Hoppa till huvudinnehållet

Fritt fram att ta ton igen: "Det känns jättebra att få komma i gång"

Publicerad:
Mariestads blåsorkester och dirigenten Tomas Sahlberg gläds åt att Folkhälsomyndigheten har släppt på råd riktade specifikt till kör- och orkesterverksamhet. Fotokollage.
Mariestads blåsorkester och dirigenten Tomas Sahlberg gläds åt att Folkhälsomyndigheten har släppt på råd riktade specifikt till kör- och orkesterverksamhet. Fotokollage. Foto: Birthe Wetter

Folkhälsomyndighetens allmänna råd till kör- och orkesterverksamhet har hävts. Nu är det upp till individen och verksamheten att motverka smittspridning.

– Alla var väldigt glada över att få komma i gång, säger Tomas Sahlberg som är dirigent för Mariestads blåsorkester.

I onsdags hade Mariestads blåsorkester sin första repetition på nästan ett år.

– Jag kollade i närvaropärmen och sista anteckningen där var i oktober förra året. Efter det stängdes all gruppverksamhet på musikskolan ner, säger Tomas Sahlberg.

Under pandemin försökte musikkåren sig på några digitala träffar. Men från och med nästa vecka kommer blåsorkestern ha fysiska repetitioner på Rotundan.

– Det är en bra lokal där vi kan hålla avstånd, säger dirigenten.

Körsång igen

För landets många körsångare och orkestermusiker är Folkhälsomyndighetens lättade restriktioner efterlängtade. Körsång är en av Sveriges mest populära fritidssysselsättningar, men under pandemin har verksamheterna till stor del legat på is eller hjälpligt upprätthållits via digitala hjälpmedel.

Körsång kopplades tidigt till flera fall av spridning av coronaviruset i länder runt om i världen – information som spreds som en löpeld och fick många svenska körer att omedelbart pausa verksamheten.

Skälet till smittorisken är att partiklar i utandningsluften – aerosoler – når långt från kroppen när man sjunger, vilket ses särskilt riskabelt i dåligt ventilerade lokaler med många människor.

– Risken för smittspridning när man sjunger i kör är lite högre än om man bara sitter och pratar tillsammans, men med den goda vaccinationstäckning vi har så har riskerna minskat. Det är helt enkelt dags att komma vidare och återgå till ett mer normalt läge, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Samma som alla

Nu är det upp till individen och verksamheten att motverka smittspridning. Från och med den 1 september gäller samma rekommendationer för kör- musik- och orkesterverksamhet som för övriga fritidsaktiviteter och verksamheter.

– Det är inte längre rimligt att ha kvar rekommendationer som särskilt vänder sig till körer, utan de får förhålla sig till samma som alla andra: håll avstånd och delta inte om du känner dig sjuk

Bestämmelserna för körarrangemang med publik ändras inte, utan omfattas som tidigare av reglerna för allmänna sammankomster.

Dirigenten för Mariestads blåsorkester smider med tanke på de lättade restriktionerna nya planer.

– Det känns jättebra att få komma i gång igen. Vem vet vi kanske för en spontan parad på stan någon gång framöver, säger Tomas Sahlberg.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenKörerMariestadMusikMusikkårOrkestrarSara ByforsTomas Sahlberg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.