Frö till skörd

Från frö till skörd - Del 2

Sommarsolen har fått Susan Johanssons trädgården att explodera. Odlingslandet i Rörsås är fyllt av grönt och ätbart samt vackra färgklickar av blommor. Nu kan Susan och maken Mats äta ur land i mun.

Ibland får Mats Johansson leta efter sin hustru. Susan försvinner nämligen bakom sina odlingar. Bäddarna i Rörsås är välfyllda och mycket är redo att skördas. I växthuset är melon, tomat och paprika på gång att få färg.

Artikelserie

Detta är den tredje delen i artikelserien Från frö till skörd. Makarna Susan och Mats Johansson har skördat vissa grönsaker och andra är på väg att bli redo. Nu gäller det att ta vara på en lyckad odlingssäsong. I nästa del, tillika den sista, ska de summera årets skörd och ge tips för vinterodling.

Förberedelse är halva skördenNu grönskar det i växthuset

Hela området kring fontänen mitt i trädgården är uppvuxen. Många olika nyanser av grönt samsas med färgsprakande blommor.

– Jag gillar att blanda ätligt och tjusigt, säger Susan Johansson som till synes njuter av att se sin odling i full prakt.

Hela området kring fontänen mitt i trädgården är uppvuxen.
Hela området kring fontänen mitt i trädgården är uppvuxen. Foto: Charlotte Ferneman

En av hennes tankar vid utsådden i våras var att hålla koll på höjden.

– Om man inte gör det blir det svårt för växterna att samsas om utrymme och solljus.

Jaga pumpa och krasse

Hon kan vara nöjd med sin planering. Det som sticker iväg mest är prydnadspumporna och slingkrassen.

När Johanssons tog bort odlingslådorna vid fruktträden lät de ett helt nytt land växa fram. De tidigare två odlingslängorna utökades. Här satte Susan röd och gul lök, perenner samt just pumpa och krasse.

Prydnadspumporna och slingkrassen har tagit över i den delen av trädgårdslandet som är nyanlagd.
Prydnadspumporna och slingkrassen har tagit över i den delen av trädgårdslandet som är nyanlagd. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi var borta i två dagar. Väl tillbaka fick vi jaga plantorna, de var överallt, säger Susan och skrattar.

Lösningen blev att leda växtligheten upp i plommon- och körsbärsträden precis intill.

– Det blir nog en massa prydnadspumpor i år. Redan i fjol hade jag många, de fyllde en hel skottskärra. Undra hur det ska bli i år.

Den nya delen i trädgården har fullbordats med två pallkragar, tre odlingsringar i metall och ett fågelbad. Alltihop är inramat med en bädd av flis.

– Det blir som ett blickfång, säger Susan som har planterat aubergine i de runda rabatterna.

Den nya delen i trädgården har fullbordats med två pallkragar, tre odlingsringar i metall och ett fågelbad. Alltihop är inramat med en bädd av flis.
Den nya delen i trädgården har fullbordats med två pallkragar, tre odlingsringar i metall och ett fågelbad. Alltihop är inramat med en bädd av flis. Foto: Charlotte Ferneman

Vad hon ska använda auberginen till är oklart än, trädgårdsentusiasten satte plantorna mest för att det var roligt att testa någonting nytt.

Larver och ägg

Vid sidan av att jaga snabbväxande grönska, har även små larver och ägg varit ett stort bekymmer i trädgården i Rörsås.

– Kål drar till sig kålfjäril, men så många som i år har jag aldrig sett. Det är svarta prickar överallt, det gäller att klämma sönder de gula äggen. Om man inte gör det utvecklas de till larver och de är mycket äckligare att klämma, säger Susan med lagom road min.

Kålfjärilens gula ägg är bästa att klämma sönder så fort de upptäcks, annars utvecklas de till larver.
Kålfjärilens gula ägg är bästa att klämma sönder så fort de upptäcks, annars utvecklas de till larver. Foto: Charlotte Ferneman

Även de små, men ack så jobbiga, jordlopporna har skapat problem. Pak choi-plantorna är prickiga och genomskinliga, näst intill uppätna.

