Hoppa till huvudinnehållet

Börstorp: Slottsägarna i tvist med de nya köparna

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se
Ägarna Björn Dierks och Annica Eriksson har tröttnat på att tyskarna inte betalar köpesumman och eldar upp deras björkved.
Ägarna Björn Dierks och Annica Eriksson har tröttnat på att tyskarna inte betalar köpesumman och eldar upp deras björkved. Foto: Arkivbild

ENÅSA

I våras blev det offentligt att ägarna av Börstorp slott hade klart med nya köpare, en stiftelse med sex familjer från Tyskland.

Men nu gnisslar försäljningen rejält – och det har blivit tvärstopp.

– De har i princip brutit alla avtal som skrivits på och inte betalt köpesumman. Nu kommer de att avvisas, säger Björn Dierks.

Björn Dierks, 67, som äger och driver Börstorp slott tillsammans med Annica Eriksson, har även polisanmält tyskarna för stöld.

Godsägaren kom själv in till polisstationen i torsdags och gjorde en polisanmälan om stöld av ved. Han ska ha påtalat flera gånger för tyskarna, där han pekat ut två drivande personer i 40-årsåldern, att de inte får ta någon ved och använda den. Dierks hävdar att han behöver ha den veden själv för att värma upp slottet i vinter.

Enligt polisanmälan ska det handla om åtskilliga kubikmeter björkved, men döljer inte att det finns mer tveksamheter.

Det är inte bara ved som försvunnit

– Det är inte bara ved som försvunnit, det är mycket annat som är borta, exempelvis verktyg. De har också använt byggnader som de inte har rätt till, säger Björn Dierks.

Den tyska stiftelsen Aurea Arcadia, som via MT fick vetskap om polisanmälan på måndagen, slår ifrån sig och menar att det är falska anklagelser.

– Det stämmer inte alls, det är allt jag kan säga i dagsläget. Anklagelserna är felaktiga, säger Katarina Appel som sköter marknadsföringen för stiftelsen.

Björn Dierks har varit med om många roliga arrangemang på slottet. Här rättar han till klädseln inför ett operabesök.
Björn Dierks har varit med om många roliga arrangemang på slottet. Här rättar han till klädseln inför ett operabesök. Foto: Arvikbild

Avvisade

Enligt Björn Dierks har köpet av Börstorp slott hävts och tyskarna är avvisade.

– De är verkligen trevliga, godhjärtade, men oerhört ekonomiskt naiva. I princip alla avtal har brutits och det har visat sig att de inte har pengar att genomföra affären.

Anledningen till missnöjet är att köpesumman på 27,9 miljoner kronor inte betalats, utan bara en bråkdel av pengarna, ungefär 5 miljoner kronor (2,8 miljoner kronor i handpenning). Tyskarna ska ha betalat ett visst skadestånd för fördröjningen av pengarna och fått tid att stanna på slottet.

– De har hela tiden hävdat att det skulle komma in pengar efter att några gårdar i Tyskland sålts, men i samma veva kom pandemin och påverkade dessa försäljningar. Men jag har kontrollerat och det finns inte täckning för mer än ungefär fem miljoner kronor netto och det räcker ju inte på långa vägar att betala köpesumman för Börstorp.

– Det har också varit meningsskiljaktigheter om djurbesättning. Nu finns det 36 djur från Lerdala och 45 djur av våra egna på marken, berättar Björn Dierks.

Advokater

Båda parterna har nu kopplat in advokater.

Den tyska stiftelsens medlemmar – som även funnits med på reko-ringen – har i Tyskland sedan tidigare olika former av healingverksamhet, caféer, hotell, hantverk och workshops. Planer fanns att arrangera julmarknad och teaterföreställningar på slottet, men allt det hänger nu i luften.

Anklagelserna mot oss är helt felaktiga

– Allt är väldigt osäkert just nu. Vi har advokater inkopplade i ärendet och det är tråkigt att det gått så här långt, säger Katarina Appel.

Kollegan Johannes Gössling hävdar bestämt att gruppen kommer finnas kvar på slottet.

– Anklagelserna mot oss är felaktiga och det är ledsamt att vi kommit dit vi är. Vi fokuserar på framtiden och hoppas snart presentera ett nytt stort, positivt event på slottet.

Kommer ni att flytta snart?

– Nej, vi kommer att stanna här på slottet och bedriva verksamhet även i framtiden. Hittills har vi bedrivit hotell samt caféverksamhet. Det har fungerat bra i sommar och våra tio barn trivs bra i skolan i Lyrestad.

Lång tid

Björn Dierks och Annica Eriksson bor numera i Sjötorp och de har trappat ner lite efter många intensiva år med slottet.

För några år sedan såldes lantbruksdelen, på ungefär 680 hektar, till Emil Olsson.

Hotellet och köttproduktionen var vid försäljningen i våras de tongivande delarna i verksamheten som fanns på ett skifte om cirka 122 hektar. Köttproduktionen har varit klimatcertifierad.

Ändå har paret bestämt sig för att sälja.

Det känns tråkigt och påfrestande

– Ja, det var rätt läge, men att det skulle sluta så här trodde vi verkligen inte. Det känns väldigt tråkigt och oerhört påfrestande på många vis, säger Björn Dierks.

Enligt Dierks har de tänkta köparna bott hyresfritt vilket, enligt honom, eliminerar eventuell strid om besittningsrätt.

– Jag har pratat med ett flertal jurister och samtliga hävdar att det är vattentätt. De har inte en chans att få bo kvar på slottet, även om vi tar det försiktigt med tanke på att det är barn inblandade. Vi hoppas nu kunna hitta nya köpare av slottet i vår, förklarar Björn Dierks.

Ägarna av Börstorp slott, Björn Dierks och Annica Eriksson, har hamnat i delo med de tänkta köparna, en stiftelse från Tyskland.
Ägarna av Börstorp slott, Björn Dierks och Annica Eriksson, har hamnat i delo med de tänkta köparna, en stiftelse från Tyskland. Foto: Arkivbild

Artikeltaggar

Brott & blåljusEnåsaStölder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.