Susanne Wirdemo på plats i kommunhuset: ”Jag har inget att dölja”

Publicerad:
I måndags tillträdde Susanne Wirdemo sin tjänst som kommundirektör i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Nu har Susanne Wirdemo haft sin första arbetsdag som kommundirektör i Mariestad. Rekryteringsprocessen i våras blev stormig och flera kritiska röster hördes. .

– Jag har inget att dölja, säger hon och besvarar frågor kring tidigare anställningen hos Moderaterna och turbulensen i Alingsås kommun.

Söndag till måndag sov nya kommundirektören för första gången i Mariestad. Susanne Wirdemo berättar att hon har hittat ett centralt och gemytligt boende.

– Under de senaste månaderna har jag varit här mycket: det tar tid att komma igång, säger hon samma dag som hon tillträder sin nya tjänst.

Trots kort tid i Mariestad har hon fått uppleva sommarkänslan med turister och båtar i hamnområdet.

– Jag har fått ett mycket positivt intryck men inte hunnit upptäcka allt som jag skulle vilja.

Fakta på plats

Sin första intervju i MT gav Wirdemo den sista maj, samma dag hon skrev på anställningsavtalet.

– Jag var överraskad över intervjun, den kom väldigt snabbt och jag var inte förberedd, säger hon.

Att det blev hon som fick tjänsten offentliggjordes först på presskonferensen. Då nämnde hon inte något om att anställning i Alingsås kantats av turbulens och närmaste arbetsgivaren var Moderaterna i Göteborg, det var inte heller något som kommunen kommunicerade om vid pressträffen.

– Jag har jobbat i Alingsås kommun i 17 år. Även om sista tiden där var turbulent kan man säga detsamma om den politiska situationen.

Susanne Wirdemo lovordades vid sin anställning a HR-chefen Per Johansson för att vara väldigt påläst, ett rykte hon lever upp till. Hon har köpt in tre böcker om Mariestad för att lära sig mer om stadens historia och människor.
Susanne Wirdemo lovordades vid sin anställning a HR-chefen Per Johansson för att vara väldigt påläst, ett rykte hon lever upp till. Hon har köpt in tre böcker om Mariestad för att lära sig mer om stadens historia och människor. Foto: Charlotte Ferneman

"Relativ opolitisk”

I fredags blev hon avtackad hos Moderaterna i Göteborg där hon varit stabschef.

– Oavsett vilket parti som hade suttit på kommunstyrelseposten i Göteborg, var det min roll och min kompetens de behövde stöd av. Det sammanföll väl med att Alliansen inte hade styrt på 24 år och var väldigt nya, många visste inte riktigt vad en kommun är. Jag vill påstå att min anställning handlade om att tillföra kunskap om vad som egentligen styr en kommun.

I sitt cv till kommundirektörstjänsten i Mariestads kommun skriver Widemo att ”jag är relativ opolitiskt i min tjänstgöring”.

– Jag kan sitta med andra partier och förhandla. Jag vill påstå att alla kommunala tjänstemän borde jobba i en politisk organisation för att se hur det går till, det är en helt annan värld. Att få lära känna mina motsvarigheter i rådhuset i Göteborg var väldigt givande och utvecklande, säger Wirdemo och tillägger:

– Jag har aldrig varit politisk aktiv. Javisst, jag har jobbat åt Moderaterna men jag skulle aldrig ställa mig i en valstuga.

Fixerat kring personen

Tiden när Wirdemo bland annat var kommun- och ekonomidirektör i Alingsåhar hon själv beskrivit som turbulent.

– Det blev väldigt fixerat kring mig som person. Politiken fattade alla beslut som jag genomförde. Men om man ifrågasätter beslut som man själv medverkat i, blir det att gasa och bromsa samtidigt, säger Wirdemo och fortsätter:

– Någon fick stå för besluten och i det här fallet fick jag göra det.

Hon har i andra intervjuer beskrivit det som att hon blev ”brickan i ett spel”.

– I grund och botten vet jag att ingenting av det jag genomförde var grundat på felaktiga beslut. Däremot kan man säga att hastigheten i besluten var väldigt avgörande, vi genomförde omfattande förändringar såsom stora besparingar och nedskärningar på kort tid. Jag har lärt mig att man inte ska göra så mycket på så kort tid. Även om politiken har bråttom kan det vara bra att i alla fall påtala riskerna.

Den här rekryteringsprocessen upplevdes av vissa som påskyndad, har du någon kommentar?

– Jag hade ingen insyn i rekryteringsprocessen, utan sökte jobbet via ett rekryteringsföretag. Jag kände mig inte stressad i rekryteringsprocessen.

Om sin ledarstil

En som var kritisk efter rekryteringen var Janne Jansson (S), vikarierande oppositionsråd, som sa att Wirdemo inte var hans favorit.

– Det är få förunnat att vara favorit hos alla. Jag får hoppas att vi ska kunna ha ett bra samarbete oavsett. I alla fall kommer jag inte att lägga någon till last för det, säger Susanne Wirdemo.

I sitt cv skrev Susanne Wirdemo: ”Som person är jag rak, strukturerad och tydlig i min ledarstil.” I intervjun väljer hon att beskriva sin ledarstil enligt följande:

– Jag tycker om att jobba i lag, att tillföra olika kompetenser, vrida och vända. Det ska vara högt i tak. Dessutom tycker jag om att ha roligt ihop.

Kan du utveckla det?

– När man trivs ihop och har ett tillåtande klimat kommer det ganska naturligt. När man får frihet under ansvar känner man att man får med sig tillit.

”Ansvar under frihet” är en term Wirdemo även använder i sitt cv.

– Alla människor mår bra av att veta att det här är mitt ansvar, och att de har tillit. Behöver man hjälp eller stöd ska man alltid kunna vända tillbaka och kunna få det.

