Hoppa till huvudinnehållet

Försenad cykelväg på gång: ”Projektet startar efter nyår”

Publicerad:
Reporter Alf Ehn
Alf Ehn
alf.ehn@mariestadstidningen.se
Trafikverket kommer att inleda arbetet med en gång- och cykelväg mellan Hasslerör och Sjötorp i början av nästa år.
Trafikverket kommer att inleda arbetet med en gång- och cykelväg mellan Hasslerör och Sjötorp i början av nästa år. Foto: Charlotte Ferneman

Gång- och cykelvägen mellan Hasslerör och Sjötorp flyttades fram fram ett år då Trafikverkets pengar inte räckte till men efter nyår ska arbetet börja igen.

– Projektet startar efter nyår, säger projektledaren Veronica Amvall.

En cykelväg mellan Hasslerör och Sjötorp utmed väg 26 är efterlängtat av många. Att på ett säkert sätt kunna cykla mellan Mariestad och Sjötorp skulle bland annat lyfta turismnäringen. Den 9,6 kilometer långa gång- och cykelvägen ingår i den nationella planen och ska bekostas av Trafikverket.

Efterlängtad cykelväg flyttas fram ett år

Projekteringen skulle ha inletts i början av 2021 men strax innan meddelade Trafikverket att pengarna inte räckte till. Andra projekt hade slukat pengar.

Nu ska arbetet tas upp igen. Efter nyår ska Trafikverket ta fram en ny vägplan.

– Det finns ännu ingen exakt prislapp, men vi har varit ute på plats och tittat. Vi räknar med att arrangera ett informationsmöte under slutet av november. Vi vill komma i kontakt med människor som bor i området, säger Veronica Amvall.

Avslutningen

Parterna, kommunen och Trafikverket, har även diskuterat om cykelvägen ska följa hela väg 26 till Slussvägens infart eller avvika en kilometer söder om Sjötorp. Alternativet är att cykelvägen avviker en kilometer innan Sjötorp för att nå Slussvägen via en mindre enskild väg.

– Från kommunens sida är vi tydliga med att vi vill att gång- och cykelvägen går längs väg 26 fram till Slussvägen, säger samhällsbyggnadschef Per Garenius och tillägger:

– Vi är även tydliga med att det är Trafikverkets projekt och att de kommer att finansiera hela sträckan. Samtidigt är det viktigt att projektet kommer igång, cykelvägen kommer att vara viktigt för utvecklingen av turismen.

Veronica Amvall säger att båda parterna gjort utredningar. När Trafikverket bygger vägen och den inte går direkt bredvid väg 26 krävs de mer omfattande förberedelser.

– Där är det är trevligare att cykla, men där bor det människor och vi måste naturligtvis samråda och se om det går att lösa.

Förlänga vägen

Under kommunens möte med Trafikverket diskuterades även önskemålet om att förlänga cykelvägen i Sjötorp, utmed Slussvägen ut mot väg 26

– Vi har fått frågan om hur vi ställer oss. Jag har vidarebefordrat den, men det är för tidigt att säga något om det. Vi är i en utredningsfas.

Artikeltaggar

HasslerörNyheterSjötorpTrafikTrafikverket

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.