Hoppa till huvudinnehållet

Odlande, skörd och förnöjsamhet

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Förnöjsamhet är grunden för ett gott liv.” Så löd en rubrik i Svenska Dagbladet häromdagen. Jag gav mig omedelbart i kast med att utreda vem som stod bakom det smått alarmerande i rubriken. I vår tid dominerar inställningen att konsumera mera. I rasande takt följer vi utbudet av varor som vi till stor del faktiskt kan vara utan! Men det finns också röster som varnar för att vårt hejdlösa konsumerande blir ett allt större hot för jorden och mänsklighetens framtid.

Sanningen är ju den att ovan citerade rubrik och dess innebörd inte på något sätt är vare sig purfärskt eller epokgivande. Det viktiga budskapet har författaren, journalisten och föredragshållaren, David Jonstad förmedlat i sin nyss utkomna bok ”Meningen med landet” (Ordfront). Jag har inte läst boken ännu eftersom den när den nådde våra boksamlingar omedelbart togs om hand av hustrun. Hon är jordens och de ätbara grödornas taleskvinna. Detta medför att också en luggsliten skriftställare på ålderns höst får njuta resultatet av hennes odlarmöda när den landar på köksbordet.

Initialt var det inte meningen att denna krönika skulle baseras på denna minst sagt viktiga trend som växer ute i landet. Nämligen intresset för just hemmaodlandet. I en tid då vi dagligen underrättas om hotande klimatförändringar, krig och annat vansinne, känns det dock angeläget att också peka på företeelser som bottnar i framtidstro. Hustrun planerar ju redan för nästa odlingssäsong!

På tal om hot mot vår existens och framtid håller vi på att stirra oss blinda på allt det dravel som göder våra sinnen via alla flimrande datorskärmar och mobiltelefoners plingande. Ständigt uppkopplad ska man vara. Ständigt följa modenycker och allehanda påfund där allt färre i producentledet blir allt rikare och vanligt folk med begränsade ekonomiska möjligheter blir allt fler och allt fattigare. Hur ska vi bryta den utvecklingen? Var finns den politiska kraften som bäddar för alla människors lika värde?

Joel Halldorf, är enligt Expressens kulturchef Karin Olsson, ”en av Sveriges viktigaste intellektuella”. Han har nyss utkommit med boken ”Kvällstidnings-teologi 2010-2020”, på drygt 550 sidor. Här ska Joel Halldorfs skrivarflit, sakkunskap och modiga texter inte bedömas. Men, det skrivna har högsta aktualitet i vår tid och vår eventuella framtid. Han skriver bland annat i en recension publicerad i Expressen juni 2019 och återgiven i boken. (Nu ytterligare en rubrik citerad i denna krönika). ”De skördar våra drömmar.” ”Detta är den väg som jättarna Google, Facebook och Microsoft slagit in på. Vi är inte, som det ibland sägs, produkterna de säljer. Det är mörkare än så. Vi är råvarorna som de skördar” (slut cit).

Verkligen inget att känna förnöjsamhet inför!

Artikeltaggar

ExpressenJoel HalldorfKrönikorNöje/KulturOdling