Hoppa till huvudinnehållet

Akutboende: 25 kvadrat ger tillfällig trygghet

Publicerad:
Raili Kosonen driver akutlogi Vallby herrgård i samarbete med socialtjänsten i Mariestads kommun.
Raili Kosonen driver akutlogi Vallby herrgård i samarbete med socialtjänsten i Mariestads kommun. Foto: Charlotte Ferneman

Sedan Vallby herrgård akutlogi slog upp portarna har Raili Kosonen, som driver boendet, märkt ett växande behov.

Här erbjuds bostadslösa tak över huvudet, efter en beviljad ansökan hos socialtjänsten.

– Folk är generellt positiva till att vi finns, säger Raili.

I december förra året tecknade Mariestads kommun ett avtal om akutlogi med Vallby herrgård i Hasslerör, detta efter att kommunen tvingats stänga härbärget i Krontorp under sommaren.

– Vi visste att behovet var stort men det tog några månader innan vi kom i gång ordentligt. I början hade vi inte så många boende, många var osäkra på att söka hjälp och visste inte om att vi fanns, säger Raili Kosonen.

Vid påsk började fler ansöka om att övernatta på Vallby och sedan dess har antalet ökat hela tiden, berättar hon.

– Vi har fått ta extrarum i anspråk för att täcka behovet. I juni hade vi 191 övernattningar och i juli 230.

Beviljad ansökan

För att kunna övernatta en eller flera nätter behöver man först ansöka hos socialtjänsten på Maria Nova. Det är endast personer som en gång varit inskrivna eller bott i Mariestads kommun som kan ansöka. I samband med biståndsbeslut får den ansökande hjälp med färdmedel till Hasslerör.

Raili, som tar emot bokningar av övernattningar, tycker att samarbetet med kommunen har fungerat bra.

– Socialkontoret tar snabba beslut, vilket är positivt för mig eftersom jag får information om vilka som ska komma hit.

– Jag kan inte diskutera enskilda ärenden, men alla som har varit här har varit jättefina människor. Det är bra att de får en plats att sova på och några dagars stabilitet. Många känner inte till hur svårt det är att vara bostadslös. Man är helt maktlös, säger Raili.

”Sköter sig”

För de som får beviljade övernattningar eller ett längre hyreskontrakt på Vallby finns ett antal ordningsregler.

– Man får inte ta med sig kompisar eller husdjur. De som har missbruksproblem sköter sig, det är inte tillåtet med alkohol eller droger. Många har fortsatt kontakt med vården efter att de kommer hit, säger Raili och fortsätter:

– Folk kommer hit av olika anledningar; det kan handla om att man drabbats av arbetslöshet eller en sjukdom. Vi är alla människor som kan hamna i en sådan sits, det viktigaste är att visa ömsesidig respekt.

”För att orka bo i ett förråd är man tvungen att vara stupfull”

Hon menar att de som bor på Vallby är sin egen personal.

– Vi behöver inga vakter. Det är vuxna människor som bor här av egen fri vilja och klarar av att sköta sig själva.

En av dem som för tillfället bor på Vallby håller med:

– Jag tror att extern hjälp mest skulle vara i vägen. Det är sunt bovett som gäller.

Avskärmat läge

Att Vallby ligger en bit från stan tror föreståndaren kan vara fördelaktigt.

– Vi ligger avskärmat och eftersom det är privat område kan ingen komma hit. Många tycker att det är positivt att inte behöva vara i stan.

Hon berättar att de som bor på Vallby till exempel deltar i arbetsträning, jobbar på Maria Nova eller gör frivilliga drogtester.

– Ibland ringer de från socialkontoret och frågar hur en individ har skött sig under sin vistelse här. Vi har kontinuerlig kontakt.

Har det hänt att boende har misskött sig och fått lämna av den anledningen?

– Nej, det har inte inträffat. Ibland har jag märkt att någon inte är så självständig och eventuellt behöver sjukhusvård i stället. Då har vi fått lotsa vidare. Men jag tror att socialkontoret stoppar de individerna innan de kommer hit.

Tio inskrivna

På akutlogit finns sex stora rum, vardera på omkring 25 kvadratmeter, med gemensamma utrymmen som kök och badrum. I ett av husen bredvid finns lägenheter avsedda för personer som fått ett längre hyreskontrakt. När MT besöker Vallby är totalt tio personer inskrivna.

Flera av de vi pratar med vet inte hur länge de kommer att stanna. De som ansöker får ofta ett par nätter beviljade i taget.

Hur ser framtiden ut för Vallby herrgård akutlogi?

– Det är kommunen och politikerna som styr. Vi skulle vilja se en långsiktig lösning som ger stabilitet och möjlighet att bygga upp ett nytt liv. När jag har pratat med Anitta Into (chef för individ- och familjeomsorgen vuxen, reds. anm) har hon varit positiv till hur det går här.

Raili hyr hellre ut till behövande än till de som redan har en fast punkt.

– Jag vill känna att jag har gjort någon nytta i mitt liv. Samhället vänder ryggen mot dem som är nere på botten, och vi måste börja tänka med både hjärnan och hjärtat.

Rummen på Vallby herrgård akutlogi är cirka 25 kvadratmeter stora med våningssäng alternativt dubbelsäng. För tillfället är tio personer inskrivna på boendet.
Rummen på Vallby herrgård akutlogi är cirka 25 kvadratmeter stora med våningssäng alternativt dubbelsäng. För tillfället är tio personer inskrivna på boendet. Foto: Charlotte Ferneman
Vallby herrgård akutlogi i Hasslerör drivs i samarbete med Mariestads kommun. Det är socialtjänsten som beviljar övernattningar på boendet.
Vallby herrgård akutlogi i Hasslerör drivs i samarbete med Mariestads kommun. Det är socialtjänsten som beviljar övernattningar på boendet. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

HasslerörHemlösMänskligtMaria NovaMariestadMariestads kommunNyheterSamhälleSocialtjänsten

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.