Tillbaka i stadshuset – då debatterade politiker var pengarna ska läggas

Publicerad:
På måndagskvällen samlades ledamöterna för ett fullmäktigemöte i stadshuset för första gången sedan våren 2020. Foto: Jenny Åberg

För första gången på över ett och ett halvt år kunde ett fullmäktiges ledamöter samlas i stadshuset. Kvällen bjöd bland annat på en ekonomisk debatt.

Mariestads kommun går bra. Delårsrapporten pekar på ett resultat som är 84 miljoner kronor bättre än budgeterat. Förklaringen är bland annat stora statsbidrag och högre skatteintäkter än förväntat.

Men det finns smolk i glädjebägaren. Såväl utbildningsnämnden som socialnämnden går back. Just nu är underskotten 9,2 respektive 6,8 miljoner kronor.

Det har fått oppositionen att reagera och när fullmäktiges ledamöter samlades i stadshuset för första gången sedan våren 2020 vädrade flera partier sin oro.

Marie Engström Rosengren, Vänsterpartiet, var glad att återvända till talarstolen i stadshuset. ”Det känns nästan högtidligt”, konstaterade hon.
Marie Engström Rosengren, Vänsterpartiet, var glad att återvända till talarstolen i stadshuset. ”Det känns nästan högtidligt”, konstaterade hon. Foto: Jenny Åberg

– Det är svårt att säga att vi har ett gott resultat när våra två stora viktiga nämnder tvingas till besparingar, ansåg Vänsterpartiets Marie Engström Rosengren, som också varnade för likviditetsproblem.

Hon ville upprepa sitt yrkande från kommunstyrelsen, att nämnderna tillförs en summa som motsvarar deras respektive prognostiserade underskott för i år.

Men fullmäktiges presidium avvisade yrkandet.

– Det kan ni inte göra i dag. Nu har vi bara att ta ställning till om vi kan godkänna delårsrapporten eller inte. Ert yrkande måste beredas av kommunstyrelsen först, förklarade mötets ordförande Erik Ekblom.

Vänsterpartiet valde då att lämna in en protokollsanteckning med samma innebörd.

Drastiska åtgärder

Socialdemokraterna varnade för att det kommer att krävas drastiska åtgärder för att få balans i utbildningsnämndens och socialnämndens budgetar.

– Vi ska vara stolta över resultatet, men en stor del av det är statsbidrag och skatteintäkter och de ska läggas på dem som verkligen behöver pengarna, sa Janne Jansson (S).

Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) gladde sig åt kommunens goda resultat och en tydlig rapport.

Fullmäktiges ordförande Jan Wahn lämnade över klubben till vice ordförande Erik Ekblom, som fick leda mötet.
Fullmäktiges ordförande Jan Wahn lämnade över klubben till vice ordförande Erik Ekblom, som fick leda mötet. Foto: Jenny Åberg

– Den tydliggör vilka brister som finns och vilka områden som ligger bättre till. Mycket pekar åt rätt håll. Tyvärr pekar pandemin åt fel håll och vi kommer att uppleva påfrestningar i höst som påverkar kommunens resultat.

Han debatterade också med Vänsterpartiets Britta Wänström som ifrågasatte varför kommunens politiker inte fått genomgå en utbildning i Agenda 2030.

– Mariestads kommun har erbjudits en gratis digital utbildning i detta. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att delta i den. Varför får inte vi andra göra det, undrade hon.

– Det är viktigare att tjänstepersonerna som bereder ärendena och tar fram underlagen får gå utbildningen först. Sedan är det inte gratis, eftersom du har rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst, svarade Johan Abrahamsson och påpekade att det därigenom kan innebära utgifter för kommunen.

Motion om friskvård

Under mötet presenterades också två nya motioner. Socialdemokraternas Janne Jansson vill att kommunen inför friskvårdsbidrag för de anställda. Det skulle visa att kommunen är en bra arbetsgivare samtidigt som det bidrar till ökad prestation och välmåga samt minskar risken för sjukdom.

Janne Jansson, Socialdemokraterna, la fram en motion om att kommunen ska införa friskvårdsbidrag för sina anställda.
Janne Jansson, Socialdemokraterna, la fram en motion om att kommunen ska införa friskvårdsbidrag för sina anställda. Foto: Jenny Åberg

Vänsterpartiet vill att kommunens åtaganden kring hållbarhet och klimatarbete redovisas tydligare. Det handlar till exempel om Agenda 2030, regionens åtgärdsprogram och nu senast genom Viable cities. I en motion föreslår partiet att samtliga kommunens åtaganden som berör miljö, klimat och hållbarhet ska följas upp i årsredovisningen. För de åtaganden som gäller för ett år i taget vill man även ska redovisas i delårsrapporterna.

Båda motionerna ska beredas av kommunstyrelsen.

Artikeltaggar

Britta WänströmFullmäktigeJanne JanssonJohan AbrahamssonMarie Engström RosengrenMariestads kommunMariestads kommunPolitik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare