Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare bostäder vid golfbanan

Publicerad:
Öster om golfbanan, nära hål åtta, vill Mariehus vill bygga bostäder. Nu har kommunen börjat skapa en ny detaljplan för området.
Öster om golfbanan, nära hål åtta, vill Mariehus vill bygga bostäder. Nu har kommunen börjat skapa en ny detaljplan för området. Foto: Jenny Åberg

Mariehus vill bygga bostäder vid golfbanan i Mariestad. Men först måste detaljplanen för området ändras, ett arbete som kommunen nu har startat.

Området, som ligger precis öster om golfbanan, pekas ut i kommunens översiktsplan som lämpligt för bostäder. Det ägs i dag delvis av Mariestads GK, delvis av Sveaskog.

I översiktsplanen anges en etappvis utbyggnad med upp till 150 nya bostäder.

– Men det var före kriminalvårdens utbyggnad. Nu behöver antalet anpassas. Jag bedömer i nuläget att det inte kommer vara möjligt med riktigt så många bostäder, säger kommunens planchef Adam Johansson.

Detaljplan på g

Kommunen har inlett processen med att skapa en ny detaljplan för området. Under hösten ska undersökningar som berör hantering av dagvatten, markens geotekniska beskaffenhet och arkeologiska frågor genomföras.

I arbetet tas hänsyn till strandskyddsreglerna och planområdet läggs därför minst 300 meter från strandlinjen.

Mariehus har option att köpa mark av Mariestads golfklubb. Dessutom finns en tanke att även investera i närliggande mark, som i dag ägs av Sveaskog.
Mariehus har option att köpa mark av Mariestads golfklubb. Dessutom finns en tanke att även investera i närliggande mark, som i dag ägs av Sveaskog. Foto: Jenny Åberg

Samtidigt pågår en dialog med kriminalvården för att bostadsprojektet inte ska krocka med den nya anstaltens behov.

– Det är en annan typ av säkerhetsanläggning som ska byggas och det ställer krav på hur närområdet är utformat, förklarar Adam Johansson, som hoppas att den nya detaljplanen är klar till årsskiftet.

Mariehus har vänt minussiffror till plus – satsar på underhåll och nybyggeEtt steg mot radhusbygge vid golfbananHögt tryck på tomter: ”Fantastisk tillväxtfas för Mariestad”Mohamad ser hinder som en utmaningGamla byggnader rivs på RödjanKommunen utökar budget - vill köpa mark till Rödjans expansion150 nya platser på Rödjan: ”En stor dag för Mariestad”

Artikeltaggar

Adam JohanssonDetaljplanerMariehusMariestadMariestads GolfklubbMariestads kommunNyheterSamhälleSveaskog

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.