Hoppa till huvudinnehållet

IFK hade full kontroll i toppmötet: ”Kändes aldrig farligt”

Publicerad:
Johan Ewerlöf, Simon Möller och IFK Mariestad stod för en insats värdiga en serieledare hemma mot Götene. Vad som stannade vid 2–0 kunde lika gärna ha varit det dubbla. Foto: Erik Wallskog

Bara två måls marginal på resultattavlan, men IFK Mariestad var överlägsna i söndagens toppmöte med Götene.

Hemma på Lekevi vann serieledarna med 2–0.

– Det var genomstabilt hela vägen, säger mittbacken Johan Ewerlöf.

Stabil defensiv insats och 2–0 borta mot Skara förra helgen. Under söndagen distanserade sig IFK Mariestad från ytterligare en toppkonkurrent i division fyra norra.

Hemma mot Götene, som inför den åttonde omgången låg trea, var de blåvita klart numret större och vann för andra omgången i rad med 2–0.

– Hela laget stod för en jättebra insats. Det var precis samma mot Skara senast. Vi låg rätt i defensiven hela tiden och då är det lätt att spela där bak, säger Johan Ewerlöf.

Ja, för även om IFK skapade gott om lägen offensivt var det försvarsspelet som imponerade mest. I den första halvleken vaskade Götene enbart fram några enstaka halvchanser och det tog ända till den 70 minuten innan gästerna fick ett skott på mål.

– Götene är duktiga på att rulla boll, men det kändes inte som att de vågade göra det i dag. De skapade lite ströchanser, men det kändes aldrig farligt, säger Ewerlöf.

Götenes målvakt Niclas Haglund stod för en grym dubbelräddning när han motade Simon Möllers försök från nära håll. Den sistnämnde och IFK Mariestad fick dock det sista ordet.
Götenes målvakt Niclas Haglund stod för en grym dubbelräddning när han motade Simon Möllers försök från nära håll. Den sistnämnde och IFK Mariestad fick dock det sista ordet. Foto: Erik Wallskog

Två missade frilägen

IFK själva däremot skapade gott om lägen framåt, inte minst i den första halvleken: Jacob Keymer samt Henrik Ljungkvist missade både frilägen och Simon Möller tvingade Götenemålvakten Niclas Haglund till en smått otrolig dubbelräddning.

Precis innan halvtidsvilan bröt hemmalaget till slut dödläget när skyttekungen Möller förvaltade straffen Henrik Ljungkvist ordnat.

– Även om vi bara ledde med ett mål kändes det ändå kontrollerat i paus. Det var ingen stress, utan vi vet att vi är starka och att målen skulle komma, säger den assisterande tränaren Jonas Söder, som stod vid sidlinjen i huvudtränaren Henrik Josefssons sjukdomsfrånvaro.

Jonas Söder drog i trådarna från sidan när huvudtränaren Henrik Josefsson var sjuk.
Jonas Söder drog i trådarna från sidan när huvudtränaren Henrik Josefsson var sjuk. Foto: Erik Wallskog

”Angenäma problem”

Med halvtimmen kvar dog sedan det mesta utav spänningen. Helt fri med målvakten blev Henrik Ljungkvist på nytt nedriven och gästernas Jesper Karlén fick utan några protester syna det röda kortet.

Den efterföljande frisparken prickade Filip Belfrage dit och den återstående halvtimmen blev mest bara en transportsträcka.

– Vi spelade fantastiskt. Det var full kontroll både offensivt och defensivt. Jag är supernöjd och det går inte att klaga på mycket. Möjligtvis att vi borde ha gjort något mål mer sett till chanserna vi skapade, men det får ses som angenäma problem i dag, säger Jonas Söder.

Jacob Keymer och resten av hemmalaget gav inte Götene en lugn stund.
Jacob Keymer och resten av hemmalaget gav inte Götene en lugn stund. Foto: Erik Wallskog

IFK leder nu serien med fyra poäng ner till tvåan Skara och fem poäng till trean Sil. Härnäst väntar Vara på bortaplan på fredag.

– Av det jag sett av Vara håller jag nästan dem högre än Skara och Götene. Vi behöver ligga på samma nivå som vi gjorde i dag och framför allt sätta dit målchanserna, säger Söder.

Serieledningen får dock knappast de blåvita att sväva i väg.

– Det är jätteroligt att kriga i toppen, men det är inget vi pratar om. Vi vet alla om vart vi ligger i tabellen och det är bara att försöka fortsätta på den inslagna vägen, avslutar Johan Ewerlöf.

Mål, IFK: Simon Möller, Filip Belfrage.

Den sjuke huvudtränaren, Henrik "Frasse" Josefsson, följde händelserna på avstånd.
Den sjuke huvudtränaren, Henrik "Frasse" Josefsson, följde händelserna på avstånd. Foto: Erik Wallskog

Artikeltaggar

Division 4 norra herrFotbollGötene IFIFK Mariestad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.