Cementkrisen hotar Miljöpartiets reformer

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Miljöpartiet lägger fram 224 klimatförslag för att Sverige ska kunna nå nollutsläpp 2030. Byggföretagen ser positivt på reformer som energieffektivisering och ökad kapacitet på järnvägen. Däremot undrar vi hur reformerna ska kunna genomföras utan inhemsk cementtillverkning.

Till helgen samlas Miljöpartiet till digital kongress. Inför kongressen har klimatkrisen stått i fokus för MP:s reformförslag. Språkrören Per Bolund och Märta Stenevi är tydliga med att man vill att Sverige har nettonollutsläpp så tidigt som 2030.

Byggföretagen står bakom en grön omställning av samhällsbyggnadssektorn. Stor påverkan medför stort ansvar. Vår vision om ett hållbart samhällsbyggande innebär att vi bidrar till ett samhälle där byggnader och infrastruktur uppförs med så låg påverkan på omgivningen som möjligt.

Men besluten som fattas för att minska utsläppen måste baseras på gedigen kunskap - med ett långsiktigt och holistiskt perspektiv. Det bästa får inte bli det godas fiende.

Bygg- och anläggningsbranschen står i dag inför en djupare kris än 90-talskrisen. Anledningen är att Sveriges framtida cementförsörjning är mycket osäker.

Mark- och miljööverdomstolen beslutade den 6 juli att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Riksdagen har sedan dess röstat igenom en undantagslag som ger några månaders extra respit - men cementkrisen är långt ifrån över och nya överklaganden väntar runt hörnet.

Enligt Byggföretagens konsekvensanalys hotas ett av fyra byggjobb vid ett akut byggstopp till följd av ett produktionsstopp i Slite. Tre av fyra nya bostäder kommer inte att kunna byggstartas och stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjs. Detta sker samtidigt som Sverige behöver rustas med hundratusentals nya bostäder och ökad kapacitet på järnvägen.

Att undvika ett byggstopp är först och främst ett politiskt ansvar.

Huvudalternativet till brytning av kalksten på Gotland är först och främst import. Enligt expertis på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har till exempel kinesisk cement en väsentligt större klimatpåverkan än svensk. Därtill kommer omfattande logistikproblem och långväga transporter. Inte ens på kort sikt kan regeringen acceptera en lösning som bygger på ökat beroende av länder Kina.

Vill Per Bolund och Märta Stenevi ha inhemsk cementproduktion över huvud taget?

Byggföretagens uppmaning till Miljöpartiets kongress är att politiken behöver kliva fram. Det är dags för ett samhällsbyggnadskliv och en handlingsplan som möter upp bygg- och anläggningsbranschens färdplan för att nå uppsatta klimatmål.

Tanja Rasmusson

Näringspolitisk chef, Byggföretagen

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.