Hoppa till huvudinnehållet

Café Holmen har inte betalat hyra på 19 månader – kommunen glömde skicka faktura

Publicerad:
Kafébyggnaden genomgick en rejäl renovering förra året. Sedan skulle hyresavtalet förhandlas om, men så skedde aldrig. Kommunen har inte fakturerat företaget för någon hyra alls.
Kafébyggnaden genomgick en rejäl renovering förra året. Sedan skulle hyresavtalet förhandlas om, men så skedde aldrig. Kommunen har inte fakturerat företaget för någon hyra alls. Foto: Charlotte Ferneman

Café Holmen har inte betalat hyra på 1,5 år. En möjlig förklaring är att kommunen har missat att fakturera företaget.

– Det verkar ha fallit mellan stolarna i samband med chefsbyten, säger kommunens fastighetschef Anders Sjöholm.

Sedan april förra året är Mariestads kommun hyresvärd i folkparken. Då tog kommunen över ansvaret från Folkparksföreningen.

Samtidigt drogs en renovering av Café Holmens lokaler igång. Den pågick under fyra månader och då höll kaféet stängt. Samtidigt fanns ett muntligt avtal om hyresfritt för kaféet under den tiden. Verksamheten öppnade igen den 14 juli 2020.

Men nu kan MT avslöja att kaféet inte har betalat någon hyra alls de senaste 19 månaderna. Enligt gällande avtal är månadshyran 10 000 kronor; räknar man bort de fyra månader som renoveringen pågick, handlar det därmed om 150 000 kronor i uteblivna hyresintäkter för kommunen.

Kan inte förklara

Anders Sjöholm är fastighetschef i Mariestads kommun sedan den 1 april i år. Han har svårt att förklara varför kommunen missat att en hyresgäst inte betalat hyra på över 1,5 år och att ingen fakturering skett.

– Kommunen har haft flera chefsbyten. Jag tror att något har fallit med stolarna då, säger han och fortsätter:

– Det är inte korrekt att en hyresgäst inte betalar hyra. Nu kommer vi att sätta oss i ett möte med kaféets ägare och gå igenom detta.

Anders Sjöholm är ny fastighetschef i Mariestads kommun sedan våren 2021.
Anders Sjöholm är ny fastighetschef i Mariestads kommun sedan våren 2021.

Anders Sjöholm medger att kommunen misslyckats i sitt uppdrag.

– Det är absolut inte bra att det har blivit så här. Mariestads kommun är en hyresvärd som vilken som helst.

Borde hyresgästen ha betalat hyran trots att inga fakturor kom?

– Det är viktigt att som hyresgäst betala sin hyra om man vill behålla sin rätt till lokalen. Hyresgäster har en skyldighet att betala hyran.

Kan det bli tal om retroaktiva krav?

– Det kan det, men vi behöver sätta oss ner och prata med företrädare för kaféet om varför de inte betalat, om det finns något annat bakomliggande. Jag vill inte gå händelserna i förväg.

Mariestads-Tidningen har varit i kontakt med Ola Ohlsson, som driver Café Holmen.

– Jag har inga kommentarer. Vi ligger i förhandlingar med kommunen, säger han.

Inget nytt avtal än

Förutom den uteblivna hyran ska ett nytt hyresavtal diskuteras. Det nuvarande kontraktet tecknades 2018 mellan Café Holmen och Folkparksföreningen, som då hade uppdraget som hyresvärd. Sedan dess har kommunen tagit över ansvaret och lokalerna har fått ett ansiktslyft värt 3,5 miljoner kronor.

– Tanken var att omförhandla avtalet efter det, men det har inte skett. När man gör en investering, som innebär en ökad kapitalkostnad, brukar en hyreshöjning ofta ske i samråd med hyresgästen, kommenterar Anders Sjöholm, som nu ska sätta sig vid förhandlingsbordet för kommunens räkning.

Sjöterrassen AB, som driver Emils på Karlsholme, har betalat av stora hyresskulder till kommunen. Nu återstår endast en mindre del.
Sjöterrassen AB, som driver Emils på Karlsholme, har betalat av stora hyresskulder till kommunen. Nu återstår endast en mindre del. Foto: Charlotte Ferneman

Även Sjöterrassen har skuld

Det är inte bara kaféet som inte har betalat sin hyra i tid. Sjöterrassen AB, som driver restaurang Emils på Karlsholme, hade den 17 augusti 2021 en hyresskuld på 295 635 kronor till kommunen.

Men enligt Robin Nerell, event- och kommunikationschef hos Emils, stämmer inte det.

– Vi har legat efter, men i början på våren etablerade vi i samarbete med kommunen en avbetalningsplan. Just nu släpar en hyra och den ska regleras före sommarens slut, säger han.

Månadshyran är enligt nuvarande avtal drygt 50 000 kronor. Resten av summan är enligt Robin Nerell kopplad till det statliga stöd till reducerad hyra som verksamheter har kunnat söka under pandemin.

Robin Nerell, event- och kommunikationschef hos Sjöterrassen som driver Emils restaurang.
Robin Nerell, event- och kommunikationschef hos Sjöterrassen som driver Emils restaurang. Foto: Anna Fröjd/Arkiv

– Vi har fått det muntligt beviljat av kommunen, men det har inte verkställts ännu. Det kommer att göras inom några dagar, förklarar Robin Nerell, som menar att företaget haft en bra dialog med sin hyresvärd.

– Jag vet att kommunen är mån om att få in hyra, men det finns också en stor förståelse för vår begränsade möjlighet att bedriva verksamhet under pandemin. Nu laddar vi för fullt för en höst och vinter fylld med evenemang.

Skattebetalarna stod för risken i folkparkenKan folkparken resa sig?Kommunen tar över hyresavtal på KarlsholmeSjöterrassen stämd inför tinget

Artikeltaggar

Café HolmenCoronavirusetKarlsholmeMariestads kommunOla OlssonRobin NerellSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.