Kattunge hittades med halsen avskuren

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
En liten kattunge hittades utanför en bostad med huvudet avskuret. Nu har en man åtalats misstänkt för djurplågeri.
Foto: Roland Svensson, Arkivbild
Polisen blev i april kallad till en bostadsadress i Skaraborg.
På en tallrik utanför bostaden låg en kattunge med halsen avskuren.
Nu har en man i 55-årsåldern, som förnekar brott, åtalats i tingsrätten misstänkt för djurplågeri.

När polisen knackade på vid adressen öppnade en berusad man som erkände att han dödat kattungen.

Mannen har nu åtalats i tingsrätten för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Detta efter att han den 29 april enligt åklagaren avlivat på kattungen på otillåtet sätt: ”antingen genom att han skar av den halsen, dekapiterat den eller knäckt dess nacke.”

Mannen har nu åtalats misstänkt för djurplågeri alternativ brott mot djurskyddslagen.
Foto: Oskar Sjölander

Erkände

Mannen förklarade i det första polisförhöret att han tog kattungen i nacken och skar av huvudet. Han la kattungen på en tallrik som ställdes ut för att mata kråkorna.

Man kan utgå ifrån att kattungens sista tid utgjordes av kraftig smärta

En veterinär har beskrivit kattens plågsamma död:

”Döden torde, eftersom ryggmärgen skurits av och djuret förblött, ha inträtt inom högst någon minut från det att halsen varit fullständigt avskuren, men att tiden fram till dess kan ha varit utdragen och man kan utgå ifrån att kattungens sista tid utgjordes av kraftig smärta, stress, ångest och lidande. Vilket är anledningen till att denna avlivningsmetod är strikt förbjuden.”

Huvudet lossnade inte utan det måste varit fåglarna som var ute på gården

Ändrade

Mannen ändrade sedan i polisförhör sin förklaring och hävdade att han bröt nacken av katten. Detta går att läsa i förundersökningsprotokollet:

”Mamman brydde sig inte om henne och hon var väldigt svag. Dagen efter då var hon lite kall, då förstod jag att hon skulle gå bort. Så jag nöp henne i nacken så det gick rätt fort. Huvudet lossnade inte utan det måste varit fåglarna som var ute på gården. Sen var det meningen att jag skulle gräva ner katten på baksidan vid tomtgränsen. ”

Halsen avskuren

I november 2020 hittades en katt med halsen och svansen avskuren vid fontänen mitt emot Johannesbergsområdet.

Ett vittne märkte att det låg något konstig på gräsmattan. Det var en katt som fått huvudet avskuret med ett vasst föremål, förmodligen en kniv. Likadant var det med svansen. Kroppen var inte blodig och snitten var tydliga.

Polisen har fortfarande inte hittat någon skyldig till händelsen.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.