Polis på jakt efter falsk konst –nytt koncept hos konstföreningen

Publicerad:
För första gången gästar Heléne Anderson Mariestad och Gutenbergshuset. Hon är keramiker och har jobbat som konstpolis. Foto: Birthe Wetter

Mariestads konstförening har bjudit in två unika konstnärer för samtal och utställning. Heléne Anderson är keramiker och har jobbat som konstpolis. Richard Vákil målar akvareller och har skapat diplom till Nobelpristagare.

På fredag kväll bjuder Mariestads konstförening in till Högelidsskolans aula.

– Vi har aldrig tidigare haft ett konstnärsprat, men vet att de flesta andra konstföreningar har det inför utställningarna de arrangerar, säger Kerstin Lundborg.

Hon är ordförande i konstföreningen och ser fram emot att premiären av det nya upplägget. Det klubbades igenom redan för några år sedan, men stoppades av pandemin.

– Publiken kan förvänta sig två intressanta föreläsningar av två konstnärer med speciella bakgrunder och berättelser, säger hon.

Konst och polis

– Hela mitt liv har jag varit konstnär, säger Heléne Anderson som till en början jobbade på Gustavsberg porslinsfabrik i Stockholm.

– När den lades ner sökte jag till olika skolor. Jag valde Polisen för att det var betalt under utbildningen, och jag hade studieskulder från mina utbildningsår på Konstfack.

Därefter har Helén Anderson jobbat sig upp.

– Jag var patrullerande polis ett tag, har jobbat som presstalesperson och mycket mer. Men mitt mål har hela tiden varit att jobba med konst och kultur på något sätt.

Under länspolismästare Gunno Gunnmo fick hon förtroendet att bygga utbildningspaket och utställningar med kultur.

– Jag var den enda polis i Sverige som höll på med det. Jag använde teater, musik och konst utifrån ett visst ämne, till exempel illustrerade jag kvinnomisshandel med hjälp av konst och foton.

Falsk konst

Heléne Anderson är ärlig med att det finns ett jobb inom polisen som hon hade sneglat åt länge, konstpolis.

– Det finns bara en utredare av falsk konst åt gången. När min företrädare fick problem med hjärtat behövde han hjälp i en stor utredning. Jag tog kontakt och erbjöd mig.

Detta är nu 15 år sedan. Den dagen blev starten för arbetet som Heléne kom att jobba heltid med.

– Sådana brott kan hända varsomhelst i landet, men mest sker de i Stockholm, Malmö och Göteborg, berättar hon.

När Heléne nu för första gången gästar Mariestad har hon med sig ett specialdesignat konstnärssamtal.

– Jag har satt ihop ett bildspel som illustrerar förfalskningar och kommer att bjuda på historier kring bedragare och hur de åkte dit. Dessutom kommer jag att tala om hur man ska tänka vid konstköp på loppis och auktioner.

Heléne Anderson skapar även egen konst, bland annat väskor i keramik.
Heléne Anderson skapar även egen konst, bland annat väskor i keramik. Foto: Privat

Äkta konst

Vid sidan av fredagens samtal är hon även utställare i Gutenbergshuset från och med lördag. Där visar hon sin äkta konst som delvis är inspirerad av yrket.

– När jag var inne på auktionshusen och såg dyra väskor av märken som Chanel och Louis Vuitton kom jag på att jag kan göra dem själv, som skulpturer, berättar Heléne och tillägger:

– Men jag gör inga kopior och sätter mig i trasselmarken själv. Jag skapar illusionen av att den liknar originalet men vid en närmare titt upptäcker betraktaren att det är verk i keramik.

Anledningen till hennes besök är den andra konstnärens inbjudan.

– Jag träffade Richard Vákil på en utställning i Lysekil för några år sedan. Han hörde av sig och frågade om jag ville vara med honom och ställa ut i Mariestad och jag tackade ja.

En kavalkad av akvareller signerade Richard Vákil.
En kavalkad av akvareller signerade Richard Vákil. Foto: Privat

Diplom till Nobel

Richard Vákil är född och uppvuxen i Fiskebäckskil. Han har illustrerat diplom till tre Nobelpris.

– På en utställning i Stockholm 2014 köpte en kvinna en målning av mig och frågade om jag kunde tänka mig att göra ett diplom, berättar Richard Vákil.

Han undrade vad det var för slags diplom han skulle göra.

– Hon svarade "Nobel" och jag trodde att hon skämtade, säger konstnären som fram till i dag har illustrerat tre Nobelprisdiplom på uppdrag av Kungliga Vetenskapsakademin.

På fredagens konstnärsprat kommer han att berätta mer om resan dit och hur hans liv utvecklades till att i dag vara konstnär.

– Det var ett passivt val för mig. Jag tycker om att skriva och tänkte bli journalist men så blev det inte, säger Richard Vákil.

Många av Richard Vákils verk har anknytning till havet eller öppna landskap.
Många av Richard Vákils verk har anknytning till havet eller öppna landskap. Foto: Karel Friedl

På utställningen i Gutenbergshuset kommer han att ha med sig stora och små akvareller med landskap och vatten som motiv.

– Under pandemin ledsnade jag på det mesta och började laborera med foton i en app i telefonen. Först skulle jag ha dessa foton som förlagor till akvareller men i stället printade jag dem och målade på akrylfärg, det blev faktiskt ganska fräckt, utlovar konstnären.

Utställningen i Gutenbergshuset startar på lördag och pågår till och med den 19 september.

Artikeltaggar

FörfalskningsbrottGutenberghusetKonstMariestadPolisenStockholmUtställningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare