Hoppa till huvudinnehållet

30 år utan svar – det har hänt i Helenafallet

Publicerad:
I över 29 år har polisen inte kunnat lösa gåtan, som än är ouppklarad. Fotokollage av arkivbilder.
I över 29 år har polisen inte kunnat lösa gåtan, som än är ouppklarad. Fotokollage av arkivbilder. Foto: Roland Svensson

Den 14 juni 1992 försvann 22-åriga Helena Andersson. Sedan dess har frågan om var hon tagit vägen varit obesvarad.

I över 29 år har polisen inte kunnat lösa gåtan, som än är ouppklarad

14 juni 1992. 22-åriga Helena Andersson hade varit på en fest tillsammans med vänner, kvällen fortsatte sedan på Stadshotellet i Mariestads nattklubb.

Klockan 01.30 ringde Helena hem till sin syster som hade gått hem tidigare. Helena var på väg hem och ville att systern skulle lägga ut nycklarna till familjens hus på Ekudden. Helena berättade att hon inte hade pengar till taxi och tänkte därför gå hem.

15 juni 1992. Helena kom aldrig hem och på söndagen anmäldes hon försvunnen. Samma dag började polis att söka efter henne och frivilliga samlades för att gå skallgång.

Helenas sandaler hittades intill den skogsstigen på Ekudden där hon tros ha gått hem. Här hittades också ett par ringar som tillhörde Helena.

Ett vittne berättade att de hade hört skrik i närheten och att en ljus bil sågs köra därifrån vid samma tidpunkt.

I sökandet efter Helena ställde allmänheten snabbt upp.
I sökandet efter Helena ställde allmänheten snabbt upp. Foto: Arkiv
Förre kriminalkommissarien Karl-Erik Kvist ledde de första åren spaningarna efter den försvunna Helena. Försvinnandet uppmärksammades massmedialt och bilden är från en presskonferens i juli 1992.
Förre kriminalkommissarien Karl-Erik Kvist ledde de första åren spaningarna efter den försvunna Helena. Försvinnandet uppmärksammades massmedialt och bilden är från en presskonferens i juli 1992. Foto: Arkiv

1 juli 1992 häktades en 25-årig dansk misstänkt för olaga frihetsberövande, men han släpptes senare på fri fot. En annan man hade lämnat falska uppgifter om 25-åringen.

1996 anhölls en hallänning, men han släpptes efter några dagar och förundersökningen mot honom lades senare ner

Tv inspelning av " Veckans brott" 2011 Helenafallet. Kriminalpolis Pelle Jenvén intervjuades på torget i Mariestad.
Tv inspelning av " Veckans brott" 2011 Helenafallet. Kriminalpolis Pelle Jenvén intervjuades på torget i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman Arkiv

2011. TV-programmet ”Veckans brott” uppmärksammade Helenafallet. I mitten av januari var tv-teamet på plats i Mariestad. Det strömmade in tips, men fallet kvarstod olöst.

Gabriella Andersson, syster till Helena, 20 år efter Helenas försvinnande på stigen hem till föräldrahemmet. Här hittades skor och ringar och en ljus bil åkte här på natten.
Gabriella Andersson, syster till Helena, 20 år efter Helenas försvinnande på stigen hem till föräldrahemmet. Här hittades skor och ringar och en ljus bil åkte här på natten. Foto: Charlotte Ferneman Arkiv
Pelle Jenvén, var utredare vid länskriminalen och arbetade med fallet i många år. 2004 grävdes det intill Vänern i sökande efter Helena.
Pelle Jenvén, var utredare vid länskriminalen och arbetade med fallet i många år. 2004 grävdes det intill Vänern i sökande efter Helena. Foto: Arkiv

Juni 2012. Det har gått 20 år sedan försvinnandet. Helenas syster Gabriella Andersson berättade i MT om åren som gått och förtvivlan över systerns försvinnande. ”Det är vidrigt att hon ska ha blivit fråntagen möjligheten till sitt liv. Det är väldigt svårt att förlika sig med.”

Polisen rubricerade ärendet som mord, trots att ingen kropp hittats. Mariestadsbon Pelle Jenvén, tidigare utredare vid länskriminalen, arbetade med fallet i många år. 20 år efter försvinnandet hade han precis gått i pension: ”Ärendet har legat mig varmt om hjärtat och min ambition har alltid varit att gripa den skyldige”.

Gudrun och Arne Andersson, föräldrar till Helena Andersson i en intervju i MT 25 år efter att deras dotter försvann.
Gudrun och Arne Andersson, föräldrar till Helena Andersson i en intervju i MT 25 år efter att deras dotter försvann. Foto: Johanna Drath Arkiv

Juni 2017. Det har gått 25 år sedan Helena försvann. När en ny person blev intressant för polisen tändes hoppet att fallet skulle få en uppklarning. Helenas föräldrar intervjuades av MT och vädjade till den som har tagit deras dotter att träda fram: ”Det finns inget värre än det här som har hänt oss. Ingen som inte har upplevt det kan förstå. Ibland måste jag försöka tränga bort det, stänga av, annars kan jag inte existera. Vi har inget val, men det finns en person som har det och nu är det dags för honom att träda fram.”

