Hoppa till huvudinnehållet

Nytt avslag - ingen fritidsbank i Töreboda: ”Hos oss är det tydligen omöjligt”

Publicerad:
Oppositionsrådet Karin Arvidsson (S) och partikollegan Anne-Charlotte Karlsson är besvikna över kommunstyrelsens beslut.
Oppositionsrådet Karin Arvidsson (S) och partikollegan Anne-Charlotte Karlsson är besvikna över kommunstyrelsens beslut. Foto: Malin Bring

Ett medborgarförslag och en motion som båda föreslog att kommunen ska inrätta en fritidsbank möttes av kalla handen på kommunstyrelsen senaste möte.

– Det är verkligen tråkigt. Jag pratar med föräldrar som frågar om vi inte snart får en fritidsbank i Töreboda, liksom de redan har det i Gullspång och är på väg att starta i Mariestad, men här hos oss är det tydligen omöjligt, säger Anne-Charlotte Karlsson (S), som lämnade in en motion i ärendet för andra gången.

Första gången Anne-Charlotte Karlsson skrev en motion om att inrätta en fritidsbank var 2016. Den gången föll förslaget, trots att utbildningsverksamhetens tjänstemän var positiva till det, på att majoriteten tyckte det blev dyrt och att det fanns en viss skepsis bland en del politiker till att Kanalslussen skulle klara av att ta hand om fritidsbanken, vilket motionären hade förslagit.

– Det handlar om friskvård och att utjämna klyftorna i samhället. Alla föräldrar har inte råd att köpa dyr fritids- och idrottsutrustning till sina barn, säger Anne-Charlotte Karlsson.

– Samtliga barn och unga är inte heller knutna till någon idrottsförening, som de kan låna utrustning av, fyller partikollegan och oppositionsrådet Karin Arvidsson i.

Ett medborgarförslag som inkom i mars i år är inne på samma linje.

"Fritidsbanken är en stor resurs för skolan i samband med frilufts- och temadagar och den är även en bra plats för arbetsträning och en tillgång för turismen", skriver förslagsställaren bland annat i förslaget. Kostnaden för en anställd platsansvarig bör delas mellan flera förvaltningar och ansvaret ligga under kommunledningskontoret, föreslås också.

I den nya motionen preciserar Anne-Charlotte Karlsson inte var ansvaret för verksamheten bör ligga, men slår fast att behovet finns. Hon yrkar därför på att frågan utreds och att kontakt tas till några grannkommuner för att höra hur de gått till väga och samarbetat med idrottsrörelsen.

Utbildningschefen Leif Carlsson har utrett ärendet och förordar att kommunfullmäktige ställer sig positivt till att inrätta en fritidsbank. Det skulle kunna ge meningsfulla arbetsuppgifter för brukare inom LSS eller deltagare från Arbetsmarknadsenhetens, skriver utbildningschefen, men det var inte ett argument som övertygade den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen.

Det finns redan en rad föreningar som erbjuder barn och ungdomar att låna utrustning, alternativt köpa begagnat, framhöll ks-ordföranden Bengt Sjöberg (M) på mötet. Dessutom finns sidor på sociala medier som Återbruk Töreboda som förmedlar begagnad utrustning, varför Sjöberg yrkade på avslag på både motion och medborgarförslag.

Oppositionen begärde omröstning, där ordförandens förslag segrade med rösterna 10 - 5. Kommunfullmäktige har som vanligt sista ordet i saken.

Artikeltaggar

A9Anne-Charlotte KarlssonBengt SjöbergGullspångKanalslussenKarin ArvidssonMariestadPolitikTörebodaTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.