Hoppa till huvudinnehållet

Mohamad ser hinder som en utmaning

Publicerad:
Mohamad Mehanna är sedan i april chef för kriminalvården i Mariestad. Det omfattar i dag häktet samt anstalterna Johannesberg och Rödjan.
Mohamad Mehanna är sedan i april chef för kriminalvården i Mariestad. Det omfattar i dag häktet samt anstalterna Johannesberg och Rödjan. Foto: Charlotte Ferneman

Mohamad Mehanna har aldrig låtit svårigheter stoppa honom. Tjugo år ung kom han ensam till Sverige, lärde sig språket och fixade jobb. Nu är han kriminalvårdschef i Mariestad och ska leda arbetet när verksamheten utökas rejält.

– Jag är otroligt glad att jag fått möjligheten att vara med på Mariestads resa, säger Mohamad Mehanna.

Sedan den 1 april är han kriminalvårdschef i Mariestad och basar därmed över häktet, den slutna anstalten Johannesberg och den öppna anstalten Rödjan.

Verksamheten omfattar i dag 164 tillsvidareanställda och 182 platser för häktade och dömda, men inom några år kommer den att vara mer än dubbelt så stor. Med en helt ny sluten anstalt och en total ombyggnad av Rödjan räknar man med att ha plats för omkring 480 interner totalt. Samtidigt ska personalstyrkan utökas med minst 150 personer.

På Rödjan pågår nu arbete med att riva gamla byggnader och uppföra nya. Det är ett intensivt arbete, som beräknas pågå i flera år. Anstalten kommer att växa kraftigt i storlek.
På Rödjan pågår nu arbete med att riva gamla byggnader och uppföra nya. Det är ett intensivt arbete, som beräknas pågå i flera år. Anstalten kommer att växa kraftigt i storlek. Foto: Charlotte Ferneman

En utmaning, kan tyckas, men Mohamad Mehanna känner tillförsikt.

– Kriminalvården är en del av Mariestad och det ser jag hos medarbetarna här. Det finns en stor erfarenhet och det gör mig lugn, säger han.

Pluggade data

Mohamad Mehanna har själv hunnit prova de flesta roller inom verksamheten.

– Jag kan tala medarbetarnas språk och det är inte svårt att sätta mig in i deras situation, förklarar han.

Under sin yrkesverksamma tid har han hunnit jobba på flera orter. Men det var i Mariestad allt började med ett semestervikariat sommaren 2001.

– Jag studerade datavetenskap vid högskolan i Skövde och hade sökt ett sommarvikariat inom det området också, men när jag skulle välja mellan de två jobben tänkte jag, att data, det kan jag göra sedan. Min avsikt var att stanna två månader inom kriminalvården och inte en dag till, berättar Mohamad Mehanna.

Det som lockade Mohamad Mehanna tillbaka till Mariestad var om- och utbyggnaden av verksamheten. Bakom honom syns den första av de fyra nya hus som kommer att byggas på området.
Det som lockade Mohamad Mehanna tillbaka till Mariestad var om- och utbyggnaden av verksamheten. Bakom honom syns den första av de fyra nya hus som kommer att byggas på området. Foto: Charlotte Ferneman

Utmanade sig själv

Så blev det inte. Visserligen såg han till att få ut sin magisterexamen, men karriären kom att vigas åt människor i stället för maskiner.

– Jag glömmer aldrig när jag gick in på anstalten första gången. Det var det gamla fängelset vid Tidan. Jag hade gått förbi där på vägen hem och hört människor sjunga eller ropa från fönstren. Nu klev jag in genom en stor ståldörr, in till avdelningen, minns han.

Där satt interner runt ett bord, rökte och spelade kort.

– Det var som att gå in i ett moln av rök och jag som är lite allergisk ryggade tillbaka. Då undrade jag vad jag gett mig in på.

Men han bestämde sig för att svälja osäkerheten och ta sig an uppgiften. Som nyanställd är det inte ovanligt att testas av internerna.

– Det var lärorikt att utmanas och att kunna stå emot. Att få klienterna med på tåget var viktigt, givande och jobbigt, säger han.

Sverige - en slump

Att ta sig över hinder och utvecklas är något som driver Mohamad Mehanna. Så har det varit ända sedan ungdomen.

Mohamad Mehanna har fördjupat sig i kriminalvårdens historia i Mariestad. Han konstaterar att det finns en bra förståelse hos invånarna i kommunen för verksamheten.
Mohamad Mehanna har fördjupat sig i kriminalvårdens historia i Mariestad. Han konstaterar att det finns en bra förståelse hos invånarna i kommunen för verksamheten. Foto: Charlotte Ferneman

Han föddes 1968 i Libanon, där han växte upp i en by på landet. Det var en trygg tillvaro, men det pågående inbördeskriget gjorde det svårt att studera vidare efter gymnasiet.

