Frö till skörd

Från frö till skörd – nu summerar Susan odlingssäsongen

Höstens kyla och den första frosten har förändrat trädgården i Rörsås. Susan Johansson har till stor del skördat av det som landet erbjudit. Maken Mats har förädlat råvarorna i köket. Nu väntar vila för jord och människor, i alla fall till kommande vår.

– Ni vet Babylons hängande trädgårdar, här hos oss finns nu Rörsås liggande trädgårdar, säger Susan Johansson och skrattar.

Hennes tidigare gröna oas har förvandlats än en gång. Några växter har kvar sin gröna prakt medan de flesta blivit bruna. Tidens gång vittnar dock om en skördetid som fyllt frys och mage.

Artikelserie

Detta är den fjärde och sista delen i artikelserien Från frö till skörd. Susan Johansson har fått en stor skörd och maken Mats har haft fullt upp i köket för att ta vara på grönsakerna. Nu ska trädgården göras i ordning och vila upp sig inför nästa odlingssäsong.

Än växer det spenat i en av pallkragarna. Den direktsådde Susan Johansson för ungefär en månad sedan och kan nu se fram emot ytterligare skörd av den gröna bladväxten.

– Färsk spenat stekt med vitlök, salt och peppar som sedan läggs på pizza är bland det bästa jag vet, säger Rörsåsbon.

Några växter har kvar sin gröna prakt medan de flesta blivit bruna.
Några växter har kvar sin gröna prakt medan de flesta blivit bruna. Foto: Charlotte Ferneman

I en pallkrage bredvid finns vintermorötter och palsternacka samt stora röd-, polka- och gulbetor. Några av de sistnämnda har redan blivit förvällda, tärnade och hamnat i frysen för att bli del av pytt i panna. Andra kommer att ugnsgratineras med getost, valnötter och honung.

– Vi har faktiskt behövt köpa ett nytt frysskåp för att få plats med allt, avslöjar Susan.

Skördefesten har redan börjatNu grönskar det i växthusetFörberedelse är halva skörden

Betorna i frysen har fått sällskap av bland annat grovhackade tomater och tomatsås. Kvar ute förblir mangold och grönkål, i alla fall tills rådjuren eller makarna Johansson ätit upp den.

Mangolden får vara kvar ute tills rådjuren eller makarna Johansson ätit upp den.
Mangolden får vara kvar ute tills rådjuren eller makarna Johansson ätit upp den. Foto: Charlotte Ferneman

Pumpor i massor

Prydnadspumporna som Susan efter sommarledigheten fick leda om i fruktträd och armeringsjärn har växt på bra. Ända till första frostnatten.

– De är känsliga för kylan och lägger av att växa direkt, säger Susan som visar upp delar av sin skörd.

En hel skottkärra är fylld med de för Halloweentiden så karaktäristiska växterna.

– Att det skulle bli så mycket av två påsar med pumpamix trodde jag aldrig, säger hon som gett iväg delar av skörden till vänner och bekanta.

Susan Johansson visar glatt upp en del av sin skörd, en hel skottkärra är fylld med prydnadspumpor.
Susan Johansson visar glatt upp en del av sin skörd, en hel skottkärra är fylld med prydnadspumpor. Foto: Charlotte Ferneman

Paus i växthuset

Även i det 32 kvadratmeter stora växthuset är det stiltje. Armeringsjärnen, där det innan sommaren knappt gick att se igenom på grund av gröna blad och meloner, ekar nu tomma.

– Till nästa år ska jag klippa bort de små melonerna mycket tidigare. Att ha för många gör att de inte utvecklas så bra, men då blir grannens höns glada istället.

Men även makarna Johansson har kunnat frossa i godsaker.

– Vattenmelonen med gult fruktkött är nog den godaste melonen jag någonsin har ätit, säger Susan och skiner upp.

Smaken beskriver hon som söt och bättre än den av en honungsmelon.

Några späda blad asiatisk kål och vintersallad gror än i den isolerade jorden. Tomatplantorna däremot har börjat tacka för säsongen.

– De tomater som var gröna än ligger nu inomhus för eftermognad, säger Susan.

