Hoppa till huvudinnehållet

Töreboda kommun köper asylboendet i Älgarås

Publicerad:
Det före detta asylboendet består av tre flerfamiljslängor och sammanlagt 40 lägenheter.
Det före detta asylboendet består av tre flerfamiljslängor och sammanlagt 40 lägenheter. Foto: Malin Bring

Kommunen vill köpa de tre omdiskuterade hyreshusen på Törebodavägen 6-10, som varit asylboende sedan 2007 och därmed är mycket nedslitna. Den överenskomna köpesumman är 3,5 miljoner kronor, men köpet har ännu inte klubbats av fullmäktige.

– Vi vill inte abdikera från Älgarås utan bidra till den fortsatta utvecklingen av samhället, säger ks-ordföranden Bengt Sjöberg (M).

Ända sedan Migrationsverket för ett år sedan annonserade att man tänkte avveckla all asylverksamhet i kommunen har diskussionen pågått om vad som ska hända med de många lägenheter som därmed kommer att gapa tomma.

Störst bekymmer har de tre tegelstenslängorna i Älgarås väckt, eftersom de är så illa medfarna.

– Vi känner en viss oro över fastigheternas skick. Vi vill inte att man hyr ut undermåliga bostäder, sa dåvarande kommunchef Per-Ola Arnling Hedberg till MT i augusti förra året.

Tillträde i december

Nu har kommunledningen kommit överens med fastighetsägaren EHCC om att köpa husen, om kommunfullmäktige ger sitt godkännande vid sammanträdet i september. Tillträdesdatum är den 15 december.

– Vi har fått besked från EHCC att de har för avsikt att renovera och hyra ut de lägenheter i Moholm som står tomma eller snart blir det. Fastigheterna i Älgarås vill de inte kosta på någon renovering; de hade bara fått stå och förfalla om ingen ville ta över dem, säger Bengt Sjöberg.

– Min idé är att vårt övertagande av husen ska ske i två steg, säger ks-ordföranden Bengt Sjöberg.
– Min idé är att vårt övertagande av husen ska ske i två steg, säger ks-ordföranden Bengt Sjöberg. Foto: Malin Bring

Köpet har under hand diskuterats i utvecklingsutskottet och kommunstyrelsen utan att några formella beslut har tagits, men Bengt Sjöberg säger sig ha fått tydliga signaler om att det finns ett intresse bland politikerna av att det genomförs.

Enligt köpeavtalet övertar kommunen den fordran som EHCC har på Migrationsverket om ekonomisk kompensation för det extra slitage som lägenheterna utsatts för under tiden de fungerat som asylboende.

– Min idé är att vårt övertagande av husen ska ske i två steg. Först ska vi klara ut vårt mellanhavande med Migrationsverket, och när det är klart vad vi därmed slutligen kommer att betala för fastigheterna räknar vi med att överlåta dem till Törebodabostäder, säger han.

Vad ska hända med husen?

– Vi får uppdra åt Törebodabostäder att göra någon form av marknadsundersökning av behovet av hyreslägenheter i Älgarås. Om det visar sig vara begränsat kanske vi landar i att något av husen rivs.

Köpet omfattar två fastigheter; en där två av husen står och en med ett hus. Till den mindre fastigheten fanns enligt Bengt Sjöberg tidigare en intressent som eventuellt kan bli en framtida hyresgäst.

– Det är ett bemanningsföretag som rekryterar litauisk arbetskraft till ett par företag i området. Det kanske kan bli aktuellt för dem att hyra ett av husen.

Jo, det det planerade köpet har kopplingar till Utvecklingsplan Älgarås, enligt kommunchefen Michael Nordin.
Jo, det det planerade köpet har kopplingar till Utvecklingsplan Älgarås, enligt kommunchefen Michael Nordin. Foto: Malin Bring

Köpeavtalet skrevs på i förra veckan, berättar kommunchefen Michael Nordin, men diskussionerna om husen har pågått länge.

– Det bästa vore förstås om vi kunde renovera dem och fylla dem med familjer, men vi får avväga hur mycket vi kan och vill satsa. Det är naturligtvis en kostnadsfråga, säger han.

Enligt köpeavtalet ska EHCC hjälpa till med att ta fram underlag för att göra en bedömning av det slitage Migrationsverket ska ersätta kommunen för.

– Det värsta vore ju om husen bara hade stått och förfallit. Nu går vi in för att göra något bra av dem istället, om fullmäktige godkänner köpet.

Är det här köpet kopplat till Utvecklingsplan Älgarås, som kommunen lanserade i november förra året?

– Det insåg vi kanske inte när vi började diskutera planen, men när den här möjligheten kom upp såg vi att det fanns en naturlig koppling, säger Michael Nordin.

EHCC:s vd Erik Carlsson är mycket nöjd med försäljningen.

– Det är jätteroligt att kommunen vill ta vid och göra något bra av husen. Vi uppfattar Töreboda kommun som en stark och bra aktör; det är den köpare vi hela tiden har velat ha, säger han.

Artikeltaggar

ÄlgaråsBengt SjöbergBostad och byggenMichael NordinMigrationsverketMoholmPolitikTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.