Som 18-åring åkte Mohamad utomlands för att jobba. Efter två år i Nordafrika bestämde han sig för att ta sig till Europa i avvaktan på att kunna återvända till Libanon.

– Att det blev Sverige var en slump. Jag hade lyssnat på Abba som barn och tyckte om musiken. Jag hade också hört att svenskar är vänliga, välutbildade och tar hänsyn till andra, förklarar Mohamad Mehanna, som hamnade i Skaraborg.

Med hjälp av en cykel, åkte han runt till gårdar runt Mariestad och knackade dörr på jakt efter ett jobb. Han fick napp hos en bonde i Karleby.

– Mannen som ägde gården var mycket trevlig. Där fick jag lära mig att köra traktor och plöja; det var ett stort ansvar, men han litade på mig. Jag lärde mig att jag kan lita på människor och att förtroende och ansvar får människor att växa.

Se människan

Det stämmer väl med Mohamad Mehannas bild av hur kriminalvården ska fungera.

– Det är viktigt att insatsen börjar redan i häktet. Du ska kunna bryta isoleringen på ett sätt som motverkar negativa följder av frihetsberövandet. Majoriteten av klienterna fortsätter inom kriminalvården och lyckas du etablera en förtroendefull relation kan det påverka fortsättningen, förklarar han.

Mohamad Mehanna hade egentligen tänkt sig en framtid inom databranschen. Ett sommarjobb på gamla fängelset fick honom att tänka om. Nu har han jobbat i två decennier inom kriminalvården.
Mohamad Mehanna hade egentligen tänkt sig en framtid inom databranschen. Ett sommarjobb på gamla fängelset fick honom att tänka om. Nu har han jobbat i två decennier inom kriminalvården. Foto: Charlotte Ferneman

Mohamad berättar om flera personer som först inte velat prata alls och sedan har skrivit brev och tackat för hur de blev bemötta.

– Det är otroligt viktigt att se människan bakom brottet. Vi måste fundera över hur kan vi hjälpa personen att tänka om och ta vara på sitt liv utan kriminalitet och missbruk.

Utveckling viktigt

Som chef beskriver Mohamad Mehanna sig som en person som ställer krav, men också ger stöd när medarbetare vill och behöver det.

– Jag hoppas att jag är tydlig. Som ledare vill jag visa tillit och ge mina medarbetare handlingsutrymme, men jag vill också se resultat, säger han och fortsätter:

Mohamad Mehanna bor i Mariestad sedan många år. Han trivs på orten, som blivit en knytpunkt för familjen.
Mohamad Mehanna bor i Mariestad sedan många år. Han trivs på orten, som blivit en knytpunkt för familjen. Foto: Charlotte Ferneman

– Som chef är det viktigt att säkerställa att personalen har förstått uppdraget, vart vi är på väg. Medarbetarna ska också få möjlighet att utvecklas i sina roller och söka nya befattningar inom verksamhetsområdet.

Du brukar byta jobbort då och då - hur länge stannar du i Mariestad?

– Jag blir nog kvar ett tag. Jag brukar lämna ett uppdrag när jag upprepar mig själv, men i Mariestad kommer kriminalvården att vara i ständig utveckling under de kommande fyra åren. Vi har mycket att göra.

Även om cirkeln nu sluts för Mohamad Mehanna är han en helt annan person i dag än den som tog klivet in i kriminalvården.

– Det är stor skillnad. Att arbeta inom kriminalvården innebär en möjlighet till förändring och utveckling, men för 20 år sedan var jag emot förändring. I dag är jag den som driver förändringsarbetet.

Mohamad Mehanna

Ålder: 53 år

Familj: Hustru och fyra vuxna döttrar

Bor: I Mariestad sedan 30 år

Yrke: Kriminalvårdschef i Mariestad som omfattar anstalterna Johannesberg och Rödjan samt häktet

På fritiden: Promenerar mycket, gärna uppåt 20 kilometer, och umgås med familjen. Jag lagar gärna mat med döttrarna och bakar.

Kuriosa: Heminredning är ett intresse jag gärna ägnar mig åt när jag hinner.

Artikeltaggar

Anstalten RödjanBrott & blåljusFängelseFredagsintervjunHäkteJohannesbergsanstaltenKriminalvårdenMariestadRödjan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.