Hoppa till huvudinnehållet

VM-medaljör och klubbikon i Sportpanelen: ”En rolig utmaning”

Publicerad:
Bandy- respektive ishockeykarriären är två minnen blott. I höst är det MT-sportens Sportpanel som gäller för Camilla Andersson och Filip Thörnqvist. Foto: Erik Wallskog

Tre SM-guld och två VM-guld respektive ett allsvenskt avancemang samt 517 matcher i Mariestad Bois.

Säsongens Sportpanel är förmodligen den meritstarkaste någonsin.

– Vi kommer inte vara rädda för att tycka och tänka, men det gäller att göra det med respekt, enas Camilla Andersson och Filip Thörnqvist.

En är från Skutskär och den andre kommer från Borås, men på två helt olika sätt har Mariestad Bois tagit Camilla Andersson och Filip Thörnqvist till ”Vänerns pärla”. Efter framgångsrika karriärer i bandy respektive ishockey har duon numera lagt skridskorna på hyllan, men idrottsintresset finns givetvis kvar.

Sportpanelen siar om Bois säsong och VM-kvalet i fotboll

Därför är Camilla och Filip säsongens Sportpanel.

– Med tanke på att jag inte bott i Mariestad så länge har jag inte läst Sportpanelen tidigare, men det ska bli väldigt kul, säger Andersson som är sambo med Bois lagkapten Johan Frick.

Med det i befraktning och Filip Thörnqvists historia i klubben är det inte särskilt överraskande att det är ishockeyn duon har bäst koll på.

– Jag är idrottsintresserad överlag, men under den här årstiden blir det såklart mest ishockey. Sedan kollar jag även på innebandy ibland och numera är jag även engagerad i Maif handboll, säger den tidigare Boiskaptenen.

– Ja, jag kommer gå på mycket ishockey i vinter såklart, men jag tycker att innebandy är väldigt kul och ska helt klart se några matcher, säger Andersson.

Filip Thörnqvist gjorde totalt 13 säsonger i Mariestad Bois-tröjan.
Filip Thörnqvist gjorde totalt 13 säsonger i Mariestad Bois-tröjan. Foto: Anna Fröjd

”Rolig utmaning”

Men även om ishockeyn är duon bästa gren vad det gäller intresse räds de inte för att ge sig ut på lite tunnare is.

– Det finns nog ingen sport jag inte vill få en fråga om, men sedan finns det såklart idrotter som jag är mindre insatt i. Kommer det en fråga om något jag har sämre koll på får jag sätta mig in i det. Det blir en rolig utmaning, säger Thörnqvist.

– Jag känner själv att det finns idrotter jag inte har någon koll alls på, men nu får jag en anledning att sätta mig in i det. Det ska bli roligt, säger Andersson.

Letar padelpartner

Ja, och tid att sätta sig in i nya idrotter har båda panelmedlemmarna. För efter att Filip Thörnqvist avrundat ishockeykarriären våren 2020 la Camilla Andersson av efter förra säsongens SM-guld med Villa Lidköping.

– Numera är det jobb och träning på egen hand som gäller. Jag går på gym, löper och spelar en del padel. Jag hade önskat att jag kunde spela mer padel, men jag har inte hittat mig en fast dubbelpartner än, säger 28-åringen.

Hur är det med bandysuget?

– Det finns, men inte så pass att jag vill ta upp karriären. Jag har en liten fot kvar i Villa och hänger där ibland. Det är främst för gemenskapen och att få komma till ett omklädningsrum. Det hade blivit ett för tvärt avslut annars.

Camilla Andersson (till höger) fick i vintras fira sitt totalt tredje SM-guld. Den här gången med Julia Wallgren och Villa Lidköping.
Camilla Andersson (till höger) fick i vintras fira sitt totalt tredje SM-guld. Den här gången med Julia Wallgren och Villa Lidköping. Foto: Henrik Montgomery/TT

Även Filip Thörnqvist har kvar lagkänslan efter sin aktiva elitkarriär. För efter tiden i Mariestad Bois har 32-åringen de två senaste säsongerna återfunnits på Lekevi och i IFK Mariestad.

– Jag har spelat i olika lag sedan jag var sex år gammal, att bara lägga av rakt upp och ner hade varit jättefel för mig. Fotbollen har verkligen hjälpt mig och jag har blivit väl omhändertagen i IFK, säger Thörnqvist som alltså nått uppflyttning med både Bois och IFK Mariestad.

– Det är det som är charmen med lagidrott. Även om jag inte har varit jättedelaktig på planen i år känner jag mig delaktig i gruppen som gick upp. Jag får se, nästa år kanske det blir handboll och ta upp Maif en division också.

Du ska inte satsa på fotbollskarriären alltså?

– Jag har ju genom allt år hävdat att jag hade spelat i ett mittenlag i La Liga (högstaligan i Spanien) om jag satsat på fotbollen. Jag vet inte om lagkamraterna i IFK håller med om det, men jag själv vill gärna tro det, skrattar Thörnqvist.

Artikeltaggar

Camilla AnderssonFilip ThörnqvistSportSportpanelen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.