– De är jättesvåra att få bort, för de bara hoppar iväg.

Däremot har Johanssons peppar, peppar inte haft lika stort besvär med mördarsniglar, och så gläds de över de många humlorna i kryddavdelningen.

Många humlor trivs i Johanssons trädgård i Rörsås.
Många humlor trivs i Johanssons trädgård i Rörsås. Foto: Charlotte Ferneman

Väldigt stor squash

Att Mats inte hittat Susan vissa sommardagar beror nog mest på majsplantorna som har växt om hans hustru med några decimeter. Blomsterprakten av amarant och aster är på väg att göra detsamma.

– Snart kan vi äta majsen också, det är gott med smör och flingsalt till, säger odlingstokiga Susan.

Det verkar som att hon vid varje tur i landet hittar något nytt att skörda. En squash på över 30 centimeter drar till sig uppmärksamheten.

– Mats har gjort väldigt goda squashbiffar, och så kan man riva den och dryga ut köttfärssåsen med, tipsar Susan som ska ge detta exemplar till grannens höns.

En squash på över 30 centimeter är inget ovanligt fynd i Susans trädgård.
En squash på över 30 centimeter är inget ovanligt fynd i Susans trädgård. Foto: Charlotte Ferneman

Även när det gäller annat i landet har en del redan skörtats, ätits eller konserverats.

– Vi använde fänkål i en fiskrätt, det var helt otroligt gott så det kommer jag definitivt att odla nästa år igen.

Även borlottibönorna med spräckligt skal, vars vackra färg försvinner när de kokas, är en favorit som ska förvällas och frysas in efter skörd.

– Täckodling är så bra, jag behöver aldrig rensa, säger Susan som hoppas att fler ska hitta denna teknik som hennes ”kompis Sara” Bäckmo lärt henne.

Ännu en innovation i Susans land är en droppslang som ligger i täckodlingen. Ihopsatt med en egenbyggd y-koppling kan en vattenslang vattna två odlingslängor samtidigt.

Melon i växthuset

I det 32 kvadratmeter stora växthuset har stegen, som tidigare gav ännu mer plats till förodlingarna, fällts ner. På så sätt får tomaterna mer utrymme. Även paprikaplantorna som såddes inomhus under växtlampan i december bär nu frukt i alla palettens färger. Utstickaren är dock melonerna, som sprider sig på armeringsjärnen.

– Jag har flera olika sorter men vet inte riktigt hur de ska se ut när de är klara, säger Susan.

Susan har flera olika sorters meloner som mår bra i jätteväxthuset.
Susan har flera olika sorters meloner som mår bra i jätteväxthuset. Foto: Charlotte Ferneman

För att undvika detta bekymmer när det gäller de andra växterna har hon sina små skyltar med bilder till hjälp.

– Då vet jag vilken färg jag ska vänta på innan jag skördar. Jag har så många tomatsorter men det är knappt någon av de som blir röd. För mig är det inte viktigast att plantan ska ge mycket skörd, utan att växterna är fina också.

Det äldre växthuset har tagits över av två sorters slanggurkor.
Det äldre växthuset har tagits över av två sorters slanggurkor. Foto: Charlotte Ferneman

I det äldre växthuset på andra sidan av trädgården har två sorters slanggurkor tagit över helt och hållet.

– Vi har fått så mycket gurka att Mats har sagt att han inte vill se en till, säger Susan och skrattar.

En av de två sorterna är lite kortare än den andra och har till fördel använts för inläggning, den andra passar bra till sallader.

Publicerad:

Artikeltaggar

BlommorFritid och livsstilFrö till skördFruktGrönsakerOdlingRörsåsSara BäckmoSommarTrädgårdVäxterVäxthus

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.