Så vill kommunen stävja buslivet i Madlyckan: ”Var uppmärksam på era barn”

Publicerad:
Såväl Glimmervägens LSS-boende som andra grannar i Madlyckan har utsatts för trakasserier och störningar. Nu har kommunen och polisen bestämt hur de ska få stopp på buslivet. Bilden är ett kollage. Foto: Charlotte Ferneman/privat

När störningarna vid LSS-boendet på Glimmervägen och dess närområde eskalerade reagerade Mariestads politiker. Nu har förslag på åtgärder tagits fram.

– Vi måste lösa detta, säger kommundirektör Susanne Wirdemo.

I flera år har de som bor på Glimmervägens LSS-boende få stå ut med trakasserier. Det bankas på fönster och dörrar, kastas sten och äpplen. Kommunen har på olika sätt försökt få stopp på störningarna utan framgång, snarare har buslivet ökat.

Nyligen upptäckte andra i grannskapet att det sprayats röda hakkors på bilar och brevlådor.

Det blev droppen för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, som gav kommundirektör Susanne Wirdemo ett särskilt uppdrag att lösa situationen.

– Vi har tittat på problematiken både på lång och kort sikt. Långsiktigt finns sedan tidigare ett samarbete mellan socialförvaltningen, skolan, fastighetsägaren på Glimmervägen och polisen, säger Susanne Wirdemo.

Vill ha kameror

De åtgärder som diskuterats har varit allt från att att plantera häckar eller sätta upp staket till att installera rörelsestyrda lampor och övervakningskameror.

– Vi har ansökt om tillstånd för kameror, förklarar kommundirektören.

Polisen har också utökat sin patrullering i området och i skolan har det hållits samtal i klassrummen kring värdegrund och vilka lagar och regler som gäller i samhället.

– Jag har bett polisen att komma och informera i skolan. En uniform stärker budskapet, säger Susanne Wirdemo och bekräftar att socialförvaltningen vet vilka enskilda individer som rör sig i området.

Kommunen har haft dem under speciell uppsyn. Dessutom har bevakningen av Glimmervägen förstärks och det vaktbolag som regelbundet kommer dit gör nu tätare besök.

– Vi har ett bra samarbete kring detta och det behövs. Det är ett långsiktigt arbete, där förändringar tar fart efter hand, förklarar Susanne Wirdemo.

Föräldrar har ansvar

Hon ser flera möjliga orsaker till att samhället, trots flera insatser, inte har fått stopp på störningarna.

– Det är nog inte samma personer som varit med i fyra-fem år, utan nya personer tas in i gänget och fortsätter när de äldre lämnar. Det har blivit legitimerat bland unga att man får hålla på så här. Nu måste vi bryta trenden innan någon går över gränsen.

Kommundirektören varnar för att beteendet kan vara inkörsport till annan brottslighet och betonar att föräldrarna har ett särskilt ansvar.

– Det gäller att vara uppmärksam på vad ens barn gör.

Hon är tydlig med att situationen måste lösas.

– Vi får aldrig ge efter för något sådant, utan måste skydda dem som är svagast.

Politiker vill stoppa buset i Madlyckan: ”Vi måste agera”Stor skadegörelse i bostadsområde - klotter och påhoppade bilarStörande ungdomar vid GlimmervägenBoende och personal på Glimmervägen har fått nogTidningsbud trakasseras på nätterna

Artikeltaggar

GlimmervägenJohan AbrahamssonKommundirektörKsauLSSMadlyckanMariestads kommunOfredandePolisanmälanPolisenSamhälleSkadegörelseSusanne WirdemoTrakasserier

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare