Hoppa till huvudinnehållet

Späckat program i Skövde under Victoria och Daniels länsbesök

Publicerad:
Victoria och Daniel klappade takten när gymnasieeleverna sjöng.
Victoria och Daniel klappade takten när gymnasieeleverna sjöng. Foto: Roland Svensson

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel serverades ett fullspäckat program under sitt länsbesök i Västra Götaland under onsdagen - och där hela besöket var förlagt till olika platser i Skövde. På gymnasiesärskolan vid Kavelbro blev det särskilt spännande när Prins Daniel bjöds på cykeltur i full fart med eleven Kim Jansson.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel möttes upp på resecentrum av värden för besöket, landshövding Anders Danielsson samt regionrådet Conny Brännberg (KD), även ordförande i Skövde kommunfullmäktige, under onsdagen.

Det digra programmet, som innehöll besök på Skaraborgs sjukhus, Gymnasiesärskolan, Pingstkyrkan samt Assar, Science Park Skövde, ligger kvar sedan 3 juni då Victoria och Daniel skulle besökt Skövde. Detta i samband med firandet av 400-års jubilerande Göteborgs stad dagen efter, men som pandemin då satte stopp för.

Första stoppet under länsbesöket som i sin helhet förlagts till Skövde, gick till Skaraborgs sjukhus där Kronprinsessparet fick information om coronaläget i regionen av smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Man träffade även personal som jobbat i frontlinjen under pandemin och förde ett samtal om hur arbetssituationen varit.

Kronprinsessparet talade med vårdpersonal som arbetar med covid-patienter.
Kronprinsessparet talade med vårdpersonal som arbetar med covid-patienter. Foto: Roland Svensson

Gymnasiesärskolan vid Kavelbro var nästa plats som fick finbesök under förmiddagen och där många elever väntade för att få en skymt av Victoria och Daniel. Eleven Alma fick tillfälle att berätta för kronprinsessan att de just nu jobba med temat ”Grej of the day” - med det för den soliga och varma dagen passande temat glass - för att på så vis lära om olika länder.

– Verkligen roligt att få besöka er och era fina lokaler ni har här, menade Kronprinsessan Victoria.

Eleven Alma på gymnasiesärskolan berättade om skoldagen för Kronprinsessan Victoria.
Eleven Alma på gymnasiesärskolan berättade om skoldagen för Kronprinsessan Victoria. Foto: Roland Svensson

Utanför skolan sjöng eleverna några sånger som fick Victoria och Daniel att klappa takten, och där eleven Isak stämde upp med nationalsången till allmän glädje. Kim Jansson frågade Prins Daniel om han ville cykla med på trehjulingen, något han nappade på och paret trampade iväg i full fart framför skolan

Kim Jansson tog med prinsen på en rejäl åktur under besöket på gymnasiesärskolan.
Kim Jansson tog med prinsen på en rejäl åktur under besöket på gymnasiesärskolan. Foto: Roland Svensson

Lunchen som dukats upp i Pingstkyrkan blev kanske en något annorlunda matupplevelse för Victoria och Daniel samt övriga gäster. Mickaël Gayet från föreningen Ätbart berättade om projektet med att dela ut överbliven mat till behövande, mat som lagas av restaurang Hållbar.

Den kylskåpsstädade menyn bestod av en förrätt med rödkål och rödbetor samt lammlägg och potatis-blomkålspuré till varmrätt.

 Mickaël Gayet berättade om mathjälpen innan lunchen på överbliven mat från Hållbar.
Mickaël Gayet berättade om mathjälpen innan lunchen på överbliven mat från Hållbar. Foto: Roland Svensson

– Det är verkligen ett problem att det slängs mycket ätbar mat. Nu finns vi i fem kommuner i Skaraborg men siktar på att bli tio innan årets slut, berättade Mickaël Gayet.

– Oj, det är ju ganska snabbt marscherat att växa så fort, menade kronprinsessan.

I samband med lunchen uppträdde och informerade Göteborgsoperans Skövdescen om sitt arbete, bland annat med digitala förställningar. Skövdebesöket avslutades på Assar Industrial Innovation Arena, som är en del av Science Park Skövde.

Victoria passade i förbifarten på att byta några ord med boende på Skaraborgs sjukhem.
Victoria passade i förbifarten på att byta några ord med boende på Skaraborgs sjukhem. Foto: Roland Svensson
Full fart på sången vid gymnasiesärskolan.
Full fart på sången vid gymnasiesärskolan. Foto: Roland Svensson
Victoria fick teckningar av Jemima och Gideon Billyson utanför pingstkyrkan.
Victoria fick teckningar av Jemima och Gideon Billyson utanför pingstkyrkan. Foto: Roland Svensson
Besöket på Kavelbro var uppskattat.
Besöket på Kavelbro var uppskattat. Foto: Roland Svensson
Conny Brännberg, rektor Caroline Hägglund och landshövding Anders Danielsson höll takten med kronprinsessparet när gymnasiekören sjöng.
Conny Brännberg, rektor Caroline Hägglund och landshövding Anders Danielsson höll takten med kronprinsessparet när gymnasiekören sjöng. Foto: Roland Svensson
Kronprinsessparet på besök i klassrummet vid gymnasiesärskolan vid Kavelbro
Kronprinsessparet på besök i klassrummet vid gymnasiesärskolan vid Kavelbro Foto: Roland Svensson
Victoria vinkar hej då till eleverna.
Victoria vinkar hej då till eleverna. Foto: Roland Svensson
 Conny Brännberg tog emot kronprinsessparet på resecentrum och berättade om när han förväxlats med Säpovakterna under kungafamiljens besök vid Skövde 600-års jubileum 2001.
Conny Brännberg tog emot kronprinsessparet på resecentrum och berättade om när han förväxlats med Säpovakterna under kungafamiljens besök vid Skövde 600-års jubileum 2001. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

Anders DanielssonConny BrännbergKronprinsessan VictoriaMänskligtPingstkyrkanPrins DanielSkaraborgs sjukhusSkövdeVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.