Hoppa till huvudinnehållet

Lovlediga barn slipar tekniken med godislarm och discopinnar

Publicerad:
Skyddsglasögon och stadig på handen - Monib löder det som ska bli en ficklampa.
Skyddsglasögon och stadig på handen - Monib löder det som ska bli en ficklampa. Foto: Malin Bring

– Mina föräldrar kommer att bli jätteirriterade när larmet tjuter hela tiden, säger femteklassaren Tilda och ser nöjd ut.

Tillsammans med en liten grupp jämnåriga deltar hon i en teknikdag på Centralskolan, där de höstlovslediga eleverna får välja bland sex fiffiga elektronikprodukter de kan tillverka.

Tilda har gjort ett tjuvlarm som ska varna varje gång någon objuden person, exempelvis ett jobbigt småsyskon, försöker ta sig in i hennes rum.

– Det här är jättesnyggt gjort, lödningen är fantastisk! berömmer Terese Fahlgren Wallskog, lärare i teknik och matematik på Centralskolan. Tilda tackar och ser ännu nöjdare ut.

Terese Fahlgren Wallskog har arrangerat teknikdagen tillsammans med elevassistenten Ida Klingvall. Inbjudningar har gått ut till Björkängsskolan, Fredsbergs friskola, Moholms och Älgarås skolor. Arrangörerna har fått dra lott bland anmälningarna, eftersom det bara finns tolv platser - halva gruppen om förmiddagen och andra halvan om eftermiddagen.

Ida Klingvall resonerar om någon teknisk detalj med Monib och Elias, som tillverkar ficklampor.
Ida Klingvall resonerar om någon teknisk detalj med Monib och Elias, som tillverkar ficklampor. Foto: Malin Bring

Idén till teknikdagen har Terese och Ida Klingvall fått på Komtek i Örebro, en kommunal teknikskola, där barn och unga kan gå på fritiden, ungefär som på den kommunala musikskolan, fast med teknik.

– När jag gick i skolan - det är länge sedan nu - fanns det massor med aktiviteter på loven för barn, det fanns inte en chans att hinna med allt. Vi funderade på om vi inte kunde anordna en teknikdag på höstlovet, med roliga och lättproducerade saker eleverna kunde sätta ihop på en halv dag, säger Terese.

Nu kan femteklassarna välja mellan att producera en ficklampa, ett blinkande ufo, ett tjuvlarm, en discopinne, en tavla eller en automatisk multiplikationstabell. Lustigt nog väljer ingen multiplikationstabellen; förmiddagsgruppen fördelar sig istället jämnt mellan ficklamporna och tjuvlarmen.

Clara löder sitt godislarm medan Sara tittar på. Tjejerna har anmält sig till teknikdagen tillsammans och jobbar i par.
Clara löder sitt godislarm medan Sara tittar på. Tjejerna har anmält sig till teknikdagen tillsammans och jobbar i par. Foto: Malin Bring

Väninnorna Sara och Clara gör också tjuvlarm, men en lite annorlunda sort, som ska sitta på en godisburk och larma om någon försöker nalla av innehållet.

– Jag valde larmet eftersom mina syskon brukar sno mitt godis, förklarar Sara.

Det är kul att kunna jobba mer koncentrerat med teknik, tycker de. På den enstaka lektionen i veckan de har på Björkängsskolan hinner de inte så mycket.

– Förut tänkte jag mer att teknik var datorer och sådant, men nu tänker jag att det också kan vara enklare grejer man kan göra själv, nu när vi har lärt oss att löda, säger Clara.

Det gäller att ha ordning på finmotoriken.
Det gäller att ha ordning på finmotoriken. Foto: Malin Bring

Terese har fler idéer till teknikkurser hon gärna skulle vilja arrangera. I somras anordnade hon tekniklägret Camp Marie Curie för tjejer tillsammans med Daloc, och framöver drömmer honom om att arrangera en teknikskola där barn och föräldrar tillsammans kan lära sig mer, efter en modell som finns på Komtek.

– Det är förstås bara drömmar än, som kräver att vi får med oss politikerna och företagen på idén, men jag hoppas det kan bli verklighet, säger hon.

– Vi har många bra företag i Töreboda, som behöver utbildad personal. Vi vill att kommuninvånarna ska vara välutbildade och att företagen ska kunna hitta arbetskraften här i kommunen.

Men nu vill Tilda ha hennes uppmärksamhet. Hon har börjat jobba på en discopinne och undrar om hon kan förse den med två lampor i samma färg.

Tilda ger sig i kast med en blinkande discopinne. Terese kommer med goda råd.
Tilda ger sig i kast med en blinkande discopinne. Terese kommer med goda råd. Foto: Malin Bring

– Testa! Jag tror det kan bli coolt, säger Terese.

Artikeltaggar

ÄlgaråsCentralskolanMoholmSkola och utbildningTeknik och vetenskapTerese Fahlgren WallskogTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.