En man som beskrevs som ”mannen i pilotglasögonen” anhölls och delgavs misstanke om mord på Helena. Han ska ha figurerat i den omfattande utredningen sedan 1998. Detta efter att en kvinnas vittnesmål kom bort i utredningen 1992, men återfanns sex år senare. Vittnet uppgav att hon efter att Stadt stängt, hade sett en kvinna med liknande byxor som de Helena haft, komma gående tillsammans med en okänd man med pilotglasögon. Kvinnan och mannen ska sedan ha fortsatt över Marieholmsbron och vikt av mot Ekudden där fynd sedan gjorts av Helenas tillhörigheter.

Men uppgifterna i förhören räckte aldrig till någon häktning och även om misstanken kvarstod blev spåret så småningom allt mindre intressant.

Lars Johansson, tidigare chef på grova brott i Skaraborg, bekräftade att det fanns en man som var delgiven misstanke om mord 2017.
Lars Johansson, tidigare chef på grova brott i Skaraborg, bekräftade att det fanns en man som var delgiven misstanke om mord 2017. Foto: Roland Svensson Arkiv

2018. De enda kända spåren efter Helena har varit sandalerna och de två silverringarna som hittades intill skogsstigen på Ekudden. Den ena ringen försvann tidigt i polisens arbete, men sommaren 2018 lämnades sandalerna och en ring till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för undersökning.

Juni 2019. 27 år har gått sedan Helena försvann och nu kom uppgifter om att dna-spår hade säkrats på Helenas sandaler. Det var saliv-spår från en kvinna och två eller tre män. ”Mannen med pilotglasögonen” matchade inte med dna:t på skorna.

Augusti 2019. ”Mannen i pilotglasögonen”, som hela tiden nekade till anklagelserna, avskrevs som misstänkt.

Juni 2020. 28 år har gått och nu tar Kalla fall-gruppen över Helenautredningen. Hoppet tändes på nytt om en lösning. En stor del handlade om den forensiska biten med dagens nya teknik som ökade chanserna att lösa fallet, precis som har gjorts vid andra äldre fall.

23 augusti 2021. En man hemmahörande i Mariestad togs in av polisen för förhör angående Helenas försvinnande. Samma dag delgavs mannen misstanke om mord. Han anhölls som skäligen misstänkt för mord.

24 augusti 2021. Polisen spärrade av en plats i Radbyn-området i Mariestad som antas ha koppling till den misstänkte mannen. Flera poliser, kriminaltekniker och hundpatrull sökte av området under några timmar. Mannens hemadress spärrades av under måndagskvällen. Grannar till mannen var chockade över att 60-åringen är misstänkt gärningsman i det 29 år gamla rättsfallet. De beskrev honom som ”Han är en förvirrad människa, men jag kan inte se honom som en mördare”.

Jenny Karlsson, vice chefsåklagare, och polisen Peter Thylén på väg in i rättssalen den 25 augusti 2002.
Jenny Karlsson, vice chefsåklagare, och polisen Peter Thylén på väg in i rättssalen den 25 augusti 2002. Foto: Johan Eklöf

25 augusti 2021. Efter drygt två timmars häktningsförhandling beslutade Skaraborgs tingsrätt att släppa den 60-årige man som på sannolika skäl är misstänkt för mordet på Helena Andersson på fri fot.

20 juni 2022. Det rapporteras att den huvudmisstänkte 60-åringen har avlidit. Utredningen mot mannen läggs därför ner.

Misstänkt i Helenafallet avliden – utredningen läggs ner

20 oktober 2022. Fredrik Undeviks dokumentär ”Att lösa ett mord – Helena-fallet” har premiär på Viaplay.

Nytt dna-spår och ny utpekad gärningsman i dokumentär om Helena-fallet

21 oktober 2022. I en intervju med MT ber storasystern Gabriella Andersson att man ska visa respekt för familjens sorg och Helenas minne. Varje gång det skrivs om fallet leder det till emotionell stress för de anhöriga.

”Det kan vara att en del tycker att det är en spännande gåta. Men det är ingen olöst gåta, det är på riktigt och bara fruktansvärt. Det är min lillasyster som inte finns. Jag önskar att man respekterar mina föräldrars sorg. Vi behöver inte gissningar och fiktion”, säger hon i intervjun.

Gabriellas vädjan: ”Jag vill att man respekterar Helenas minne”

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusEkuddenFörsvunna personerHelena AnderssonHelena-falletHistoriaMariestadMordNFCPolisen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.