Enligt fackförbunden har ord som ”härskarteknik” använts i samband med referenstagning, hur ser du på det?

– Jag kan inte exakt veta vad de har fått reda på, den typen av ord får man alltid värdera och nu går det inte att sätta det i ett konkret sammanhang. Det kan komma från en person som inte har fungerat under frihet under ansvar och då är det klart att man kan kalla det härskarteknik.

– Jag är ingen vän av härskarteknik. Jag vill inte heller att någon ska använda det mot mig.

Hur ser du på förtroendefrågan?

– Det finns alltid två sidor. Media har valt att lyfta fram en sida och jag har aldrig valt, och kommer nog inte heller vilja, vara tydlig med vad som har hänt. Det finns saker jag skulle kunna förklara väldigt väl men jag tycker att det ligger tre år bakåt i tiden. Det finns också personer som inte skulle må bättre av att jag säger någonting mer.

– Även om jag är högsta hönset så finns det politiska beslut bakom allt, det tycker jag sällan lyfts fram i artiklarna.

– Förtroende är grunden. Antingen har man inget förtroende och får bygga upp ett, eller så har man ett högt förtroende och så naggas det i kanten.

Hur ser du på ditt förtroende i Mariestad?

– Jag tycker att jag har en bra ingång eftersom hela personalen, ledningsgruppen och sådant, står starkt bakom mig. Sedan är det att starta i uppförsbacke om det inte finns politisk enhet. Och tyvärr är inte det något som bara påverkar mig utan om det vill sig illa kan det påverka hela organisationen. Men det hoppas jag att det inte ska göra, för det är ingen som mår bra av det.

Gemensam start

Många höga tjänstemän har den senaste tiden lämnat Mariestads kommun, detta är något som nya kommundirektören kan se både för- och nackdelar i.

– Jag tänker att vi kan starta och göra en utvecklingsresa tillsammans. Kommer man med nya ögon och vill vara med och påverka och utveckla, är man ganska öppen i sinnet, säger Susanne Wirdemo och tillägger:

– Dessutom finns det många erfarna medarbetare kvar i verksamheten, och deras inspel kan tas med.

Under åren har det flera gånger varit tal om tystnadskultur i Mariestads kommun, hur tror du att en sådan trend kan vändas?

– Jag tror att det är bra att ha dialoger, öppen dörr och ett tillåtande klimat. Det är viktigt att känna förtroende och kunna prata om saker, säger Wirdemo och fortsätter:

– I andra kommuner har det hänt att saker ha påtalats men antingen har ingenting hänt eller så har det tystats ner. Men allting kommer fram till slut ändå. Att gå den rätta vägen är bättre.

– Upptäcker man som kommunal tjänsteman, oavsett nivå, något som är fel måste man kunna få lyfta fram det och följa regelverket som finns. Jag upplever att människor, som vi kan kalla visselblåsare, är de som råkar illa ut då de oftast blir obekväma i organisationen. Det är det som hände i Alingsås.

Vad är din önskan ska hända här i sådana fall?

– Det ska komma fram om det finns oegentligheter som korruption eller liknande. Det måste finnas en funktion där man kan vara anonym, som stöttar de personer och att den som handlägger sådana ärenden inte ska ha egna intressen, säger Wirdemo.

Har du undersökt om det finns en sådan funktion i Mariestad?

– Nej, jag har inte kollat hur det fungerar här än. Men jag vet att det finns en krisplan, och det hade vi inte i Alingsås.

Bevara och utveckla

Efter flera år med ansvar för ekonomi ligger den Susanne Wirdemos varmt om hjärtat. Hos sin nya arbetsgivare känner hon att läget på den fronten är väldigt trygg.

– Jag ska inte gå in på de delarna för jag är inte ekonomichef. Men jag tror att jag mer kan stå för förståelsen av ekonomin, den är grunden till mycket annat.

Hennes första två veckor i Mariestad är schemalagda med introduktion. Framöver ser hon det som viktigt med olika typer av samarbeten med närings- och föreningsliv samt andra kommuner.

– I dag jobbar alla kommuner mycket med att utveckla sin dialog och vara mer öppna. Jag tror att man vinner på det i längden, den egna stadens identitet går inte förlorad utan utvecklas snarare, säger Wirdemo och tillägger att hon även brinner för samhällsbyggnad.

– Det finns massa saker att bevara här, men såklart även att utveckla. Närheten till vattnet och E20 ger förutsättningarna. Och Mariestad är ju en handelsstad i grunden.

Ser du några stora kommunala förändringar som behövs i Mariestad?

– Nej, och det var faktiskt en av de frågorna jag ställde på intervjuerna. I Alingsås upplevde jag det som att det kom en lista med vad som skulle genomföras efter att jag hade sagt ja till tjänsten. Om det skulle finnas samma politiska agenda här ville jag gärna veta det innan. Jag har redan varit med om det en gång, och det är tufft. Men jag har fått till mig att så är inte är fallet i Mariestad, här ska man bevara det som är och utveckla de delar som väntar på utveckling eller som pågår.

Lära känna Mariestad

Susanne Wirdemo berättar att hon har fått ett trevligt välkomnande i kommunhuset, med både blommor och hälsningar.

– Jag har fått flera erbjudanden om att få visningar i staden; än har jag inte kunnat ta vara på dessa men jag ser fram emot det. Fokus ligger nu på att lära känna organisationen och alla samarbetspartners. Jag ska ta det lite lugnt denna gång.

Artikeltaggar

AlliansenFackföreningarJanne JanssonKommundirektörMariestadMariestads kommunMariestads kommunModeraternaMTGSamhälleSocialdemokraternaSusanne Wirdemo

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare