Hoppa till huvudinnehållet

Här kan Mariestad få ett framtida trafikproblem: ”Tittar på åtgärder”

Publicerad:
Korsningen mellan Bergsgatan, Vänergatan och Marieforsleden är ett av ställena i Mariestad där det tittas på alternativa lösningar.
Korsningen mellan Bergsgatan, Vänergatan och Marieforsleden är ett av ställena i Mariestad där det tittas på alternativa lösningar. Foto: Charlotte Ferneman

Trafikmängden i Mariestad ökar. Kommunen säger att den har kontroll men att Sjölyckans utbyggnad kan orsaka problem.

– Vi tittar på åtgärder, säger Sven-Inge Eriksson (KD), ordförande i tekniska nämnden.

Enligt statistik från Mariestads kommun ökar trafiken i staden. Vissa platser utmärker sig, men inget bedöms vara onormalt med tanke på att det några år mellan mätningarna. Mängderna mäts med jämna mellanrum men det är behov och efterfrågan som styr när och hur mätningarna, som NTF hjälper till med, genomförs.

Ökat tryck på vägen till Torsö – men ombyggnad lär dröja: ”Svårt att prioritera"

Tillförordnad gatuchef Emma Wiik säger att det inte är några siffror i statistiken som sticker ut. På de flesta av mätpunkterna, inte minst Göteborgsvägen och Drottninggatan har trafikmängden ökat. 2019 passerade 4 127 fordon i snitt per dygn på Drottninggatan. Fem år tidigare handlade det om 2 448 fordon.

Sven-Inge Eriksson (KD), ordförande tekniska nämnden.
Sven-Inge Eriksson (KD), ordförande tekniska nämnden. Foto: Charlotte Ferneman

– Det gjordes ett byte i mätutrustning. Det kan ha påverkat siffrorna, säger Emma Wiik.

Nivå under kontroll

Sven-Inge Eriksson (KD), ordförande i tekniska nämnden, relaterar till en tjänstemannainformation som gjordes för något år sedan.

– Då låg vi inte på någon nivå som visade att det blir problem med trafikstockningar. Samtidigt blir det köer vid vissa klockslag och på vissa ställen; de är svåra att undvika. Fyrrondellen är ett exempel.

För att bland annat dämpa trycket i det området har det gjorts åtgärder vid Cooprondellen på Göteborgsvägen. I samband med Metsä Tissues utbyggnad utförs det även åtgärder på Marieforsleden.

– Där förväntas en ökad trafik, inte minst av tunga fordon och vi försöker omplanera trafiken.

Ökad trafik

Sjölyckans utbyggnad orsakar också en ökad trafik, inte minst på Bergsgatan där det finns både skolor och förskolor.

– Den trafiken är inte önskvärd och det har tittats på åtgärder för att styra ut den mot rondellen vid vattentornet och sedan, via Stockholmsvägen, in till centrum. Bland annat ändra utformningen på korsningen mellan Bergsgatan, Marieforsleden och Vänervägen, som går ned till Sjölyckan. Det ska bli mer naturligt att köra mot rondellen i stället för att köra mot Bergsgatan, säger Sven-Inge Eriksson.

Emma Wiik vill inte spekulera om trafikmängden i kommunen. Hon säger att det just nu inte finns några större problem.

Emma Wiik, tillförordnad gatuchef.
Emma Wiik, tillförordnad gatuchef. Foto: Alf Ehn

– Det kommer in lite synpunkter om hastighet, men inte så mycket om trafikmängder. Via mätningar och just åsikter från allmänheten får vi in signaler om det är problem någonstans, säger Emma Wiik.

Förtätning

Sven-Inge Eriksson betonar att det, under överskådlig tid, inte lär bli så stora trafikmängder att det finns risk för stopp och stora problem. Gatunätet ska klara av de förväntade trafikmängderna.

– Samtidigt är det svårt att beräkna vad som händer i centrum. Det byggs bostäder, och miljöerna förtätas. Det blir även problem när parkeringar försvinner, exempelvis vid Bantorget. Folk får gå och cykla mer när de ska göra centrumärenden, men det är lättare sagt än gjort; det är inte lätt att ta cykeln om man ska handla.

Kommunen har inga relevanta mätningar av trafikmängderna på Stockholmsvägen, där det stundtals är hårt tryck. Gestaltningen av vägen fortsätter, för gång- och cykeltrafikanter lär det bli bättre när den är klar.

Trafikmängder i Mariestad

Mätplats (år) Antal

Bergsgatan (2014) 1 896

Bergsgatan (2018) 1 950

Marieforsleden, Krontorp (2014) 2 448

Marieforsleden, Krontorp (2018) 2 275

Marieforsleden, Karlssonrond (2015) 7 167

Marieforsleden, Karlssonrond (2018) 7 548

Norra vägen (2014) 3 088

Norra vägen (2019) 3 184

Drottninggatan (2014) 2 448

Drottninggatan (2019) 4 127

Göteborgsvägen (2014) 6 403*

Göteborgsvägen (2018) 10 964

Siffrorna anger medeltrafik per dygn och år (ÅDT).

*Uppskattat värde då mätning gjordes från ett håll.

Källa: Mariestads kommun

Artikeltaggar

MariestadMariestads kommunNyheterSven-Inge ErikssonTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.