Hoppa till huvudinnehållet

Författaren till Helena-boken: ”Ett vittne har hört av sig till mig”

Publicerad:
Lotte Dalgaard släppte i april i år en bok om Helena Anderssons försvinnande. Kort därefter hörde ett vittne av sig till henne.
Lotte Dalgaard släppte i april i år en bok om Helena Anderssons försvinnande. Kort därefter hörde ett vittne av sig till henne. Foto: Charlotte Ferneman

Kort efter att Lotte Dalgaard släppte sin bok om Helenas försvinnande hörde ett vittne av sig till henne. Med start hösten 1992 hade personen lämnat uppgifter till polisen, utan resultat.

– Jag mejlade Anders Eriksson på Kalla fall och undrade om han som chef var nöjd med att de anställda inte följer upp viktiga tips. På måndagen efter besökte han vittnet, berättar författaren.

Helena-fallet: Polisen har hävt avspärrningen

I vår släpptes boken ”Mardrömmen i Mariestad - Historien om Helena Anderssons försvinnande”. Författaren bakom är danska Lotte Dalgaard. För 29 år sedan var hon utsänd av Ekstra Bladet för att bevaka häktningen av en dansk man i Helena-fallet. I fjol besökte hon åter Mariestad för research till sin bok.

– I april, kort efter att boken hade kommit ut hörde ett vittne av sig till mig. Redan i september 1992 hade han varit inne på polisstationen för att berätta det han visste, berättar Lotte Dalgaard.

Helena-fallet: Misstänkt förhördes i drygt två timmar

Hon upplevde vittnet som trovärdigt. Pratade med honom länge och samlade information.

– I maj åkte jag till polisstationen i Göteborg för att prata med Peter Thylén på Kalla Fall om det, säger författaren som fortsatte hålla kontakt med vittnet.

Ingen hörde av sig varken till henne eller vittnet. I början på augusti mejlade författaren till utredningsledare Anders Eriksson.

– Jag var frustrerad och undrade varför ingenting hade hänt. Efter det hörde jag ingenting med från Anders Eriksson men fick reda på att han själv hade åkt till vittnet.

Ny bok om Helena-fallet: ”Jag bar det med mig”

MT har även varit i kontakt med vittnet som bekräftar att bara dagar efter mejlväxlingen mellan Lotte Dalgaard och Anders Eriksson fått besök av den sistnämnde.

– Jag har lämnat alla uppgifter jag kan. Jag vill få ett slut på det här, säger vittnet.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFörfattareGöteborgHelena-falletJournalistikMariestadMordVittne

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.