Ett års fängelse efter knivöverfall och hot

Publicerad:
Offret hotades med den här kniven på insektsvägen. Foto: Polisens förundersökning

Ett års fängelse blev domen för en Mariestadsbo i 30-årsåldern som dömts för en rad brott – bland annat ett knivöverfall vid Insektsvägen.

Mannen döms i tingsrätten för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, brott mot knivlagen, stöld (tre tillfällen), misshandel, grovt olaga hot, ringa narkotikabrott (två tillfällen) och grov olovlig körning. Han frikänns för två åtalspunkter om stöld och misshandel.

Den dömde förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret och det har mestadels rört sig om narkotikarelaterad brottslighet, brott mot knivlag och olovliga körningar. Nu döms han till ett års fängelse och bland annat för en allvarlig incident vid Insektsvägen i början av februari.

Drog kniv mot person vid Insektsvägen

Garage

Mariestadsbon i 30-årsåldern stal då en släpkärra – som tillhörde bostadsrättsföreningen Insekten – från ett garage. Mannen upptäcktes och en person ingrep. Denne blev då misshandlad med ett flertal slag i ansiktet.

Jagades av knivman

Övervakningsfilmen från händelsen visade att Mariestadsbon riktade en kniv mot personen, samt sprang efter honom och uttalade dödshot. Den aggressive påträffades senare av polisen och hade då droger i kroppen: alprazolam, klonazepam, amfetamin och cannabispreparat.

Målsägande har i polisförhör berättat om skräckminuterna när han konfronterade mannen. Det blev handgemäng och han fick flera knytnävsslag i ansiktet och det blödde från sår i ansiktet.

Målsägande tog tag över mannens hals och fick ner honom på marken. Han släppte sedan taget och trodde att det är över. Då slet mannen fram en stor silverfärgad kniv, med ett blad på cirka 30 cm långt.

Inbrottstjuven flög upp och högg flera gånger

Högg

Inbrottstjuven flög upp och högg flera gånger mot målsägandes huvud och överkropp. Kärran som mannen stulit fanns mellan dem. Målsägande fick tag i kärrans handtag och slog kärran på mannens ben.

Målsägande tror att det är tack vare att kärran var mellan dem som han inte träffades av huggen. Han började sedan springa och tjuven sprang efter honom en stund med höjd kniv, men försvann sedan från platsen.

Mariestadsbon ska enligt tingsrättens dom betala ett skadestånd till brottsoffret med 25 300 kronor för kränkning, sveda och värk. Han ska även ersätta offret med 4 000 kronor för en förstörd jacka.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarGrovt olaga hotMariestadMisshandelNarkotikabrottSkaraborgs tingsrättStölderTillgrepp av fortskaffningsmedel

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare