Hoppa till huvudinnehållet

Inspirationsdagar för kommunens vårdpersonal: ”Tid för reflektion och inspiration”

Publicerad:
Reporter Alf Ehn
Alf Ehn
alf.ehn@mariestadstidningen.se
Olle Beckérus och Malin Wihlborg diskuterar satsningen på medarbetarna inom kommunens vård och omsorg.
Olle Beckérus och Malin Wihlborg diskuterar satsningen på medarbetarna inom kommunens vård och omsorg. Foto: Charlotte Ferneman

750 medarbetare inom kommunens vård och omsorg får chansen till inspiration, reflektion och återhämtning efter den ansträngande pandemin.

Terapeuten Olle Beckérus, som är ansvarig för dagarna tillsammans med Ninni Länsberg, säger att det i stora drag handlar om tre fokusområden: inspiration, reflektion och hur vi kan jobba tillsammans i framtiden.

– Det är viktigt att fundera över vad vi varit med om. Ofta saknas det tid för att göra det.

Är personalgruppen mentalt förberedd om det skulle komma ytterligare en våg av corona?

– Det finns en oro och en medvetenhet för vad som händer om det blir en ny våg; hur vi ska orka med och hur vi ska klara det? Men även om att vi faktiskt klarat av det här så långt.

Ninni Länsberg föreläser under inspirationsdagarna.
Ninni Länsberg föreläser under inspirationsdagarna. Foto: Charlotte Ferneman

Malin Wihlborg, avdelningschef vård och omsorg, säger att de farhågorna märks bland personalen.

– Vi har inte släppt några restriktioner utan följer regionens rekommendationer med skyddsutrustning och patientarbete.

Den första halvdagen i Maria Novas aula inleds med en föreläsning av Ninni Länsberg, som är specialist i arbete och hälsa och som skrivit böcker om stress, livsbalans och hållbara arbetsplatser. Det följs av en reflektionsövning som bland annat ska lyfta fram det som varit jobbigt men även det som varit bra.

– Många upplever att de kommit varandra närmare i grupperna och känner sig tryggare. Det är viktigt att ta med sig framåt i utvecklingsarbetet, säger Olle Beckérus.

Samtliga deltagare blir medlemmar i en facebook-grupp, för att kunna dela åsikter men även kunna ta del av mer material.

Samtliga fast anställda

Inspirationsdagarna vänder sig till samtliga fast anställda inom kommunens vård och omsorg. Cirka 750 medarbetare kommer att delta. Det handlar om två halvdagar per person. Mellan 50 och 70 är med i varje grupp. Träffarna är utspridda på några veckor.

Dagarna kostar cirka 750 000 kronor och pengarna kommer från Socialstyrelsens öronmärkta pengar för återhämtning.

– Personalen har en möjlighet att få tips och råd hur man återhämtar sig, få ett hållbart arbetsliv men även en möjlighet att reflektera om hur pandemin varit, hur vi mått och vad vi kan ta med oss, säger Malin Wihlborg.

Artikeltaggar

Malin WihlborgMariestadSocialstyrelsenVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.