Hoppa till huvudinnehållet

Kvarnstenens skola får vänta på nya lokaler: ”Hinns inte med”

Publicerad:
Personal och barn vid förskoleavdelningarna på Kvarnstenens skola får vistas i sina gamla lokaler ett tag till.
Personal och barn vid förskoleavdelningarna på Kvarnstenens skola får vistas i sina gamla lokaler ett tag till. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Kvarnstenens skola i Lugnås får inga nya lokaler förrän 2022. Det har tekniska nämnden beslutat.

– Det går ingen nöd på oss. Vi får helt enkelt vara kvar i våra gamla lokaler så länge, säger Jenny Forsell, rektor på förskoleavdelningarna på Kvarnstenens skola.

Enligt en ny prognos kommer tekniska nämnden inte att använda 42 miljoner kronor ur den tilltänkta investeringsbudgeten 2021. Det framgick vid nämndens sammanträde i september.

– Några projekt har blivit billigare, andra arbeten hinns inte med under detta år, säger nämndens ordförande Sven-Inge Eriksson (KD).

Tillbyggnaden av Kvarnstenens skola är ett av projekten som skjuts på framtiden. Inte förrän nästa år kommer de fem förskoleavdelningarna att få nya lokaler med plats för 63 barn.

– Vi har fått besked om att vi får vänta i ett år. Så kan det bli i kommunala processer och det är inte mycket att göra åt. Vi är tacksamma för vad som komma skall och fram till dess kör verksamheten på som vanligt, säger Jenny Forsell.

En resursfråga

Personalbrist ska ligga bakom förseningen.

– Även om inte den här utbyggnaden blir av under året, ligger vi fortfarande på höga investeringsnivåer. Det finns en stor belastning på de som jobbar med projektering, säger Sven-Inge Eriksson.

Med hänsyn till resursbristen, varför blir tidsplanen så snäv?

– Svårt att svara på. När budgeten togs fram trodde vi att det fanns utrymme. Det ideala är såklart att hålla tidsplan. Det blir i slutändan verksamheterna som påverkas, tyvärr.

Tillbyggnaden på Kvarnstenens skola väntas kosta cirka 15 miljoner kronor och är den största utgiftsposten som inte blir av 2021. Bland andra kostnader som skjuts till 2022 kan nämnas 2,5 miljoner kronor till Kronoparkens förskola.

– Det är ingenting som kommer att påverka projektet, utan innebär bara att en ekonomisk belastning flyttas fram, säger Sven-Inge Eriksson.

Flera av årets investeringar har blivit billigare än beräknat. Däribland ombyggnationerna av Mariehus arena och centralköket samt utbyggnaden av Sjötorps avloppsreningsverk.

Sven-Inge Eriksson (KD) berättar att det är svårt att få arbetskraften att räcka till.
Sven-Inge Eriksson (KD) berättar att det är svårt att få arbetskraften att räcka till. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Artikeltaggar

Bostad och byggenKvarnstenens skolaTekniska nämnden

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.