Kommunen om missarna i ishallen: ”En höna av en fjäder”

Publicerad:
Mariehus arena har fått en ny entré och bredare utrymningsvägar, vilket var en förutsättning för att kunna höja publiktaket till 2 500. Foto: Charlotte Ferneman

För små spelarbås, lyhörda omklädningsrum och krånglande avfuktning. Renoveringen av ishallen har mött kritik. Nu svarar kommunen.

– Det har blivit en höna av en fjäder, säger Sven-Inge Eriksson (KD), ordförande i tekniska nämnden.

Under drygt ett och ett halvt års tid har Mariehus arena genomgått en rejäl upprustning. Nya omklädningsrum och ny entré är några av åtgärderna.

Men renoveringen, som kostat kommunen 45 miljoner kronor, har inte gått prickfritt. Vid slutbesiktningen noterades ett antal brister och kritiska röster har höjts.

Bland annat var det så lyhört i omklädningsrummen att personer i rummet intill utan svårighet kunde höra samtal – inte de bästa förutsättningarna för taktiksnack inför matcher alltså.

– Det berodde på att man missat att lägga i en remsa med isolering vid taket. Det är åtgärdat nu, säger Björn Isvi, som varit kommunens projektledare under renoveringen.

När gången nedanför läktaren breddades blev spelarbåsen mindre. För att kunna öppna dörren till båset har den upphöjning där ledarna brukade stå bakom spelarbänken tagits bort.
När gången nedanför läktaren breddades blev spelarbåsen mindre. För att kunna öppna dörren till båset har den upphöjning där ledarna brukade stå bakom spelarbänken tagits bort. Foto: Charlotte Ferneman

Golvet avgör

En annan sak som ifrågasatts är varför det inte finns några golvbrunnar i omklädningsrummen. Det skulle underlätta städningen, anser personalen.

– Vi har diskuterat golvbrunnar, men i stället valt ett golv där man lätt kan byta ut delarna. Då går det inte att ha golvbrunnar och det är verksamheten införstådd med, förklarar Björn Isvi.

Han bemöter också kritiken mot att spelarbåsen ska ha blivit för små.

– Jag vet att det finns de som vill ha större bås, men de uppfyller kraven enligt Svenska hockeyförbundets rekommendationer och det med god marginal. Ett bås ska ha ett innermått på 150 till 200 centimeter, våra är drygt 162 centimeter djupa.

Större publik

Björn Isvi påpekar att orsaken till att spelarbåsen byggts om beror på en önskan att utöka publikantalet från 2 000 till 2 500 personer. Kravet var större utrymningsvägar och därmed togs utrymme av spelarbåsen.

– Den informationen gavs i ett tidigt skede, säger Isvi.

Men följden blev att båsdörrarna inte gick att öppna helt eftersom de tog i bänken i båset?

– Bänkarna har verksamheten byggt själva. Det är en enkel grej att fixa och inget stort problem, anser Björn Isvi.

Nu är det löst. Ledarnas utrymme, som fanns bakom spelarbänken, har tagits bort.

LED får vänta

Andra problem som lyfts fram kring ishallen är att avfuktningsanläggningen och kylaggregaten krånglar. Dessutom ifrågasätts varför kommunen väntar med att installera led-belysning, trots att ett antal av lamporna måste åtgärdas nu.

Nästa år ska takstolarna i ishallen bytas ut och i samband med det får hallen också ny led-belysning. Varför det inte inlemmades i renoveringen är oklart.
Nästa år ska takstolarna i ishallen bytas ut och i samband med det får hallen också ny led-belysning. Varför det inte inlemmades i renoveringen är oklart. Foto: Charlotte Ferneman

Björn Isvi förklarar att de punkterna inte har ingått i uppdraget för renoveringen. Där ligger ansvaret på kommunens fastighetsavdelning.

– Men jag vet att belysningen planeras att åtgärdas i samband med att takstolarna byts ut nästa år, säger han och fortsätter:

– Avfuktningen är för mig ett känt problem, men vad jag förstår har man valt att inte göra något åt det inom ramen för projektet.

Kan behöva åtgärdas

Sven-Inge Eriksson (KD), ordförande i tekniska nämnden, känner också till den krånglande avfuktningsanläggningen.

– Det är ett problem som uppstått på senare år i och med att man går på is allt tidigare när luftfuktigheten utomhus är hög.

Han tycker inte att det är konstigt att eventuella åtgärder när det gäller avfuktningen hållits utanför renoveringsprojektet. Eriksson anser att det snarare bör ske inom ramen för löpande drift och underhåll.

– Jag har ingen uppfattning om hur stort problemet är, men är det konstant måste åtgärder planeras in på sikt.

Klubbchefen om felen: ”Jättebra dialog”Ishallens renovering står med flera brister: ”Körde bara vidare”Renovering av kök och ishall billigare än beräknat

Artikeltaggar

Björn IsviIdrottMariehus ArenaMariestad Bois HCMariestads kommunRenoveringarSamhälleSven-Inge Eriksson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare