Hoppa till huvudinnehållet

Här föll rökdykaren sex meter – nu är han tillbaka i tjänst efter svåra olyckan

Publicerad:
Bilden till höger visar utrymmet där brandmännen föll sex meter. Från hålet som syns i taket ner i betonggolvet. Olyckan inträffade vid en rökdykarinsats vid branden i Lantmännens siloanläggning i Tidan i mars.
Bilden till höger visar utrymmet där brandmännen föll sex meter. Från hålet som syns i taket ner i betonggolvet. Olyckan inträffade vid en rökdykarinsats vid branden i Lantmännens siloanläggning i Tidan i mars. Foto: SLA/Räddningstjänsten östra Skaraborg

Brandmannen föll sex meter ner mot betonggolvet. Skadorna blev allvarliga, men sedan en tid är han tillbaka i operativ tjänst. Enligt räddningstjänstens egen utredning var riskerna i siloanläggningen svåra att förutse.

Utredningen om rökdykarolyckan i Tidan i mars blev offentlig under tisdagen.

Den visar på ett dramatiskt förlopp där brandmannen under rökdykning plötsligt störtar ner genom ett schakt i golvet. Hans kollega trampade genom först men utan att falla. När rökdykare två ska hjälpa denne upp rasar han själv igenom hålet och faller handlöst sex meter ner mot källargolvet.

Hans ansiktsmask slås av i fallet och han blir liggande i källaren utom synhåll för sina kollegor.

Två rökdykare skadade efter brand – misstänkt skadegörelse

Tog 17 minuter

I det läget koncentreras alla resurser på att undsätta den skadade brandmannen. När en annan rökdykare når fram ger han den skadade luft från sin andningsutrustning. Den skadade kollegan placeras senare på en bår för att lyftas och bäras upp för en brant trätrappa.

– Det brinner inte nere i källarplanet, men det ligger en rökdimma och luften är inte hälsosam. Insatsen under nödläget har fungerat snabbt och effektivt. Det tar 17 minuter från fallet tills att han är ute ur byggnaden och lastas i ambulans, säger Rasmus Frid, brandingenjör vid Räddningstjänsten östra Skaraborg och den som utrett olyckan.

Ytterligare en brandman skadas under händelseförloppet när denne är på väg ner i källaren. Han tvingades avbryta arbetet sedan han trampat i ett hål och skadat axeln i fallet.

Rökdykarolyckan: Därför blev betonggolvet en livsfarlig fälla

Utredningen visar hur betonggolvet hade flera stora hål sedan teknisk utrustning monterats bort. Siloanläggningen ägs av Lantmännen, men har inte varit i bruk på 20 år. Över hålen låg träskivor.

”Mycket farlig plats”

– På grund av röken i lokalen, vattnet och sotet såg de inte riskerna som fanns där.

– Det är inget fel som har begåtts utan man har följt vårt reglemente och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Det är olyckliga omständigheter som ligger bakom olyckan, men vi behöver bli ännu mer noga att bedöma risker vid avställda byggnader utan verksamhet, säger Rasmus Frid som varnar för byggnaden.

– Det är en mycket farlig plats för allmänheten att vistas i, säger han.

Branden i mars bedöms vara anlagd av personer som olovligen brutit sig in i byggnaden. Tre ungdomar åtalades, men friades från misstankarna.

Tre ungdomar frias från grov skadegörelse i samband med brand

Förvänta sig det oväntade

Förbundsdirektören för Räddningstjänsten östra Skaraborg, Mikael Wallin:

– Vi kan aldrig vara uppdaterade på alla objekt av den typen där verksamhet ej längre bedrivs och byggnadens ursprungliga struktur är förändrad, men händelsen visar att man alltid måste förvänta sig i det oväntade. Vi behöver jobba vidare med utbildning och övning av vår personal för att medvetandegöra olika typer av risker och genom det bli än mer noggrannare i sin riskbedömning.

Tillbaka i tjänst

Brandmannen som föll genom schaktet är sedan en tid tillbaka i operativ tjänst.

– Ett sådant fall kunde ha lett till livshotande skador, men vi är oerhört tacksamma över att det inte blev så. Med de tuffa omständigheter som varit är det en lättnad att det ändå gått relativt väl, säger Wallin.

Utredningen kommer att skickas in till Arbetsmiljöverket som inte gör någon egen utredning av arbetsplatsolyckan.

Artikeltaggar

Brott & blåljusRäddningstjänstenTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.