Hoppa till huvudinnehållet

Vice chefsåklagaren: ”Det fanns tillräckligt med bevis”

Publicerad:
Vice chefsåklagare Jenny Karlssons bevisning, som bland annat bestod av vittnesutsagor och fynd på platsen, räckte inte.
Vice chefsåklagare Jenny Karlssons bevisning, som bland annat bestod av vittnesutsagor och fynd på platsen, räckte inte. Foto: Johan Eklöf

Skaraborgs tingsrätt beslutade att inte häkta den 60-årige man som på sannolika skäl var misstänkt för mordet på Helena Andersson.

– Jag ansåg ju att det fanns tillräcklig bevisning och att mannen kan försvåra utredningen på fri fot, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson.

Helena Andersson försvann efter en festkväll i Mariestad en juninatt för 29 år sedan.

29 år utan svar – det har hänt i Helenafallet

Under onsdagens häktningsförhandlingar i Skaraborgs tingsrätt hoppades vice chefsåklagare Jenny Karlsson på ett rejält genombrott i jakten på hennes mördare. Det blev platt fall.

Efter nästan två timmars överläggande beslutade tingsrätten att försätta den misstänkte 60-åringen på fri fot.

– Jag är ju inte av samma åsikt och menar att bevisningen borde lett till häktning, men det här är processens gång och den är bara att acceptera, säger Jenny Karlsson.

Utan att gå in på detaljer berättar Karlsson att vittnesutsagor, fynd på platsen där Helenas ägodelar upptäcktes, samt egna uppgifter från den misstänkte gjort honom till en trolig gärningsman.

Även den ljusa bil som setts i Ekuddenområdet natten Helena försvann, ska ha kunnat kopplats till mannen.

I tisdags spärrade polisen av en plats i Radbyområdet i Mariestad.

Hittade ni något där?

– Det vill jag inte svara på.

Inget andra yrkande

Även om mannen inte häktades kommer han att vara en del av den fortsatta utredningen.

– Misstanke kvarstår fortfarande. Nu väntar vi på resultat angående DNA-analys från föremål som vi funnit intressanta. Där kan vi få viktig bevisning. Sedan väntar fler förhör och eventuellt ytterligare husrannsakningar, säger Jenny Karlsson.

Mannen anhölls i måndags som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Under förhandlingarna hade Karlsson möjlighet att yrka på att 60-åringen i andra hand skulle häktas som skäligen misstänkt. En yrkan hon dock aldrig framförde.

– Vid en första översyn kom polisen fram till att det fanns en skälig misstanke. Men sedan var den totala bilden att det fanns sannolika skäl.

Arbetar vidare

Polisens Kalla fall-grupp, som under ett års tid jobbat med Helena Anderssons försvinnande, kommer oförtrutet arbeta vidare med fallet.

Har ni fler spår att jobba med?

– Det vill jag inte kommentera. Det kommer hållas förhör med de personer som är intressanta, säger Jenny Karlsson.

Läs också

Artikeltaggar

Brott & blåljusHelena-falletHäktningarMariestadMordSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.