Hoppa till huvudinnehållet

Bånges mat äter klimatsmart ihop: "Vi vill att folk ska stjäla vår idé”

Publicerad:
I ett kallt förråd långtidsförvarar föreningen Bånges mat olika livsmedel. Ingegerd Johansson visar fram ärtor från Slätte gård i Töreboda.
I ett kallt förråd långtidsförvarar föreningen Bånges mat olika livsmedel. Ingegerd Johansson visar fram ärtor från Slätte gård i Töreboda. Foto: Charlotte Ferneman

I föreningen Bånges mat vill medlemmarna äta klimatsmart. Genom gemensamma inköp hoppas de göra skillnad.

– Vi försöker leva på det som produceras i närheten, säger Ingegerd Johansson.

Bånges mat består av åtta familjer i Mariestadstrakten. Föreningens grundidé är att äta lokalt och ekologiskt. Allt som köps in är producerat i Sverige och allra helst i närområdet.

– Vi medlemmar träffas och pratar om vilka önskemål vi har, sedan gör vi en gemensam beställning. På så sätt kan vi köpa in större kvantiteter, berättar Ingegerd Johansson, som har varit med sedan starten.

Föreningen håller på att bygga upp en gemensam lagerhållning för att kunna förvara maten över vintern. Just nu utgörs det av ett kallt förråd, men tanken är att även bygga en jordkällare.

I det kalla förrådet finns allt från ägg och lök till sylt och olika inläggningar.
I det kalla förrådet finns allt från ägg och lök till sylt och olika inläggningar. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi planerar också att köpa in frysboxar för egentillverkade halvfabrikat och annat, förklarar Ingegerd Johansson, som har gjort egen buljong, sylt och marmelad.

– Det är trygghet att ha varor hemma när det är pandemi.

Svenska biffar

Föreningen har tagit fram en tvåveckorsmeny, som nogsamt provlagats och avsmakats.

– Linsbiffarna är riktigt goda, konstaterar Ingegerd Johansson och förklarar att man vill visa att råvarorna i vegetariska rätter kan bytas ut mot svenskodlat.

Ingegerd Johansson har provat att lägga in svamp.
Ingegerd Johansson har provat att lägga in svamp. Foto: Charlotte Ferneman

Men det är inte alltid övningarna i köket lyckas. Dit hör vegetarisk grynkorv.

– Den vegetariska färsen var jättegod, men sedan gick allt på tok och det smakade allt annat än gott, säger Ingegerd Johansson och ler åt minnet.

Hon förklarar att föreningen inte utesluter kött, men att man försöker välja vegetariska alternativ för att minska klimatavtrycket.

Nu hoppas föreningen att fler ska göra dem sällskap och välja närproducerat före mat som kommer långväga ifrån och där produktionsförhållandena är osäkra.

– Utmaningen nu är att få andra att stjäla vår idé, säger Ingegerd Johansson.

Ingegerd Johansson odlar också en hel del. I det nybyggad växthuset finns välväxta tomater, rotselleri och en persikoplanta, som redan gett mycket frukt.
Ingegerd Johansson odlar också en hel del. I det nybyggad växthuset finns välväxta tomater, rotselleri och en persikoplanta, som redan gett mycket frukt. Foto: Charlotte Ferneman

Bånges mat

Potatismos och linsbiffar

Biffar: Stek 2 gula lökar med 100 gram rotselleri i 3 msk rapsolja. Strö över salt, peppar samt lite koriander och spiskummin. Koka 2 dl linser. Marinera de kokta linserna med sötsur chilisås. Blanda ihop stekta grönsaker med linser, 2 ägg och riven prästost. Ta 2 msk av Marcusgårdens vetemjöl. Salta och peppra efter smak. Blanda och provstek. Blanda i mer mjöl, salt och peppar efter smak.

Mos: Koka potatis och gör mos på rapsolja, ekologisk mjölk samt salt och svartpeppar. Ta gärna lite stekt lök i potatismoset.

Fler recept finns på banges.se

Artikeltaggar

Fritid och livsstilKlimatLivsmedelMariestads kommunNärproduceratVegetarianism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.