Jourcentraler skulle stängas, men plötsligt blev det ändring?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman

I slutet av augusti kom det plötsligt besked om att jourcentralerna i Västra Götalandsregionen var för många. Mariestad och Falköping skulle bli av med sina. Uppgiftslämnare var regionrådet Jonas Andersson (L) med stöd av Gunilla Druve Jansson, (C), ordförande i östra hälso- och sjukvårdsnämnden.

När det gällde Mariestads och Falköpings jourcentraler stödde de sig på statistik som senare visade sig vara fullständigt felaktig.

I tidningen Skaraborgsbygden kunde vi läsa, att de stängda jourcentralerna troligtvis inte skulle öppna igen. Reaktionerna uteblev självklart inte. Insändarna fullkomligt haglade in i exempelvis Mariestads-Tidningen. Heder åt er som skrev! (Jourcentralerna i Mariestad och Falköping har varit stängda i stort sett under hela pandemin)

Sen hände något drastiskt, när regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse sammanträdde den 9 september.

Enligt styrelsens beslut får Mariestad och Falköping behålla sina jourcentraler, som i fortsättningen ska kallas ”kvälls- och helgöppna mottagningar”. Man undrar givetvis vad som hänt bakom kulisserna. Det är inte vanligt, att tvärsäkra uttalanden av ansvariga politiker förändras så drastiskt.

Men vi Mariestadsbor som dessutom kämpar för sjukhusets överlevnad är förstås glada.

Nu undrar vi bara följande: När öppnar den omdöpta jourcentralen igen efter den långa stängningen?

Och vilka dagar kommer den att vara öppen? Tidigare har den enbart varit öppen lördagar och söndagar. På namnet låter det som om öppethållandet kan ökas?

För det handlar väl inte om en smygstängning? Svaret lär vi få när ärendet kommer upp i regionfullmäktige.

Inger Dernroth

Ingela Skarin

Hans Nyman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.