Ingen dispens för Ekuddens camping – avslag från regeringen

Publicerad:
Regeringen anser inte att kommunen har visat varför strandskyddet ska upphävas i den nya detaljplanen för Ekuddens camping.

Mariestads kommun har förlorat dragkampen mot länsstyrelsen. Regeringen avslår kommunens överklagan om en ny detaljplan för Ekuddens camping. Något skäl att lyfta strandskyddet finns inte, enligt beslutet.

I oktober 2019 antog Mariestads kommun en ny detaljplan för First camp Ekudden Mariestad. Syftet var bland annat att ge campingen möjlighet att bygga ut.

I samband med detta försvann den dispens från strandskyddet som funnits för området i den tidigare planen. Enligt kommunen borde den kunna ges på nytt.

Men Länsstyrelsen i Västra Götaland håller inte med. Detaljplanen upphävdes eftersom myndigheten inte såg några lagliga skäl till dispens från strandskyddet.

Kommunen valde att överklaga beslutet till regeringen. Då påpekades bland annat att campingen har funnits på platsen i hundra år och att planförslaget förbättrar allmänhetens tillgång till strandområdet. Enligt kommunen går det inte att genomföra detaljplanen om inte strandskyddet hävs.

Nu har regeringen tagit ställning i ärendet. Kommunens överklagan avslås.

Regeringen anser inte att kommunen har lyckats visa hur ”det allmännas friluftsliv och samhället gynnas långsiktigt av att strandskyddet upphävs”. Inte heller är det ”klarlagt att det allmännas friluftsliv inte kan tillgodoses på en plats som inte omfattas av strandskydd”.

– Det är märkligt. Vi ska inte skapa något nytt, utan bara uppdatera detaljplanen för en camping som har funnits i över hundra år. Det här är anledningen till varför vi vill göra om strandskyddsreglerna, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Camping vill bygga ut - regeringen avgör framtidenGår på länsstyrelsens linje om EkuddenRegeringen får avgöra strandskyddsfråganLänsstyrelsen prövar detaljplan för EkuddenGör ett nytt försök med Ekuddens camping

Artikeltaggar

DetaljplanerEkuddenEkuddens campingLänsstyrelsenMariestads kommunNyheterRegeringenStrandskydd

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare