Hoppa till huvudinnehållet

Mönsterdjup och lufttryck kontrollerades vid E20: ”Vårt mål i dag är 200 bilar”

Publicerad:
Göran och Barbro Sjöström var ute på en längre bilfärd och passade på att få sina däck kontrollerade vid däckrazzian i Brännebrona under torsdagen.
Göran och Barbro Sjöström var ute på en längre bilfärd och passade på att få sina däck kontrollerade vid däckrazzian i Brännebrona under torsdagen. Foto: Klara Niggol

Under torsdagen fanns Polisens operativa enhet, NTF och representanter från däckbranschen på plats vid Brännebrona för däckrazzia.

Med syfte att öka trafiksäkerheten och minska bilarnas utsläpp, kontrollerades mönsterdjup och lufttryck i de däck som rullade förbi.

Trots ösregnet var det ett femtiotal bilister som hade valt att stanna till vid Brännebrona för att få hjälp att kontrollera däcken när MT kom på besök under torsdagsmorgonen.

På plats fanns bland andra Petra Hansson, verksamhetschef för NTF Skaraborg. Hon berättade att syftet med däckrazzian är att öka bilförarnas kunskap och bidra till en säkrare trafik. Hansson förklarade också att miljö och ekonomi har betydelse.

– Däck spelar en viktig roll i trafiken och det finns en stor okunskap kring vad som gäller. Vi ser till exempel att bilar som kör med vinterdäck på sommaren är överrepresenterade vid dödsolyckor.

– Om det är dåligt tryck i däcken drar bilen mer bränsle och det blir sämre för både plånboken och miljön.

Frivillig kontroll

Däckrazzior genomförs i samband med polisens trafikkontroller och är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen.

– Det går bra i dag, även om vi har otur med vädret. Polisen är med och vinkar in folk för en allmän kontroll, sedan är det valfritt om man vill stanna kvar. Många är positiva och tycker det är bra att få däcken kontrollerade, säger Petra Hansson.

Däckbranschen representerades av Stefan Dahlgren, Lars Dahlqvist och Per Gustavsson.

– Vi kollar lufttryck och mönsterdjup och har kontrollerat över 50 bilar nu på morgonen. Målet i dag är 200, säger Stefan Dahlgren och fortsätter:

– Bilister är generellt ganska dåliga på att kontrollera sina däck. Många har dem på däckhotell mellan bytena, men tänker inte så mycket mer på det. Av de 50 som stannat hittills har tre haft för lågt mönsterdjup.

Han tror att det beror på en osäkerhet kring vad som gäller.

– Folk är allmänt stressade och väntar tills något går sönder innan man åtgärdar felet.

”Normal dag”

Ett par som valde att få sina däck kontrollerade var Göran och Barbro Sjöström från Hällingsjö.

– Däcken såg helt okej ut. Jag är rätt bra på att ha koll och brukar kontrollera trycket före längre resor, säger Göran Sjöström.

Från Polisens operativa enhet, som utgår ifrån Skara och Mariestad, medverkade C-E Henriksson med kollegor.

– Vi utför en allmänkontroll och säkerställer att bilisterna inte har lägre mönsterdjup än det tillåtna, 1,6 millimeter, säger C-E Henriksson.

– Det är en ganska normal dag för oss. Generellt handlar det om besiktning av fordon och hastighetsöverträdelser. Polisen har i uppdrag att samarbeta med andra myndigheter och vi har bra kontakt med NTF. Därför kan vi hjälpa till med att vinka in fordon i dag.

Har du däck-koll?

Kontrollera trycket i däcken minst en gång i månaden.

Titta till däcken då och då, så att du ser om de börjar bli slitna.

Kör på sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.

Ta hjälp av energimärkningen när du ska välja nya däck.

Källa: Däckrazzia

Petra Hansson, verksamhetschef för NTF Skaraborg, fanns på plats.
Petra Hansson, verksamhetschef för NTF Skaraborg, fanns på plats. Foto: Klara Niggol
C-E Henriksson från Polisens operativa enhet utförde allmänkontroller i samband med däckrazzian i Brännebrona under torsdagsförmiddagen.
C-E Henriksson från Polisens operativa enhet utförde allmänkontroller i samband med däckrazzian i Brännebrona under torsdagsförmiddagen. Foto: Klara Niggol
Lars Dahlqvist, Stefan Dahlgren och Per Gustavsson representerade däckbranschen i ösregnet under däckrazzian utmed E20.
Lars Dahlqvist, Stefan Dahlgren och Per Gustavsson representerade däckbranschen i ösregnet under däckrazzian utmed E20. Foto: Klara Niggol

Artikeltaggar

BrännebronaMariestadNTFNyheterPetra HanssonPolisenSkaraTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.