Tomaterna ligger numer inomhus för eftermognad, kvar ute i växthuset är skyltarna och plantorna.
Tomaterna ligger numer inomhus för eftermognad, kvar ute i växthuset är skyltarna och plantorna. Foto: Charlotte Ferneman

Tänker framåt

Inför kommande säsong funderar hon på hur odlingarna kan förbättras.

– Jag måste planera bättre men det tar ett par år innan jag är där, säger Susan och tillägger:

– Det jag gör just nu är att hindra mig från att köpa tusen nya frösorter.

Innan det blir nya inköp ska hon kolla igenom sina reserver och utvärdera vad som blivit bra och inte. Några reflektioner finns dock:

– Nästa år ska jag inte ha fem sorters kål, utan bara de som jag tycker är goda, säger trädgårdsentusiasten och fortsätter:

Susan ser tillbaka på en lycka odlingssäsong.
Susan ser tillbaka på en lycka odlingssäsong. Foto: Charlotte Ferneman

– Knölfänkålen ska jag definitivt ha igen, men stjälkselleri är faktiskt inte min grej.

Just det sistnämnda finns det än gott om i landet. Susan berättar att hon inte gillade örten från start men ändå ville ge den en chans.

Nygammal näring

På årets nyanlagda bäddar har Susan redan tillfört nygammal näring.

– Majsstjälkarna malde jag i kompostkvarnen innan jag la de på bäddarna. Nu är det enklare för maskarna att jobba i jorden då förmultningsprocessen går fortare.

Där det tidigare var som en urskog syns nu en stor squash och flera gurkor.

– De ska grannens höns få. I gengäld får jag gödsel av dem.

Även solrosorna som tappat sitt gula sken står kvar, mest för att vara till nytta och matplats för småfåglarna. Så småningom ska även dessa stjälkar malas ner och läggas ut på landet igen.

Även om solrosorna har tappat sitt gula sken får de stå kvar, mest för att vara till nytta och matplats för småfåglarna
Även om solrosorna har tappat sitt gula sken får de stå kvar, mest för att vara till nytta och matplats för småfåglarna Foto: Charlotte Ferneman

– Växterna får ligga kvar, sedan gör maskarna jobbet. På våren lägger jag på nytt gräsklipp och så börjar allt om, säger Susan som endast tar bort något från landet om det rör sig om ogräs eller ohyra, samt skörd.

Redan nu ska hon sätta en sak i jorden, vitlök.

– Men innan dess måste jag gödsla mycket, och därefter lite till och ännu mer för säkerhets skull, det krävs för att få en lyckad skörd nästa år.

Trädgården i Rörsås är fortfarande vacker, även om förgängligheten syns.
Trädgården i Rörsås är fortfarande vacker, även om förgängligheten syns. Foto: Charlotte Ferneman

Reflektion över året

Nu när trädgården och odlingssäsongen går till ro, reflekterar Susan över tiden som gått.

– På ett sätt är den här delen av säsongen sorglig. Men samtidigt hade det inte varit samma sak om det hade varit sommarklimat året om. Nu har jag i stället en fantastisk vår och uppstart att se fram emot.

Innan dess ska Susan dock dokumentera i sin trädgårdsbok, planera nästa års upplägg och äta av allt gott som makarna producerat.

– Jag odlar, han förädlar, beskriver Susan sin och makens arbetsfördelning.

Recept på mangold- & ädelostpasta

Riv bladen från stjälkarna. Grovhacka mangolden. Pressa några vitlöksklyftor och fräs de i smör cirka 30 sekunder. Lägg i mangolden. Fräs tills bladen drar ihop sig. Häll på grädde och rikligt med ädelost. Låt smälta ihop. Salta och peppra efter tycke och smak.

Koka pasta och blanda med mangoldröran.

Det går bra med färsk spenat också, om man inte får tag på mangold.

Publicerad:

Artikeltaggar

BlommorFritid och livsstilFrö till skördFruktGrönsakerHöstOdlingRörsåsSara BäckmoTrädgårdVäxterVäxthusVinter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.