Hoppa till huvudinnehållet

Mariestad gör sig redo för TV-pucken: ”Blir ett otroligt fint evenemang”

Publicerad:
Anna Söderman på Mariestads kommun.
Anna Söderman på Mariestads kommun. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

TV-pucken kommer till Mariestad.

Och hela staden gör sig redo för folkfest.

– Allt spelar roll, och vi får visa upp Mariestad för de tusentals besökare som kommer hit, säger näringslivsutvecklaren Anna Söderman.

Bois gör sig redo för TV-pucken: ”Är en once-in-a-lifetime för Mariestad”

Mariestad gör sig redo för TV-pucken, och det gäller inte bara Bois hockey.

När ett av Sveriges största – och mest klassiska – idrottsevenemang kommer på besök behövs mer än så.

– De behövde veta att vi var med på banan, vilket vi också var. Vi tycker att det kommer bli ett otroligt fint evenemang för staden, säger Anna Söderman, näringslivsutvecklare i Mariestads kommun.

Kommunen bistår

Kommunen skjuter in 150 000 kronor till TV-pucken

Kommunen bistår bland annat med upplåtelse av skolsalar för spelarna, vaktmästartjänster och städning, skyltning för parkering både i och utanför staden och marknadsföring av evenemanget.

– Det handlar mycket om att upplåta och vara med och vara tillgängliga, säger Söderman.

TV-pucken har sin invigning under onsdagskvällen, i Mariehus arena, och sen håller det på, ända fram till finalerna på söndag.

Tusentals besökare

Utöver de sexton deltagande lagen räknar man med totalt 3000-4000 besökare.

TV-pucken kommer till Mariestad, för första gången.
TV-pucken kommer till Mariestad, för första gången. Foto: Erik Mårtensson / TT /

Slutspelet livesänds dessutom i SVT. Addera sedan andra mediebolag och sociala medier, och många ögon kommer riktas mot Vänerns pärla i veckan.

– Ja, det är jättestort för Mariestad. TV-pucken är ett så anrikt och välkänt evenemang och det är väldigt många som följer det, säger Söderman.

”Får visa upp Mariestad”

Dessutom lär hela besöksnäringen få ett lyft under veckan.

Hotell och övriga boenden – i både Mariestad och närliggande orter – kommer ha mycket gäster, restaurangerna i staden kommer ha fullt upp och den lokala handeln kommer få extra klirr i kassan.

– Allt det spelar roll, och så får vi visa upp Mariestad för de tusentals besökare som kommer hit och som förhoppningsvis generar i fler besök eller att de rentav får upp ögonen för staden och i förlängningen flyttar hit, säger Söderman.

– Vi har också försökt att informera, så gott vi kunnat, restauranger och handeln att det är TV-pucken. Rusta upp med personal och råvaror, kanske någon specialmeny. Jag vet inte hur det har mottagits av alla, men vi har uppmanat till att hänga med på tåget. Hoppas alla förstår storheten i det här, fortsätter hon.

Göder handeln

Även Tony Bustad, ordförande i Företagarna Mariestad, ser fram emot TV-pucksveckan.

– Ja, det är jätteroligt att det anordnas så här stora evenemang i staden, säger han.

Tony Bustad framför Hotel Wictoria, som varit fullbokat sedan länge.
Tony Bustad framför Hotel Wictoria, som varit fullbokat sedan länge. Foto: Michael Gustafsson/Arkiv

Tony driver även Hotel Wictoria och där har det varit fullbokat sedan flera månader tillbaka, och det stora antalet besökare som kommer till staden är bara positivt.

– Det är fullt på vårt hotell och det är fullt på alla andra också. Och alla som är här kommer behöva äta. Sen går de säkert på stan och nyttjar handeln så det är otroligt viktigt. All trafik in till Mariestad göder de näringar som finns, säger Tony.

Fulla boenden

Ekuddens camping har också märkt av vad som komma skall, trots att de normalt sett inte har öppet så här års.

– Ja, absolut. Vi har inte haft öppet på hösten förut, men i år hade vi en diskussion om det. Och så himla lägligt hörde någon av sig och frågade om vi kunde ha öppet vecka 44 och då blev det startskottet. Så vi har boende i de flesta stugor och även några på campingen, säger platschefen Diana Hendin-Apell.

Diana Hendin-Apell, platschef på Ekuddens camping.
Diana Hendin-Apell, platschef på Ekuddens camping. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Laddar med personal

Hotellägaren Tony Bustad driver också X-baren, och restaurangen kommer vara en central del under hela TV-pucken.

– Precis, vi kommer ha fullt upp. Vi ansvarar för lunch och middag för alla spelare, samt funktionärerna och all personal runtomkring, säger han.

Hur förbereder ni er för anstormningen som kommer?

– Vi har laddat upp med all personal vi har kan man säga, och försöker även ladda mentalt så vi klarar av det här. För det kommer bli fullt ös i fem dagar, men det är väldigt roligt också.

Restaurang X-baren som numer håller till i regionens hus.
Restaurang X-baren som numer håller till i regionens hus. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Restaurangen kommer vara öppen för allmänheten som vanligt måndag till onsdag, men däremot hålls den stängd resten av veckan.

– Vi kommer ha för högt tryck annars, vi kommer inte hinna med. Har vi tagit på oss det här uppdraget så måste vi försöka leva upp till det också, avslutar Tony.

Artikeltaggar

Anna SödermanDiana Hendin-ApellEkuddens campingFöretagarnaMariestadMariestads kommunNyheterTony BustadTurismTV-pucken

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.