Hoppa till huvudinnehållet

Äckel och spänning i fullspäckat program

Publicerad:
På Elvärket händer det mycket under höstlovet. Under tisdagen kommer det bland annat att tävlas i skate och kickbike. Foto: Johanna Drath/Arkiv

För ett år sedan handlade det mesta om restriktioner och smittspridning. Men i år är programmet för höstlovet fullspäckat.

– Det känns verkligen jätteroligt att kunna sätta ihop så här många aktiviteter, säger Jakob Öster, museivärd på Vadsbo museum.

Äckelpäckeldagar och äcklig tipspromenad på museet, lär dig programmera, gör ditt eget spel eller gå en skrivarkurs på biblioteket. Eller varför inte skate- och kickbiketävling på Elvärket? Det är bara en liten del av valmöjligheterna som höstlovsfirarna i Mariestad har att välja på under vecka 44.

– Förra året hann vi precis med höstlovet innan det mesta stängdes ner på grund av pandemin, men även om vi kunde ha en del aktiviteter då var det ett ganska smalt och anpassat program, säger Jakob Öster.

Visserligen finns en del anpassningar kvar, men programmet är fullspäckat på museet tisdag och onsdag under lovveckan.

– Vi vet inte på förhand hur många som kommer, men vi har sett till att sprida ut oss och skulle det blir många samtidigt så får vi göra ett kösystem, säger Jakob Öster.

Temat på Vadsbo museum är riktigt äckligt.

– Under hela veckan, från måndag till söndag, kommer man kunna gå vår äckliga tipspromenad, men den är mer utsmyckad under tisdagen och onsdagen.

I ett samarbete med biblioteket kommer det bli sagostunder både tisdag och onsdag.

– I samband med det kommer vi att ha bokutdelning. Det är biblioteket som skänker böcker som de inte ska ha kvar till utlåning.

Cirkus Nikolajeff på Ekenäs gård i somras.
Cirkus Nikolajeff på Ekenäs gård i somras. Foto: Per Warvlin/Arkiv

Cirkus

Dalenium Science Center, Cirkus Nikolajeff och figurerna Kira och Luppe kommer på besök till museet.

– Det blir äckelpäckel-vetenskap och utmaningar båda dagarna och på onsdag efter lunch blir det cirkusuppvisning, berättar Jakob Öster.

Men det är inte bara på museet som det händer saker på höstlovet. På ungdomskulturhuset Elvärket är schemat fullspäckat.

– Vi är i gång hela veckan, både med större och mindre grejer. Det händer ständigt saker på Elvärket, säger fritidsledare Morgan Moberg.

På måndagen kommer käpphästarna att ta sig in på Elvärket.

– Det är en ny grej för oss, det känns jättekul. På måndagen är det tillverkning, där de som kommer helt enkelt får bygga sin egen käpphäst. På torsdagseftermiddagen blir det tävling med käpphästarna, berättar Morgan Moberg.

Många av Elvärkets besökare tillbringar oräkneliga timmar på skateboard eller kickbike. På tisdagen stundar tävling.

– Ytterligare en nyhet hos oss är lördagens EPA-grill. Vi bjuder in bygdens motorburna ungdomar, pratar och grillar korv. De får visa upp sina bilar och det kommer att delas ut priser för till exempel snyggast bil, säger Morgan Moberg.

På fritidsgården Blåbäret är det också full aktivitet som gäller under vecka 44. Måndagen inleds med spökvandring för den som vågar och på tisdag startar veckans FIFA-turnering, som är en av flera spontana tävlingar och turneringar under lovet.

Familjekväll

På Pastoratsgården i Björsäter inleds veckan med pyssel för hela familjen. Det erbjuds olika sorters pyssel som ska passa alla åldrar. Senare i veckan, på fredagen, blir det en riktigt spännande promenadteater i Lugnås. Skogshäxan är en interaktiv teater där publiken får hjälpa till att lösa mysteriet som utspelar sig när Teater Carpa berättar om två vänner som ska hitta rätt i skogen.

Teatern kommer även finnas på plats i Tidavad under fredagen, och på lördagen är det dags för nyfikna åhörare i Lyrestad och Ullervad.

Longkalsong live och Trio Smack är två andra gratisföreställningar som finns på plats på Mariestads teater i veckan. Longkalsong live spelar på torsdag och Trio Smack på fredag.

Artikeltaggar

ElvärketFritid och livsstilHöstlovVadsbo Museum

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.