Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelen om derbyn och stora mästerskap

Publicerad:
Det brukar vara heta känslor när Mariestad Bois och Skövde IK drabbar samman. Fråga bara Lucas Larsson. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad Bois och Skövde IK drabbar på onsdag samman i säsongens första ”Slaget om Skaraborg”.

Sportpanelen berättar om sina relationer till derbyn och sedan berättar trion om sitt drömmästerskap på svensk mark.

Mariestad Bois ställs på onsdag mot ärkerivalen Skövde IK. Vad är det första du tänker på när du hör ordet derby?

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Filip Thörnqvist:

– Vinst och känslor! Att säga att ett derby är som vilken match som helst är en ren och skär lögn. En derbyvinst betyder så mycket mer än att till exempel slå Kumla borta en regnig onsdagskväll i november.

– Det gäller inte bara för spelarna, utan även för alla supportrar. Känslorna är utanpå tröjan i ett derby och det finns inget bättre än att få fira med alla fans efteråt. Jag känner nu att är det någon match jag hade velat spela så hade det varit den i morgon.

Camilla Andersson:

– Jag tänker heta känslor, rivalitet och publikfest! Alla som har spelat ett derby vet att det inte är vilken match som helst. Det är den ultimata matchen där alla parter är inblandade: publiken bidrar med skönsång och spelarna gör sitt yttersta för att leva upp till stödet.

– Av egna erfarenheter vet jag att det är just derbydrabbningarna man helst vill spela. Jag kan lova att det kommer slå lågor i Billingehov på onsdag om klacken i Bois eldar på spelarna med sina välvalda och stöttande ramsor!

Erik Wallskog:

– I min värld är derby synonymt med Töreboda IK. Redan som ung fotbollsspelare i Moholms SK minns jag att känslorna i kroppen var några helt andra när den rödklädda kommunrivalen stod på andra sidan jämfört med andra lag och så har det förblivit.

– I ett derby gäller en helt egen typ av regelbok och när matchen väl spelas är inget annat viktigt för varken spelare eller supportrar. Jag vet exakt vilka känslor Mariestad Bois och Skövde IK:s spelare kliver in på isen med på onsdag. Som journalist och åskådare förväntar jag mig en riktig holmgång.

Ett fotbolls-EM i Sverige 2025 kan bli verklighet.
Ett fotbolls-EM i Sverige 2025 kan bli verklighet. Foto: Adam Ihse / TT

Sverige har tillsammans med de övriga nordiska länderna ansökt om att få arrangera damernas fotbolls-EM 2025. Vad hade du velat se för mästerskap på svensk mark?

Filip Thörnqvist:

– Först hoppas jag verkligen att det blir så! Ett fotbolls-EM för damer på hemmaplan med den framåtanda damlandslaget visar skulle vara ett stort steg i rätt riktning för att stärka damfotbollen ytterligare.

– Sen om jag får välja hade det varit fantastiskt att få arrangerar ett sommar-OS i Sverige. Massor av sport att kolla på och säkerligen en massa svenska medaljer att glädjas åt.

Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Det hade varit häftigt och se ett OS på svensk mark. Helst ett vinter-OS. Det känns som att Sverige har förutsättningar för att kunna arrangera ett vinter-OS med både fina skidanläggningar och bra ishallar.

Erik Wallskog:

– Som fotbollsälskare är det svårt att säga något annat än ett fotbolls-VM. Att få planetens bästa spelare från världens alla hörn, samlade i Sverige, vore fantastiskt. Ett VM är en folkfest där alla, oavsett religion, hudfärg eller läggning, är välkomna.

– Tyvärr är det bara att konstatera att Sverige inte har förutsättningarna som krävs för att arrangera ett sådant mästerskap. Något som vi däremot skulle kunna anordna är ett dart-EM. Årets upplaga av den turneringen avgjordes under helgen i Österrike och det är på tiden att folk i vårt avlånga land får upp ögonen för denna fantastiska sport.

Artikeltaggar

ÅsikterCamilla AnderssonFilip ThörnqvistSportpanelen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.