Magdalena Andersson vald till S-ledare

UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson har valts till ny partiledare för Socialdemokraterna vid S-kongressen i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Socialdemokraterna har valt finansminister Magdalena Andersson till ny partiordförande efter Stefan Löfven.
Hon lovar partiet att ta tillbaka den demokratiska kontrollen från bolagen i välfärden, att Sverige ska leda klimatomställningen och att brott och utanförskap ska bekämpas.

– Stort, stort tack, säger Magdalena Andersson efter att ombuden på partiets kongress i Göteborg valt henne med acklamation, som den enda kandidaten till posten.

Hon har just lämnat sin plats på första raden, omgiven av sin man och flera tidigare S-ledare, och går upp på scenen till tonerna av en Aviciis största hits.

Hon säger att hon är stolt och hedrad men också enormt taggad att leda Socialdemokraterna. Hon markerar samhörigheten med LO genom att strax ta upp LO:s ordförande Susanna Gideonsson på scenen.

Ta tillbaka

– Jag tackade ja för att jag vet att Sverige kan bättre, säger Andersson och anger tre prioriteringar.

– Jag vill att vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen, säger hon och möts av stort bifall.

– För det andra vill jag att Sverige ska leda klimatomställningen i världen så att vi kan bygga ett långsiktigt hållbart samhälle här men därmed också skapa framtidens jobb och vara en förebild världen över.

Och det tredje – utanförskap och kriminalitet.

– Jag vill, nej jag kräver, att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap.

Säga som det är

– Vi ska säga som det är och vi ska göra det som krävs, steg för steg, reform efter reform. Det sitter i vårt socialdemokratiska dna.

Hon hävdar att "starka krafter" vill något annat.

– Mot oss står starka krafter som vill använda samhällsproblemen till att splittra och exploatera människors rädsla. De säger att de vill värna Sverige, men deras politik har udden riktad mot det vi älskar – tilliten, framtidstron. Vi ska visa på en annan väg där vi bygger vårt samhälle mer jämlikt och starkare, med sammanhållning.

I och med valet till partiledare kan Andersson därmed bli Sveriges första kvinnliga statsminister inom kort, när Stefan Löfven efter kongressen väntas gå till talmannen med sin avskedsansökan.

Blir bra

Den tidigare statsministern Göran Persson kommenterar valet av Magdalena Andersson:

– Det här kommer att bli väldigt bra. Det är en person som har den fördelen att hon kommer att få börja sin ledargärning i en period då Sverige går åt rätt håll, säger han till TT.

Att hon, precis som Göran Persson, varit finansminister innan hon blir partiledare, tror han blir en styrka.

– Hon kan definitivt grunderna politiken i och med att hon varit finansminister, det är en oerhörd styrka, säger Göran Persson.

Från Uppsala

Magdalena Andersson har varit finansminister sedan 2014 och var, i två år före det, ekonomisk-politisk talesperson för S i opposition. Hon är 54 år, gift och har två vuxna barn.

Hon växte upp i Uppsala med en mamma som var lärare och en pappa som var lektor i statistik på universitetet.

Efter gymnasiestudierna i Uppsala, där hon också gick med i partiets ungdomsförbund (SSU), flyttade hon till Stockholm och Handelshögskolan för sin universitetsutbildning.

På 1990-talet tog hon steget in på regeringskansliet där hon har haft en rad olika befattningar, i finansdepartementet och statsrådsberedningen. Före det att hon kom tillbaka till rikspolitiken 2012 var hon under några år överdirektör på Skatteverket.

Lars Larsson/TT

Owe Nilsson/TT

Niklas Svahn/TT

Fakta: Magdalena Andersson

Fakta: Magdalena Andersson

Född: 1967.

Familj: Make och två barn i 20-årsåldern.

Intressen: Träning, friluftsliv, bergsklättring.

Bor: Hus i Nacka samt lägenhet i Stockholm.

S-bakgrund: Gick med i SSU som 16-åring 1983.

Valdes till SSU-ordförande i Uppsala 1987.

Internationell sekreterare i Socialdemokratiska studentförbundet 1989.

Började arbeta i statsrådsberedningen 1996, bland annat som planeringschef och chef för finansdepartementets skatteavdelning.

Ekonomiskpolitisk talesperson 2012.

Finansminister 2014.