Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har flaggat för att jourcentralen i Mariestad aldrig kommer öppna igen. Förslaget väcker starka känslor och besvikelse hos kommunalråden.
– Vi sitter mycket på möten och ska samarbeta men nu rycker de basen. Jourcentralen är jätteviktig, säger Carina Gullberg (S) i Gullspång.
Jourcentralen i Mariestad hotadOm två veckor ska hälso- och sjukvårdsstyrelsen fatta beslut om vilken vård som ska beställas från vårdcentralerna. Ordföranden Jonas Andersson (L) förklarar att det i förslaget som kommer att läggas finns krav på två jourcentraler i Skaraborg. Dessa ska ligga i Skövde och Lidköping, de i Mariestad och Falköping ska inte vara kvar.
– Jag har tappat förtroendet för Gunilla Druve Jansson (ordförande i Östra hälso- och sjukvårdsnämnden, reds. anm.) och Pär Johnsson (styrelseordförande i Skaraborgs sjukhus, reds. anm.) i de här frågorna. Regionstyrelsen tar beslut som dessa två personer överprövar och slutligen gör någonting annat istället, det är inte demokratiskt, säger Johan Abrahamsson (M) kommunalråd i Mariestad
Han ställer sig frågande till vad deras ambition med sjukvården i östra Skaraborg egentligen är.
– De levererar inte någonting mer än besparingar och försämringar för medborgarna, säger Abrahamsson och tillägger:
– Nu är det dags att leverera det som har beslutats. I förlängning kanske det kan bli att vi får en så bra vårdcentral att jourcentralen inte behövs, men de kan inte börja med att ta bort allt.
Kommunalrådet passar även på att ge en känga till Sebastian Ekeroth Clausson (S) som är andra vice ordförande i östra hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Han är från Mariestad och är med på det här, även han borde ta sitt ansvar någon gång.
Tråkigt för Mariestadsborna
Socialdemokraternas första namn i Mariestad, vikarierande oppositionsråd Janne Jansson, tycker att jourcentralen i Mariestad bör vara kvar.
– Det är tråkigt och osäkert för Mariestadsborna med turerna kring jourcentralen. Jag tycker att man ska få hjälp så nära som möjligt, när det gäller specialistvård säger jag inget men lättare åtgärder bör kunna fixas här.
Törebodabor till Skövde
Enligt Bengt Sjöberg (M) kommunalråd i Töreboda, är det i dagsläget redan många kommuninvånare som åker till Skövde för att få vård.
– Det är såklart inte bra att jourcentralen i Mariestad stängs. De som bor i Töreboda centralort och norrut åker ofta till Mariestad men resten åker nog till Skövde och många av dem är listade i Tidan, säger Sjöberg som inte vill uttala sig ytterligare i frågan om jourcentralen i nuläget.
Knappt några besök på nedläggningshotade jourcentraler”Blir fel belastning”
I Gullspång är kritiken och besvikelsen från kommunalrådet Carina Gullberg (S) mer påtaglig.
– Här har vi kämpat och får redan åka till Mariestads jourcentral, nu ska vi alltså åka åtta mil till Skövde, säger hon och fortsätter:
– Man pratar om den runda regionen men då ska det innebära hela Skaraborg. Vi har långt att åka som det är och har många äldre i kommunen. Det blev jourcentraler för att kunna hjälpas åt från olika vårdcentralerna, vilket jag tror att man har gjort, att det nu blir så här gör mig så besviken.
Gullberg tror att indragningen av jourcentralen gör att belastningen på akutmottagningen i Skövde kommer att öka.
– Då blir det fel belastning där. Jourcentralerna är ett led i att få patienterna till rätt vårdnivå.
Med hänvisning till många möten och utredningar för att främja samarbetet som redan hållits hoppas hon nu på att även detta ska diskuteras övergripande.
– Jag betalar lika mycket regionskatt som man gör i Skövde och Göteborg. Det ska finnas en miniminivå och det ska inte alltid vara vi som tappar den.
Inte fråga om vilja
I förslaget till hälso- och sjukvårdsstyrelsens finns det med en morot till vårdcentralerna: förlängda öppettider på kvällar och helger ska ge höjd ersättning. Men det är vårdcentralerna själv som avgör om de vill ha längre öppettider, det bestäms inte av invånarna eller politiken.
– Vadå vill? Så får det inte vara, säger Carina Gullberg och fortsätter:
– Byter man koncept, som man nu pratar om att vårdcentralerna ska göra, ska man också trycka ut pengar och mer personal så att man kan ha mer öppet. Jag tycker att man måste ta ett beslut om det här, det ska inte vara en frivillig möjlighet att hålla öppet. Annars blir det orättvist och ingen jämlik vård.
Kommunalrådet i Gullspång sammanfattar karusellen kring jourcentralen som rörig, och saknar dialogen i ärendet.
– Jag är positiv till att man gör förstärkningen men det kan inte vara en chef på en vårdcentral som bestämmer det. Ändras konceptet måste hela sjukvården ställa om.