– Vi behöver ingen import utan klarar oss på det som finns här, säger Malou Sandberg.
Hon är producent på samt ansvarig för reko-ringen Mariestad. Till helgen ska hon och kollegorna visa vad hållbart och lokalproducerat innebär.
Fisketorget vid Tidanån kommer att förändras under Kultur- och skördefesten. Lokala producenter och hantverkare ska inta marknadsplatsen för att skapa just en marknad.
– Det började med att kommunens tillväxtstrateg Maria Johansson kontaktade reko-ringen innan semestern. Mariestad har alltid varit bra på kultur, men just på skördedelen har det varit lite tafatt, säger Malou Sandberg.
För att ändra på detta har hon samlat ihop reko-ringare och andra hantverkare från närområdet.
– Att få grönsaksodlare att ställa upp för detta var svårare. Det finns risk för frost och det betyder att man kan tappa en del av sin skörd över en natt, förklarar Malou som erbjuder lamm- och griskött samt mjölk från Jerseykor.
Grön duo
Nolgårdens humle och Lugnåsbergets ekogrönt har lovat att ställa upp. Vidare ska även flertalet köttproducenter från närområdet delta på marknaden.
– Vi har fått tillstånd att ha en vanlig marknad med försäljning på plats. Tanken är dock att vi kommer att ha en informationsplats för hur reko-ringen går till, säger Malou Sandberg och fortsätter:
– Det känns jättekul att kunna få göra så här en marknad med reko-ringsyfte.
Att öka kunskapen om vad som produceras i närområdet och informera om hur klimatet påverkas av vår konsumtion känns viktigt för Malou Sandberg.
– Många klagar över att behöva förbeställa på reko-ringen., men det är för att det inte ska bli matsvinn för producenterna. Vi kommer faktiskt att illustrera matsvinnet. Att se en siffra är en sak men att se att varje person slänger 45 kilo mat per år är någonting annat.
Serverar mat
Med tanke på att utbilda om klimatsmart konsumtion har det även tagits fram en tipspromenad.
– Det blir även matservering med det som erbjuds på marknaden för att visa vad få producenter kan plocka ihop utifrån säsong, berättar Malou och tillägger:
– Vi kommer att erbjuda en vegetarisk- och en kötträtt.
Entusiasten berättar att nästan allt kommer att vara närproducerat.
– Kaffe är en sak vi tyvärr inte kan fixa själva. Det är så gott att vi kommer erbjuda det ändå, säger Malou och skrattar.
Lokalt och lite till
Vidare kommer det att finnas barnkläder, brickor, betongskulpturer och tvål som producerats i närområdet. Även de viktiga hjälpmedlen i skördetid, traktorer och grävmaskiner, kommer att visas upp.
– Vi vill erbjuda någonting för alla. För att locka yngre har vi några ambassadörer från naturbruksgymnasierna och även några ungdomar från estetprogrammet som visar sin konst, säger Malou Sandberg.
Dessutom kommer det att bli musikunderhållning med bland andra Wassbodraget.
– Ska vi göra det så ska vi göra det ordentligt, säger Malou Sandberg.