Hoppa till huvudinnehållet

Så ska åtta kvinnor bidra till en ljusare jul för fler

Publicerad:
I gänget som arbetar för att fler ska få en glädjefylld jul ingår Anna Ivarsson och Luna, Tinas Kaspersen, Gina Zhubi, Charlotta Wågnert, Caisa Diits, Lotta Olsson, Caroline Åkerström och Cassandra. Foto: Alf Ehn

Gina Zhubi har länge drömt om att göra något för samhällets utsatta. I samband med att coronarestriktionerna upphävdes såg hon sin chans.

– I dag är vi åtta tjejer som kontinuerligt arbetar med insamling av mat, kläder och julklappar, berättar Gina.

När Mariestadsbon Gina Zhubi tidigare har pratat med vänner och bekanta om att engagera sig för välgörenhet har hon mötts av ett svalt intresse.

Under pandemin upplevde Gina det som svårt att väcka liv i drömmen, samtidigt märkte hon av ett växande behov av gemenskap och samhörighet.

– Det viktigaste för en människa är egentligen en varm kram. Jag kände att jag ville ta tag i min dröm om att hjälpa andra och göra den verklig när vi kunde börja träffas igen efter pandemin.

Kontakt via sociala medier

När Gina väl hade bestämt sig för att satsa startade hon Facebook-gruppen ”Ljusare jul Skaraborg”. Snart började intresset växa och i dag arbetar hon och sju andra kvinnor kontinuerligt med insamling av förnödenheter.

– Vi har fokuserat på hemlösa, ensamstående och utsatta kvinnor och barn. Vi samlar in allt möjligt, alla som vill kan skänka saker. Just nu är det hög efterfrågan på kläder och julklappar, säger Gina Zhubi och fortsätter:

– Tanken är att få så många som möjligt att uppmärksamma dem som är utsatta i samhället.

På julafton kommer organisationen att anordna ett julfirande i Mariestad.

– Vi vill skapa ett helt vanligt firande med mat, pynt och musik för de som inte kan göra det själva, säger Gina Zhubi.

– Man ska kunna få komma till ett varmt ställe och fira jul med oss.

I startgroparna

Än så länge har gruppen av eldsjälar fokuserat på att lära känna varandra, fördela uppgifter och sätta en agenda. I söndags ägde organisationens andra möte rum på Bråten park.

Varför behövs ett sådant initiativ?

– Det är ganska många som har hört av sig och bett om hjälp. Hittills har vi bara fått positiva reaktioner och det är otroligt värmande att se alla som vill vara med och bidra. Vi har valt att inte ta emot pengar, då är det bättre att köpa ett presentkort som vi kan lämna till personen eller personerna som behöver det.

Artikeltaggar

Bråten parkJulMänskligtMariestad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.