Riskerar spärrtid på körkortet

Publicerad:
Om A-traktorn går att köra för fort riskerar föraren att dömas för olovlig körning. Felix Sandin kör dock lagligt. Foto: Per Warvlin

Om A-traktorn går att köra för fort riskerar föraren att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd.

A-traktor är ett motordrivet fordon bestående av ombyggd bil, som är inrättat att dra andra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning.

Trafikpolisen om A-traktorer som manipuleras

EPA-traktor är en personbil som blivit ombyggd enligt reglerna för jordbruksmaskin. Ibland användes också en lastbil eller buss som grund. Namnet syftade på låga priser och enklare kvalitet, efter lågprisvaruhuset EPA. EPA-traktorn kallades även tidigare för biltraktor, dragbil eller autotraktor.

Ansvar

Om du äger en A-traktor och står registrerad på den så ansvarar du för att fordonet är i föreskrivet skick. Du ansvarar även för på vilket sätt som fordonet brukas.

Det är vanligt att A-traktorn står skriven på den ena föräldern men brukas av en son eller dotter i familjen. Den som kör fordonet måste inneha ett mopedkörkot/ AM-körkort och vara minst 15 år.

Tillåtande

En A-traktor får högst föras fram i 30 km/timmen.

Om den konstruktiva hastigheten överstiger den tillåtna hastigheten så är det den person som står som ägare av fordonet som blir misstänkt för tillåtande av olovlig körning. Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad, och föraren endast har AM- behörighet, så kan denne bli misstänkt för olovlig körning.

Är olyckan framme kan det dessutom bli problem med försäkringen för en ändrad A-traktor som därmed är en oregistrerad bil.

Uppgifterna kommer från polisens hemsida.

Du som kör A-traktor, tänk på:

Att inte köra fortare än maxhastighet 30 km/h

Skylt om långsamtgående fordon ska sitta baktill.

Använd bälte. Det kan rädda liv, även i låga hastigheter.

Tonade rutor är olagligt och ger dålig sikt.

Om du har passagerare får de inte skymma sikten eller utgöra fara på annat sätt.

Du får inte använda mobiltelefon när du kör

Att köra trimmat är olagligt och straffbart. Dessutom gäller inte försäkringen och du kan få problem att få körkort i framtiden.

Artikeltaggar

A-traktorBilburen ungdomBrott & blåljusOlovlig körningtillåtande av olovlig körningTrafikenheten

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare