Hoppa till huvudinnehållet

Läst: Självinsikt kring det lyckliga livet på landet

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Meningen med landet – Min väg till ett jordat liv av David Jonstad utgivet hos Ordfront

Ännu en berättelse om en storstadsfamilj som flyttar till landsbygden för att hitta lugnet, tänkte jag när jag slog upp boken. Och jodå, så var det. Och visst kan det vara provocerande att landsbygden skildras mer av inflyttade än av infödda. Men David Jonstad gör det med självinsikt.

Det genomgående konsumtions- och prestationsperspektivet på flytten gör att boken får en större bredd än liknande berättelser, som tenderar att mest handla om odlingar, skadedjur och får som rymmer. Framför allt uppskattade jag reflektionerna kring gemenskap och byte av tjänster för att nå fram till varandra. Och tankarna kring hur personer som bor på landsbygden tar emot storstadsmänniskor i ”sin” värld.

Artikeltaggar

KlimatKonsumtionLandsbygdLitteraturOdlingRecension