"Telia-bedragare" i farten

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Polisen varnar nu äldre från att gå på bedragarnas tricks.
Foto: Hasse Holmberg / TT, Arkivbild
En äldre man och kvinna i Mariestad blev under torsdag eftermiddag uppringda av någon från "Telia", men det visade sig vara "Telia-bedragare" som lurade till sig pengar.

En kvinna berättade först för mannen att någon hade handlat mobiltelefoner i hans namn och att hon skulle hjälpa till med reklamationsärendet, bara mannen swishade över en 14 500.

När den äldre mannen inte visade sig ha mobilbank-id och begränsning på swishkontot ville de prata med mannens kvinna som hade en bankdosa. Någon visade sig ha handlat mobiltelefoner för 13 700 kronor i hennes namn.

Bedragaren fick kvinnan att slå in sina koder – annars skulle ärendet hamna hos inkasso – och helt plötsligt var 13 700 kronor borta från kontot. Samtalet tog snabbt slut efter detta.

Telia har betonat att de aldrig kontaktar sina kunder på detta vis. Flera kriminella använder sig av deras företagsnamn för att lura folk på pengar.

– Var försiktiga och lägg på luren direkt när det är någon okänd som ringer, säger Henrik Karlsson, stationsbefäl vid Mariestadspolisen.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.