Dags för ett skatteuppror

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Henrik Holmberg / TT
Det är budgettider och de gamla partierna överträffar varandra med "satsningar" och miljarder till än det ena och än det andra. Medborgarna tittar på och förundras. Alltför många låter sig förföras av den aggressiva politiska marknadsföringen och tror att politikerna faktiskt kan tillföra pengar. Men det kan de såklart inte.

Varje "satsning" i den offentliga budgeten drar nämligen bort en lika stor summa från medborgarnas egna plånböcker och budgetar. Det som tillförs på ett ställe dras ifrån på ett annat. Ändå förväntas vi jubla åt fyrverkeriet av utgiftsökningar som riksdagspartierna visar upp.

Varför skulle vi, myndiga självförsörjande människor, glädjas åt att pengar flyttar från vår egen lilla hög där vi dagligen har kontroll och kan göra noggranna avvägningar, till en gigantisk hög där vi i stort sett inte har något inflytande och där pengarna behandlas ovarsamt? Nu invänder möjligen någon att vi vart fjärde år får gå till valurnorna. Men en sjumiljontedels röst var fyrtioåttonde månad knappast är att betrakta som inflytande av någon betydelse.

Hur vore det om budgeten trimmades till att bara innehålla det genuint gemensamma? Det finns en mycket stor uppslutning i Sverige kring att skattefinansiera kärnverksamheter som försvar, rättsväsende, polis, skola, vård och omsorg. Budgeten innehåller dock mycket annat. Vi har myndigheter utan någon annan uppgift än att uppfostra oss medborgare. Enorma och lättmanipulerade transfereringssystem som gör det olönsamt att jobba och som lockar hit lycksökare från världens alla havererade länder. Pengar strömmar till vuxnas fritidssysselsättning, inklusive direkt samhällsomstörtande företeelser som islamism och vänsterextremism. Vi ser kostsamma symboliska slag i luften på miljöområdet som varken gör till eller från för planetens framtid.

Det finns en snabbt växande irritation – för att inte säga ilska – mot de höga skatterna och framför allt hur oförståndigt skatteintäkterna används.

Hur vore det med en "satsning" som medborgarna själva får styra? Några hundra miljarder som flyttas från den stora, illa skötta högen tillbaka till de många små välskötta högarna på svenska köksbord? Då kan vi medborgare varje dag prioritera och fatta beslut om det som angår oss. Då behöver vi inte ägna de 208 veckorna mellan valdagarna åt att sucka åt nyheterna och hoppas att den där sjumiljontedels rösten plötsligt en gång ska bli avgörande.

Det är dags för ett riktigt skatteuppror. Ett uppror där vi sätter ner foten och kräver tillbaka de resurser som idag slösas bort på dumheter vi inte vill ha, eller bra saker som vi helst bestämmer över själva. Vi i Medborgerlig Samling tar nu täten i detta uppror genom kampanjer i olika kanaler, med sidan Skatteupproret.se som nav. Gå med i skatteupproret och låt oss tillsammans täppa till läckorna!

Ilan Sadé, partiordförande Medborgerlig Samling

Åsa Tallroth, 1:e vice ordförande Medborgerlig Samling

Johan Varland, 2:e vice ordförande Medborgerlig Samling

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.