Hoppa till huvudinnehållet

Varnar för livsfarlig håla på E20: ”Ska det behöva inträffa en dödsolycka?”

Publicerad:
Per Brandberg från Gullspång  anser det hög tid att hålan på E20, norr om Hasslemacken, åtgärdas. Det hjälper inte att det finns varningsmärken vid platsen.
Per Brandberg från Gullspång anser det hög tid att hålan på E20, norr om Hasslemacken, åtgärdas. Det hjälper inte att det finns varningsmärken vid platsen. Foto: Per Warvlin

Per Brandberg från Gullspång undrar varför inte den livsfarliga hålan på E20 norr om Hasslemacken åtgärdas.

– I somras skadades en mc-förare på platsen. Ska det behöva inträffa en dödsolycka innan hålan fixas, säger han.

Han åker ofta förbi platsen på väg hem från Mariestad. Per Brandberg, som själv kör motorcykel, anmälde händelsen i somras med mc-föraren till Trafikverket.

– Jag hade hoppats på att det skulle bli åtgärdat efter denna incident. Det är mycket märkligt att en sådan skada på en Europaväg inte åtgärdas.

Djupet på vägskadan är uppskattningsvis mellan 15 och 20 centimeter djup.
Djupet på vägskadan är uppskattningsvis mellan 15 och 20 centimeter djup. Foto: Per Warvlin
Märkligt att en sådan skada på en Europaväg inte åtgärdas.

MT åkte ut med Per Brandberg och tog bilder vid platsen. Det är verkligen anmärkningsvärt. Djupet på vägskadan är uppskattningsvis mellan 15 och 20 centimeter djup.

Den syns även som en liten skugga på Google maps och har bevisligen funnits där en längre tid.

Platsen är utmärkt med ett varningsmärke för ojämn väg.

Hålan syns även som en mörk skugga på Google maps.
Hålan syns även som en mörk skugga på Google maps. Foto: Google maps

Intensivt

Trafiken är intensiv och bilarna susar förbi i hög fart. Några av dem hinner inte se hålan i den högra delen av det norra körfältet. Det dunkar till rejält när bilarna kör ner i vägskadan.

Högra delen av skadan ser ut som mindre pulkabacke.
Högra delen av skadan ser ut som mindre pulkabacke. Foto: Per Warvlin

På högra delen av hålet finns en betydlig upphöjning. Det ser nästan ut som någon har placerat ut en mindre val på vägen, eller byggt en liten pulkabacke.

 - MC-föraren hade kört ner i hålet och det hade gått som en stöt genom kroppen, vilket gjorde att han fick ryggsmärtor, berättar Per Brandberg.
- MC-föraren hade kört ner i hålet och det hade gått som en stöt genom kroppen, vilket gjorde att han fick ryggsmärtor, berättar Per Brandberg. Foto: Per Warvlin

– Det var här jag stannade till och frågade mc-föraren, som var i 40-årsåldern från Töreboda, hur han mådde. Han var verkligen i chock och verkligen omskakad.

– Tydligen hade han kört ner i hålan med sin custom-mc och det blev en stöt genom kroppen som gjorde han fick svåra ryggsmärtor.

– Killen hade inte kört omkull, men alla som kör mc vet att det ibland kan bli ett rejält genomslag när man kör ner i ett väghål.

Per Brandberg fortsätter:

– De flesta som bor här i området känner väl till det här, men på E20 är det höga farter och det passerar många som inte har en aning vilken fara som ligger där och lurar. Numera är ju mc-säsongen betydligt längre än tidigare.

Peter Ringh på Trafikverket menar att arbetet för att åtgärda vägskadan är beställd.
Peter Ringh på Trafikverket menar att arbetet för att åtgärda vägskadan är beställd. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Ansvarig

Det är Peter Ringh på Trafikverket som ansvarar för beläggningsåtgärder på vägavsnittet.

– Problemet är beställt och kommer att åtgärdas så fort entreprenören hinner, svarar Peter Ringh kortfattat när tidningen skickar över en rad frågor kring skadan.

Artikeltaggar

E20HasslerörTrafikTrafikverketVägar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.