Hoppa till huvudinnehållet

Högt tryck på tomter: ”Fantastisk tillväxtfas för Mariestad”

Publicerad:
Det byggs som aldrig förr i Mariestad och intresset för tomter både för bostäder och verksamheter är stort. Ett av områdena som nu ska exploateras är Sund södra, gärdena som syns mitt i bilden. Vägen i nederkant är E20 och till vänster synds bränslestationen vid Sandbäcken. Bilden är dock snart tio år gammal, så mycket har hunnit hända. Foto: Jan Fleischmann/Arkiv

Intresset för att bygga bostäder och starta eller utöka verksamheter i Mariestad är stort just nu. Så stort att kommunen har svårt att hinna med.

– Det är ett tacksamt problem, säger mark- och exploateringschef Erik Randén.

Det är hektiska tider för kommunens samhällsbyggnadssektor och särskilt för avdelningen som hanterar markexploatering. Tomtmarknaden för såväl bostadsbyggande som företagsetableringar är het.

– Mariestad är inne i en fantastisk tillväxtfas, konstaterar samhällsbyggnadschef Per Garenius, som började sin tjänst i kommunen i början av sommaren.

Strategiskt läge

Han ser flera anledningar till varför Mariestad lockar.

– Kommunen är strategiskt placerad vid Vänern och E20. Det finns en mångfald och tillgångar som skapar intresse för företag att etablera sig och människor att bosätta sig här.

Det resulterar i många generella förfrågningar till kommunen som rör etableringar utmed E20.

– Där konkurrerar vi med andra platser i landet. Samtidigt går många lokala företag väldigt bra, vilket gör att det finns potential för dem att utöka verksamheten, berättar Erik Randén.

Nytt område

Kommunen har försökt tänka flera steg framåt, köpt upp och skapat planer för mark som kan omvandlas till områden för industri och handel. Nu är man i startgroparna för att utveckla Sund södra, ett område norr om E20 mellan Tidan-ån och avfarten vid Sandbäcken.

– Vi har flera pågående diskussioner med olika aktörer som är intresserade av att etablera sig där, avslöjar Erik Randén.

Utvecklingen av Sund södra påverkas emellertid av ombyggnaden av E20.

Helix bostäder bygger hyreshus i centrala Mariestad.
Helix bostäder bygger hyreshus i centrala Mariestad. Foto: Jenny Åberg

– När den nya vägen är på plats kommer det att skapas stora möjligheter för bättre kommunikationer. Det blir smidigt för personal och transporter att sig in och ut från området, som också har ett bra skyltläge.

Kärt besvär

Samtidigt innebär trycket på kommunen att tjänstemännen måste prioritera hårdare. Alla frågor hinner inte besvaras.

– Vi försöker göra det så korrekt som möjligt, men enskildas problem blir ibland lidande, säger Erik Randén.

Per Garenius, som är sektorchef, är medveten om detta.

– Det är en utmaning att hinna med, men vi vill inte prioritera bort eller ner ärenden. Vi tittar nu på hur vi ska kunna möta ökade trycket i Mariestad. Ambitionen är att hantera alla förfrågningar vi får oavsett var de kommer ifrån, säger han.

– Och av alla bekymmer en kommun kan ha, är det här ett som jag föredrar, tillägger Erik Randén.

Många vill bygga

Det är inte bara mark för verksamheter han behöver fundera på. Intresset för att bygga bostäder är minst lika stort i Mariestads kommun. Villatomterna går åt som smör i solsken. I Sjölyckan finns nu bara någon enstaka kvar och även i de mindre tätorterna har lediga tomter tingats.

– Efterfrågan är lika stor på friliggande hus som bostadsrätter och hyresrätter, konstaterar Erik Randén.

Intresset även från privatpersoner är stort för att bo och bygga villa i Mariestad.
Intresset även från privatpersoner är stort för att bo och bygga villa i Mariestad. Foto: Karin Nilsson/TT

Och behovet kommer att öka, tror han.

– Det blir en utmaning att ta fram den volym av bostäder som marknaden kommer att söka när nya arbetsplatser skapas till exempel hos Metsä Tissue och inom kriminalvården, men även i andra verksamheter, säger Erik Randén och förutspår ett behov om ”flera hundra bostäder”.

Att nya detaljplaner för Lekevi och Katthavsviken nu är på gång är positivt och välbehövligt, menar mark- och exploateringschefen.

Sega bidrag

Men det finns smolk i bägaren. De statsbidrag som är kopplade till bostadsbyggande har lång handläggningstid och kommande utbetalning sker först nästa år.

Mark- och exploateringschef Erik Randén har hektiska tider. Trycket på kommunen från såväl nya etableringar som befintliga företag är högt.
Mark- och exploateringschef Erik Randén har hektiska tider. Trycket på kommunen från såväl nya etableringar som befintliga företag är högt. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

– Det drabbar oss kommuner utanför storstadsregionen; statsbidragen är viktiga för aktörer som uppför hyresrätter. Jag ser med en viss oro på hur det påverkar tillväxttakten hos oss, förklarar Erik Randén.

Men på det stora hela är både han och Per Garenius nöjda med det läge som Mariestad befinner sig.

– Med nya arbetstillfällen, ombyggnaden av E20 och all industrimark som vi har under planläggning skapas fantastiska möjligheter för att göra en tempoväxling uppåt som Mariestad inte sett på många, många år. Det är superspännande tider, säger Erik Randén.

Artikeltaggar

BostadsmarknadErik RandénLekeviMariestads kommunMetsä-TissuePer GareniusSamhälleSandbäckenSaxlyckanStadsplaneringVänern

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.