjöman under elva år och körde frukt kors och tvärs över jorden. Sedan skolade jag om mig till biolog och jobbade med miljö och utveckling på länsstyrelsen innan jag så småningom började i Mariestads kommun.

Stor framtidstro

Vad kommer du att minnas av din tid i Mariestad?

– Drivet i kommunen. Det ser väldigt bra ut framöver med satsningar som Metsä Tissue och kriminalvården gör. Det finns en stor framtidstro inom näringslivet. Mariestad kommer att fortsätta växa. Nu har vi hundratals nya jobb på väg.

Vad behövs för att hålla farten uppe?

– Kommunen behöver bli bättre på att jobba vidare med de idéer som fångas upp. För Metsä Tissue har vi skapat en projektorganisation. Det behövs också för andra satsningar, till exempel för kriminalvårdens på Rödjan.

Thomas Johansson konstaterar att Mariestad är en vacker och trivsam stad. ”Det är lätt att man blir hemmablind och inte tänker på hur fint det är här”, säger han.
Thomas Johansson konstaterar att Mariestad är en vacker och trivsam stad. ”Det är lätt att man blir hemmablind och inte tänker på hur fint det är här”, säger han. Foto: Charlotte Ferneman

Vad är du stolt över?

– Hur vi jobbar tillsammans i kommunen. Det var stort när vi fick igång vätgasproduktionen, något som vi var först i världen med. Det har varit ett teamwork och satt Mariestad på kartan.

Är det något du grämer dig över?

– Det är tråkigt att vi inte riktigt kommit överens med länsstyrelsen kring detaljplaner. Sedan är det synd hur diskussionen om grönområden blivit. Mariestad växer och då exploateras grönområden, men det görs inte ogenomtänkt. Alla grönområden är inventerade av naturexperter och vi arbetar med miljökonsekvensbeskrivningar.

Höns och barnbarn

Snart kommer Thomas Johansson dock inte att behöva bekymra sig över sådana ämnen längre. I stället väntar livet som pensionär tillsammans med hustrun Karin.

– Nu ska jag hänge mig åt mina fritidssysselsättningar, förklarar han.

Thomas Johansson spår en ljus framtid för kommunen, men ser behov av mer dialog. ”Vi behöver bli bättre på att prata även med de som bor utanför tätorten”, anser han.
Thomas Johansson spår en ljus framtid för kommunen, men ser behov av mer dialog. ”Vi behöver bli bättre på att prata även med de som bor utanför tätorten”, anser han. Foto: Charlotte Ferneman

Om Thomas Johansson får välja är det att fotografera, gärna natur och helst fåglar. Hemma på gården i Töreboda odlar han och snart kommer det nybyggda hönshuset att få sina första hyresgäster. Resor och tid för barn och barnbarn står också på önskelistan.

– Får jag tråkigt kanske jag tar på mig något jobb.

Men först ska han göra sina sista dagar som anställd i Mariestad kommun. På måndag välkomnar han den nya kommundirektören Susanne Wirdemo på posten.

– Jag har lovat att finnas tillgänglig vid behov även framåt, berättar han.

Artikeltaggar

Kristofer SvenssonMariestads kommunMariestads kommunRödjanSamhälleSusanne WirdemoThomas Johansson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.