Orgelmusiken i Mariestads domkyrka lockade under onsdagen många lunchbesökare. Organisten och virtuosen Anders Börjesson får toppbetyg.
– Vilken musiker, det är fantastiskt att höra vad duktig han är, säger förstagångsbesökaren Lisbeth Arvidsson entusiastiskt.
Orgelmusiken i domkyrkan på onsdagar kan äntligen ta emot flera besökare sedan restriktionerna släppts - även om varannan bänkrad fortfarande hålls avstängd på grund av pandemin.
Det finns heller ingen möjlighet till att köpa fika eller baguetter.
Onsdagens konsert var välbesökt och ett 30-tal gäster från Lidköping fanns på plats i bänkraderna, där man kunde se Anders Börjesson i aktion på en tv-skärm.
– Vi är från Svenska turistföreningens lokalavdelning i Lidköping och har åkt tåg hit över dagen. Det blir bland annat lite sightseeing i Mariestad, konsert i domkyrkan och en fika på Lundstedts konditori, berättar Lennart Andersson.
”Underbar musik”
Ingalill Johansson hade med sig väninnan Ingrid Leijon.
– Jag brukar gå hit och lyssna till den underbara musiken. Stämningen är verkligen speciell, säger Ingalill.
Anders Börjesson bjöd musik skapad av: Klass Jan Mulder, D. Buxtehude, L. Boellmann och Johan Sebastian Bach, som föddes 1685 i Eisenach och dog 1750 i Leipzig.
Bach intar ju en särställning bland barockens tonsättare.
Kände igen
När toner av Johan Sebastian Bachs Toccata & fuga d-moll strömmade ur de mäktiga orgelpiporna i Mariestads domkyrka nickade många besökare igenkännande.
– Det är kanske ett av de mest klassiska verken i historien och alltid lika kul att spela. Jag tröttnar aldrig på det stycket, säger musikhögskoleutbildade Anders Börjesson till MT minuterna innan lunchkonserten.
Att få spela inför en större publik ger en extra känsla.
Han är mycket nöjd med att fler får chansen att lyssna på musiken i domkyrkan.
– Att få spela inför en större publik ger en extra känsla.
Orgeln i Mariestads domkyrka, vars äldsta pipa är från 1864, är unik och innehåller totalt 2 814 pipor. Den invigdes i domkyrkan 2011 och det är precis tio år sedan, vilket firades med en konsert i lördags.
– Alla är olika och varje pipa är speciell, konstaterar Anders som använder fötterna liksom fingrarna för att få fram välljud ur orgeln.
Kollar fötterna
Börjessons fotarbete är välkänt bland besökarna.
– Jag brukar hålla ett extra öga på dem på tv-skärmen, säger en kvinna med ett leende.
Sista orgelmusiken för hösten blir onsdagen den 24 november. Med andra ord finns det fortfarande chansen att bevista denna, för välmåendet, speciella upplevelse.